Chianti Classico je jedna z nejstarších apelací na světě, to ale neznamená, že by se v ní nemohly odehrávat vzrušující změny. Mezi místními vinaři totiž po vzoru jiných vinařských oblastí vzplanula touha ukázat světu odlišnosti zdejšího terroiru. Na základě několikaleté diskuze si výrobci místního konsorcia loni v létě odsouhlasili, že na láhve vín začnou kromě černého kohouta uvádět také názvy jednotlivých zón nebo obcí.
Celkem 7000 hektarů vinic zóny Chianti Classico se tak rozdělí na 11 nových podoblastí. Některé z nich jsou milovníkům italských velmi dobře známé, jako například Panzanello, Greve, Radda, Gaiole nebo Castelnuovo Berardenga. Některé jiné jako San Casciano Val di Pesa nebo Vagliagli se budou muset postupně více vyprofilovat. Bejprve se nové značení objeví u vín prestižní kategorie Gran Selezione, ale postupně se rozšíří i na vína Riserva a Annata.
Dle pravidel musí být Chianti Classico vždy minimálně z 80 % tvořené odrůdou Sangiovese. U prestižních vín přitom není neobvyklé, že v nich je podobně jako u Brunella di Montalcino zastoupena ze 100 %. Sangiovese je v Toskánsku králem a podobně jako třeba Pinot noir nebo piemontské Nebbiolo umí velmi dobře převézt specifika terroiru konkrétního místa do jedinečného charakteru vína. Stejně, jako je možné říci, že Barolo z vesnice La Morra je většinou jemné a delikátní, zatímco to ze Serralunga d Alba robustní s přísnými taniny, časem by měly jasně vykrystalizovat i styly v zóně Chianti Classico.
Jsem muž činu, takže od teorie jsem přešel rovnou do praxe a ochutnal dvě skvělá vína z nejjižnější a nejteplejší podoblasti Chianti Classico, tedy Castelnuovo Berardenga. Zdejší vinice se nachází v nižších nadmořských výškách, než je tomu jinde v Chianti Classico, orientace je často jižní a sluníčko tu tak odvádí na vinicích poctivý kus práce. Místní vína jsou většinou tělnatá, plnějšího charakteru, s tóny spíše tmavého peckového ovoce, doplněných o velmi přítomné taniny. Mohou připomínat svou strukturou již zmíněné Brunello di Montalcino.
Právě v této části zóny Chianti Classico sídlí uznávané vinařství Felsina. Jeho historie začala v roce 1966 a dlouhodobě je známé především díky dvěma skvělým vínům z odrůdy Sangiovese. Fontalloro je z kategorie supertoskánských vín a Rancia je hodně expresivní a výrazné Chianti Classico Riserva. Aktuální ročník obou vín potvrdil vysokou kvalitu a výraznou osobitost každé z lahví.
Fontallaro 2018, Felsina, 14 % Hodnocení: 91/100
Hrozny pro Fontalloro pocházejí z vinic na hranici mezi zónami Chianti Classico a Colli Senesi. Jde o 100% Sangiovese, které zraje před lahvováním 18 měsíců v barikových sudech. Ve skleničce se středně výraznou rubínovou barvou. Vůně je bohatá, s tóny zralého červeného peckového ovoce, které připomíná maliny, brusinky nebo červený rybíz, doplněné o jemně nasládlou kořenitost a tón lékořice. V chuti je víno plnější, uhlazené, s doslova sametovým projevem. Nechybí šťavnatá kyselost a delikátní krásně integrované třísloviny. Delší dochuť. Velký potenciál dále zrát na láhvi, super struktura, skvěle pitelné už teď.
Rancia Chianti Classico Riserva 2018, Felsina, 13,5 % Hodnocení: 93/100
Opět 100% Sangiovese, z vinic v nadmořské výšce 400 m.n.m, s jižní expozicí. Zrání rok a půl v barikových a větších sudech. Tohle víno působí koncentrovanějším a energičtějším dojmem. Vůně je expresivní, zaplní doslova celou sklenici, s tóny černého rybízu, švestky, malin, lékořice a fialky. V chuti je víno plné, s bohatě ovocným projevem. Čisté a koncentrované tóny černého rybízu, švestek, s tóny hřebíčku a povidel. Vyšší elegantní třísloviny doplňují strukturu vína. Toto Chianti Classico má skvělou perzistenci, je dlouhé, s velkým potenciálem do budoucna.