Chuť na vlašák

Červen, 27.06.2011 07:47

Tak jsem vám dostal chuť na vlašák. Nikoliv však na dvacet deka do kelímku zlahůdek, nýbrž na nějakou tu moravskou přívlastkovou lahůdku. Otevřel jsem tedy o víkendu tři sedmičky Ryzlinku vlašského, všechny vpozdním sběru, všechny suché věru.

Minule jsem tu hodnotil tři Pálavy zokolí Mikulova a i tentokrát došlo na vína z mikulovské podoblasti. Ostatně Ryzlink vlašský je vtuzemsku nejvíce vysazován právě zde a na Velkopavlovicku. Jde o velmi starou odrůdu, jejíž původ není znám. Je každopádně prokázáno, že nemá nic společného se známějším a populárnějším Ryzlinkem rýnským. Kromě Moravy se svlašáky můžete setkat třeba vRakousku, Itálii nebo na Slovensku.Ale zpět do moravských luhů a hájů. Prvním ochutnaným vínem je

Ryzlink vlašský 2008

řada Flower line od vinařství Mikrosvín Mikulov. Víno je vpozdním sběru a stejně jako zbylá dvě vína je suché. Zochutnávaných vín má také nejnižší obsah alkoholu, konkrétně 12 %. Vína ztéto řady bývají silně navoněná a ani tento vlašák není výjimkou. Bohužel má víno aktuálně těžké travnaté aroma, které nejvíce ze všeho připomíná zmoklou slámu. Po nalití do skleničky se víno prezentuje poměrně intenzivní zlatavou barvou. Chuť poměrně přesně kopíruje aroma, objevují se vní těžké travnaté tóny a jemná mineralita. Tento vlašák je všechno, jen ne osvěžující lehké pití. Obávám se, že má to nejlepší za sebou a ve své současné podobě mne příliš neoslovil.Druhým vzorkem je

Ryzlink vlašský 2009

, pozdní sběr od Vinařství Volařík. Jeho vlašáky jsou pověstné a i toto víno zanechalo velmi dobrý dojem. Víno pochází zviniční trati Železná, oproti Mikrosvínu hodně přitvrzuje muziku, má solidních 14 % alkoholu. To však není na škodu, na chuti se to nijak negativně neprojevuje. Víno má světle žlutou barvu, sšedivými odlesky. Aroma je jemné, dominují vněm květinové tóny a citrusy. Všev příjemné kombinaci. Po ochutnání se vústech objeví nejdříve citrusy a pomeranč, následují typické minerální tóny. Celek působí kompaktním dojmem, velmi pěkné robustní víno. Nebál bych se ho na pár let uložit do archivu.Víkendovou degustaci jsem uzavřel

Ryzlinkem vlašským 2009

od Vinařství Šoman zDolních Dunajovic. Jde o menší rodinnou firmu založenou vroce 1999, která hospodaří na 8,5 hektarech vlastních vinic sroční produkcí 50000 litrů vína. Součástí vinařství je také penzion, kde můžete po probdělé noci ve sklípku bezproblémů složit hlavu. Jejich Ryzlink vlašský zročníku 2009 má světle žlutou barvuslabé se zlatavými odlesky. Víno je jednoduché nekomplikované, takový unisex. Dá se pítpři jakékoliv příležitosti, ale hostům se zněj kolena určitě podlamovat nebudou. Lehké ovocné aroma přechází i dodecentní chuti. Víno je hodně suché spříjemnou kyselinkou. Nejzajímavějším se ztéto trojice Ryzlinků vlašských ukázal být ten od Vinařství Volařík. Vostatních dvou případech jsem neměl úplně šťastnou ruku při výběru, vína nenaplnila má očekávání. Který zvlašáků vposlední době učaroval vám? Podělte se o své tipy.

2 komentáře:

Anonymous

27. June 2011 08:20

Nejen v poslední době jsou to převážně vlašáky od Zdeňka Peřiny, který v době již hodně dávné pracoval ve vinařství Mikrosvín Mikulov, jejichž tehdejší ryzlinky vlašské jsou pro mne stále etalonem (ročníky 1999 – 2002). Tím nejzajímavějším od Zdeňka Peřiny v současné době je pro mne ryzlink vlašský ročníku 2010 z trati Ořechová hora v Březí. Z vinařství Volařík bych spíš než ryzlink vlašský 2009 ze Železné, která je v pozdním sběru taktéž zajímavá, doporučil ze stejného ročníku pozdní sběr z trati U Boží muky. Z tohoto vinařství a z této trati byl však vrcholem vlašák ročníku 2008. Ze starších ročníků pak jednoznačně doporučuji ochutnat a uložit do archivu ryzlink vlašský 2007 z Kolby!
Dušan

Anonymous

28. June 2011 19:07

Pro mne je Volarik soucasnym kralem vlasaku, temer co lahvinka, to perla. Kazdy rok jich vyjde hezka radka. Z rocniku 2008 souhlasim s Dusanem, U Bozi muky. 2009 se povedly prakticky vsechny vybery z hroznu, nadherne kousky. A 2010 zatim vede jednoznacne Orechova hora v pozdnim sberu.
-Vicky-

Okomentovat:

*

Loading...