Činnost Vinařského fondu je dobrá, říká Miroslav Volařík

Duben, 25.04.2012 20:32

Podruhé vletošním roce vrámci seriálu Vinařův rok míříme do Vinařství Volařík z Mikulova. Ve vinicích tu aktuálně probíhá nová výsadba, ve sklepě pokračuje lahvování vín. Ohledně probíhajících diskuzí nad fungováním Vinařského fondu se Miroslav Volařík staví na stranu jeho zastánců. Více od Vinaře roku 2011 v následujícím článku.

Ve vinicích vinařství Volařík aktuálně probíhá řada aktivit. Do konce dubna by měly být ukončeny práce s vázáním letorostů, úpravy poškozených drátěnek a nosných konstrukcí. Největší obavy zatím panují ohledně nedostatku vláhy. „Kromě výše uvedeného provádíme další krok restrukturalizace vinic. Sázíme zhruba 10 hektarů, co se týká odrůd je to Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Muller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské bílé. Nové výsadby jsou v Perné a Dolních Dunajovicích,“ dodává Miroslav Volařík.Ve sklepě se lahvují vína, která potřebovala delší dobu zrání. Celkem až 60 % vín ročníku 2011 přitom skončí pod šroubovacími uzávěry. Již dříve byla nalahvována některá vína, včetně rosé. S víny, která byla již dříve uzavřena pod šroubový uzávěr, proběhla v posledním období řada degustací a odezvy mají ve vinařství překvapivě pozitivní. „Poslední degustace proběhly v Plzni a já jsem byl osobně velmi překvapen vysokou úrovní plzeňských návštěvníků. V tomto kraji, blízko německých hranic, mají milovníci vína bohaté zkušenosti s víny německé a rakouské provenience. Srovnání našich vín prezentovaných v Plzni, převážně mladá, suchá vína, bylo velmi pozitivní. Byl konstatován stejný styl a stejná nebo lepší kvalita, což nás velmi potěšilo,“ upřesňuje Miroslav Volařík.Na posílení zpracovatelské kapacity a rychlosti zpracování hroznů pořizuje vinařství další lis. Jinak velké úsilí věnují ve vinařství Volařík aktuálně také propagaci vrámci soutěží a gdegustací. „V tomto období probíhají místní košty, kterých se samozřejmě aktivně zúčastňujeme, nezapomínáme však ani na soutěže celostátního významu. Získali jsme například šampiona v růžových vínech v mezinárodní soutěži Jarovíno rosé,“ doplňuje Miroslav Volařík. Významným krokem k propagaci vín mikulovského regionu budou podle něj také první vína, která budou certifikována pod kontrolou VOC kvality. Kaktuálním tématům Miroslav Volařík ještě doplňuje:

Jak vnímáte aktuální situaci kolem Vinařského fondu, sílící kritiku na neefektivní vynakládání prostředků z fondu? Jste spokojen stím, jak Vinařský fond vtuto chvíli funguje?

Já o žádné neefektivitě nevím, naopak jsem přesvědčený, že činnost Vinařského fondu je dobrá. Jako každá aktivita může být lepší, ale určitě to není v poloze, že je třeba něco dramaticky měnit. Naopak si myslím, že tříštění obce vinařské na různé subjekty jenom nahrává těm, kteří usilují o redukci už získaných pozic.

Co podle Vás tuzemské vinařství pro svůj další rozvoj ze strany asociací potažmo státu nejvíce potřebuje? Např. větší podporu podnikaná ze strany státu, lepší propagaci, změnu legislativy, vyšší kontrolu nelegálních dovozů apod.?

Určitě důslednější kontrolu dodržování už platné legislativy a tvrdě postihovat vědomé a cílené porušování zákonů. Všeobecně známé praktiky se zaměňováním zahraničních vín za moravské zná široká veřejnost jen kontrolní orgány asi tyto informace ignorují.

Podle statistik Svazu vinařů ČR dovoz vína loni činil 1,72 milionu hektolitrů., což je meziroční nárůst zhruba o 80 tisíc hektolitrů. Vnímáte nárůst dovozů jako problém? Jsou levná vína konkurencí?

Nejsou, pokud jsou dovozová vína řádně evidovaná a nezaměňovaná cíleně za moravská vína.

Jak lze vdelším časovém horizontu omezit dovozy? Mají se například tuzemští vinaři více tlačit do supermarketů, kde se prodává většina vín, nebo se snažit edukovat tuzemské konzumenty vín?

Zhruba

60 – 70 % domácí spotřeby se musí importovat, soustředil bych se na kvalitu a řádnou evidenci, aby se dovozové víno neztrácelo v šedé ekonomice.

Italská vína tvořila hned 39 procent z celkového objemu dovezených vín. Jaká je podle Vás nejlepší italská vinařská oblast, potažmo italská vína? Dopřáváte si občas italská vína?

To co se ve velké většině dováží z Itálie, je víno podprůměrné, ale italská vína jsou nádherná hlavně z Toskánska. Neodmítnu pěkné Brunello nebo Barolo.Předchozí díly seriálu Vinařův rok z Vinařství Volařík:Spotřební daň na víno by poškodila hlavně korektní vinaře (23. února 2012)

6 komentáře:

Anonymous

30. April 2012 08:19

jen dodatek
vinař, který má vína z galerie Autentistů, tedy vína s přirozenou tvorbou, eventuelně vína osobitá či i zvláštní, který se neveze na marketingových akcích typu svatomartinské či rosé, Vinařský fond vůbec nepotřebuje, protože jak se Vinařský fond snaí propagovat tato vína ? Z této pozice zbytečná instituce.

MT

podkorkem.net

30. April 2012 10:05

Vinařský fond tuzemskou vinařskou scénu v poslední době výrazně polarizuje. I na těchto stránkách lze nalézt z úst vinařů diametrálně rozdílné názory…Teď ještě aby někdo přišel s konkrétním návrhem toho, jak by měl reformovaný Vinařský fond fungovat…Mikuláš

    Anonymous

    30. April 2012 10:42

    jest otázka jestli reformovat či zrušit … v případě první varianty zase, zda-li to vůbec lze

    MT

podkorkem.net

30. April 2012 12:49

Ostatně na téma nehospodárnost Vinařského fondu dnes také článek v týdeníku Euro..Mikuláš

podkorkem.net

5. May 2012 09:22

jojo, smutné počtení…

Okomentovat:

*

Loading...