Čínské víno z Changyu

Říjen, 22.10.2012 07:35

Skočíme na čínu? Hláška, kterou většinou vyjadřujeme přání zajít do restaurace na rýžové nudle s kuřecím masem nebo vepřové po sečuánsku. Za pár let možná budeme toto slovní spojení používat i v případě čínských červených vín. Ostatně několik vín z vinařského kolosu Changyu zařadil do své produkce jeden tuzemský dovozce. Neodolal jsem a lahev Cabernet d’Est 2010 si pořídil.

Z kraje se přiznám, byla to moje čínská vinná premiéra. Nepočítámtotiž vinné destiláty, které rozdávají v nekterých čínských restauracích hostům „za odměnu”, a kterým si dovoluji familiérně říkat „hroznové nehai”. Když jsem o víkendu víno otvíral, zmocnil se mne takový zvláštní pocit. Mix zvědavosti, napětí, adrenalinu.. Asi jako když člověk poprvé v životě navštíví Mc Donald. Za pár let se nad čínským vínem pravděpodobně nebudeme nijak pozastavovat, čínská vlna možná dorazí i do tuzemských supermarketů, ale teď jsou vína ze země draka v našich zeměpisných šířkách stále spíše raritkou.Málo co hýbe současným světem vína více než Čína. Co se týká spotřeby vína, pohybuje se podle různých propočtů Čína na některém z předních míst, ve výrobě se hovoří aktuálně o sedmé pozici. Rostoucí spotřebitelské choutky mezi bohatší vrstvou nejlidnatější země světa sledují s vrásky na čele milovníci vína po celém světe. Zůstane pro nás vůbec nějaké Bordeaux či burgundské? Evropští výrobci jsou zatím naštěstí spíše opatrní, co se týká směřování veškeré produkce čínským zákazníkům. Nechtějí se odvrátit od tradičních odběratelů a trhů, jelikož Čína a dlouhodobost kontraktů s místními partnery jsou velkou neznámou. Každopádně tlak na růst cen je zejména u francouzských špičkových vín realitou posledních let.Kromě dovozů jsou aktuálně na vzestupu v Číně také domácí producenti. Ostatně historie výroby vína v Číně je více jak 2000 let stará, i když s kvalitou to dlouho nebylo a dodnes vlastně ani není žádná hitparáda. Prestižnější vína vyrábí v podstatě jen několik obřích vinařských kolosů, mezi něž lze zařadit i vinařství Changyu. Ačkoliv je v zemi několik set vinařských firem, více než polovina produkce je koncentrována do čtyř velkých vinařství – Great Wall, Dragon Seal, Changyu a Huadong. Tyto firmy často spolupracují s uznávanými evropskými producenty a mají přístup k nejmodernějších technologiím a znalostem v oblasti výroby vína.Není se tedy co divit, že čínská vína začínají sbírat úspěchy na mezinárodní scéně. Čínská červená vína „bordeaux” stylu například bodovala v loňském i letošním ročníku Decanter Wine Awards (kategorie Red Bordeaux Varietal). Loni to dokonce byla jedna z 25 mezinárodních trofejí, které byly vybrány z 12 000 přihlášených vín. Lidé, kteří sledují z blízkosti dynamický vývoj vinařství v Číně přirovnávají situaci a nadšení k americké Kalifornii před 35 lety.

Kolos čínský

Vinařství Changyu se v rámci různých materiálů tituluje jako nejstarší a také největší čínské vinařství. Jen pro představu to konkrétně znamená, že jeho historie sahá do roku 1892. Patří do desítky největších vinařství světa, v současnosti své aktivity rozšiřuje i mimo kontinentální Čínu. Na Novém Zélandě například provozuje vinařství Chateau Changyu Kely. Zástupci společnosti pak nedávno oznámili plány vybudovat po celém světě 20 dalších chateaux.

Vinice jako v České republice

Vinařství se zaměřuje zejména naprodukci červených vín a sladkých bílých vín. V provincii Liaoning v roce 2006 vybudovalo ve spolupráci s kanadským partnerem největší vinařství na světě zaměřující se na výrobu ledových vín. Rozloha vinic, které má vinařství Changyu k dispozici pro výrobu vín, se rozlohou rovná vinicím v České republice, dosahuje 20 000 hektarů. Nu ale teď již k jádru pudla, neboli k lahvince čínského cabernetu. Víno se jmenuje

Cabernet d’Est 2010

, pochází z regionu Ningxia. Z etikety se toho kromě tradiční informaci o množství alkoholu (12,5 %) dočtete celkem dost. Například, že víno je vyrobeno z odrůdy Cabernet Gernischt, což má být tradiční čínská odrůda, která vznikla křížením Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc. Každopádně původ odrůdy, jak název napovídá, leží v Evropě, odkud se také do Číny před 200 lety dostala. O obsahu lahve etiketa dále prozrazuje, že vinice, ze kterých bylo víno vyrobeno, leží v nadmořské výšce 1100 metrů nad mořem, a že region Ningxia se rozkládá 1330 kilometrů západně o Pekingu. Podmínky pro pěstování révy jsou tu prý ideální, etiketa nabízí srovnání 3000 hodin slunečního svitu ročně v porovnání s „jen” 2052 hodinami v Bordeaux.Barva vína je slabší intenzity, ale pěkně jiskrná v odstínu čistě rubínovém či višňovém. Aroma je celkem výrazné a příjemné, typicky cabernetovské, primárně ovocné, se švestkami či višní. Až sem dobré, ale v chuti to nějak není úplně ono. Víno je lehké, ovocné, chybí mu plnější tělo, spíše kratší. Objevují se višně, možná trocha povidel. Ono se to vlastně nepije nijak špatně, nikde to nedrhne neskřípá, pokud máte rádi lehká nekomplikovaná červená vína, tak by vás tenhle „číňan” mohl zajímat. Ale na mně víno i po delším rozdýchání působí trochu prázdnějším dojmem. Mimochodem slavný Jamie Goode vínu na svém blogu dal slušných 87/100, já bych rozhodně pár bodíků ubral… V kategorii vín lehce přes 200 Kč se dají určitě nalézt zajímavější, ale na druhou stranu i o dost horší kousky. Každopádně pro mne toto víno zůstává v kategorii raritka, kterou jsem rád ochutnal a vypil, ale k opětnovné koupi nějak nevidím důvod (nevidím myšleno obrazně:))

Okomentovat:

*

Loading...