Cesta do hlubin Gotbergovy lahve

Duben, 30.04.2012 08:00

Na středu 25. dubna jsem si naplánoval dvě vinařské akce. Na odpolední návštěvu veletrhu Víno & Delikatesy jsem navázal večerní ochutnávkou vín vinařství Gotberg ve vinotéce Labyrint. Ačkoliv jsem na obou akcích ochutnal celkem asi 25 vín, lahůdkových jich bylo překvapivě pomálu.

O veletrhu Víno & Delikatesy se nechci široce rozepisovat. Vzhledem kpracovním povinnostech jsem navštívil odpolední, tedy veřejnou část programu, a ta příliš radostí nepřináší. Stánky jsou obsypány žíznivými návštěvníky, kteří si chtějí za 400 Kč užít trochu té tekuté legrace. Den na veletrhu je dlouhý, takže i někteří vinaři již mají vpozdním odpoledni pověstnou „jiskru“ v oku. Celé aranžmá veletrhu navíc trošku zavání dobou nedávnou minulou. Ať už jde třeba o „papundeklové“ prezentační stánky vystavovatelů nebo stánky sobčerstvením u vchodu do haly, které lákající na levné, zato řádně maštěným delikatesy zfriťáku. Co se týká festivalových vín, tak mne zaujalo například Rulandské šedé 2009, výběr z hroznů zModrého sklepa, Muškát moravský 2011 od Líbala nebo Ryzlink vlašský 2010 a opět Muškát moravský 2011, kabinetní od Šebesty. Lehce ovíněn jsem tento cirkus po hodině opustil a vyrazil směr Vinohrady. Na degustaci vinařství Gotberg jsem se těšil, několikrát jsem tu na blogu chválil jejich vína (Muškát moravský 2010, Pálava 2009, Chardonnay 2009). Ochutnávku ve vinotéce Labyrint vedl enolog vinařství, pan Stanislav Málek. Pohled do degustačního lístku odhalil převládající skupinu vín ročníku 2010 (8 ks) a dva zástupce poslední loňské sklizně. Nic pro vyznavače červených vín, konkrétně osm bílých, jedna růžovka a jedno červené na závěr. Na „zavínění“ jsme dostali mladičký

Muškát moravský 2011

, kabinetní (zb. cukr 2,7 g/l, kyselina 5,8 g/l). Ten den už to byl můj čtvrtý muškát a tento příliš nezaujal. Víno bledé barvy, slehkým muškátovým aroma a krátkou chutí. Možná vínu prospěje nějaký ten měsíc na lahvi. Jinak kvalit předchůdce ročníku 2010 zatím nedosahuje.Následoval

Sauvignon 2010

vpozdním sběru (zb. cukr 1,1 g/l, kyselina 8,5 g/l) sminimálním zbytkovým cukrem. Výrazně aromatické víno, které se však projevuje zejména travnatými tóny (hluchavka, kopřiva). Upřímně tomuto typu Sauvignonů příliš nefandím. Vchuti je víno suché jak troud, svýraznější kyselinkou.

Ryzlink rýnský 2010

, pozdní sběr zviniční trati Panenský kopec (zb. cukr 5,4 g/l, kyselina 8,8 g/l) se prezentoval světlejší zelenkavou barvou, nenápadnou vůní, zato výraznou příjemně ovocnou chutí, doplněnou o citrusy a lehkou mineralitu. Kategorii suchých vín zakončilo

Sylvánské zelené 2011

, pozdní sběr zviniční trati Sonberk (zb. cukr 2,5 g/l, kyselina 6,8 g/l). Dle zástupců vinařství „nejlepší sylván vPraze“, jelikož získal regionální cenu vrámci Prague Wine Trophy. Na můj dotaz, kolik že vín soutěžilo, se mi dostalo nejisté odpovědi „asi 10“… Jinak víno působí nenápadným dojmem, slehkým ovocným aroma a jemnou chutí. Příliš mne neoslovilo, ale i tak asi vítěz kategorie suchých vín.Polosuchá vína jsme měli dvě. Nejprve

Tramín červený 2010

, pozdní sběr zviniční trati Panenský kopec (zb. cukr 11 g/l, kyselina 6,6 g/l). Víno příjemně voňavé, stóny růže, hroznů a lehce kořeněné. Chuť navazuje na aroma, je výrazná sdelší dochutí. Tramín jak má být, za mě určitě jedno ze tří nejlepších vín večera.Druhým polosuchým bylo

Chardonnay 2010

, pozdní sběr (zb. cukr 11,5 g/l, kyselina 8,4 g/l). Víno, které zrálo šest měsíců na kvasničních kalech, má výraznější barvu se zlatavými odlesky. Aroma dominuje tropické ovoce, lískový oříšek a objevují se i máslové tóny. Chuť je poměrně plná, slískovým oříškem. Víno bych také zařadil do TOP 3.Polosladké

Rulandské šedé 2010

, výběr zhroznů zviniční trati Panenský kopec (zb. cukr 24,2 g/l, kyselina 8,8 g/l) taktéž leželo půl roku na kvasnicích. Aroma jemné slískovým oříškem, vchuti je víno hodně nasládlé, smedovými tóny. Nedokážu si představit, že bych tohoto vína vypil lahev během víkendu, mně osobně by stačila jedna sklenka za večer.Mezi vlajkové lodi vinařství patří odrůda

Pálava

. Před časem jsem tu psal o Pálavě 2009, která mne oslovila svou parfémově hutnou vůní květin a fialek. Na degustaci vLabyrintu jsme ochutnávali její následnici ročníku 2010, ve výběru zhroznů (zb. cukr 34,9 g/l, kyselina 8,8 g/l). Víno zlatožluté barvy, opět hodně navoněné, konkrétně tropickým ovocem, mangem a liči. Vchuti sladké jako med, ale vzávěru díky kyselince příjemně šťavnaté. Sympatické víno, radost pro vyznavače hodně sladkých vín, ale mimořádnosti svého předchůdce nedosahuje.Zklamáním bylo suché rosé

Frankovka 2010

, pozdní sběr zviniční trati Svidrunk (zb. cukr 2,3 g/l, kyselina 7,3 g/l). Hrozny byly při výrobě tohoto růžového macerovány čtyři hodiny. Víno krásně voní po malinách, jahodách sjogurtovými tóny, ovšem vchuti nekoresponduje aroma, je krátké sostrou kyselinkou. Takové nedotažené víno.To naopak vyladěné do posledního závitu bylo poslední a dle mého názoru také nejlepší víno večera. Suché

Rulandské modré 2010

, výběr zbobulí zviniční trati Svidrunk (zb. cukr 0,1 g/l, kyselina 5,7 g/l). Intenzivní červená barva, sametová vůně po jahodách, červených třešních. Chuti není co vytknout, sladěná kombinace ovoce, lehkého kouře zdubového sudu a jemných taninů. Víno spotenciálem kdelší archivaci, ale obávám se, že mi ve vinotéce dlouho nevydrží…Ani skvělý závěr nerozehnal mírné rozpaky, které jsem zprezentovaných vín měl. Čekal jsem trochu více. Co se týká vín ročníku 2011, ty jsou opravdu velmi mladá a uvidíme, co znich ještě „vykvete“. Muškát asi zkusím sodstupem času ještě zopakovat. Vpřípadě vín ročníku 2010 u mne panovalo spíše zklamání (a nebyl jsem sám, podle reakcí sousedů u stolu). Přijde mi, že ročník 2009 Gotbergu sednul o něco více. Sohledem na ceny vín, které se pohybují kolem 250 Kč ve vinařství, zážitek ne vždy odpovídá vynaloženým prostředkům.

3 komentáře:

Anonymous

30. April 2012 10:37

mám z toho taky takové pocity a argument „jsou bio, tak musí být dražší“ mě nepřesvědčí, kor když je ve sklepě ultramoderna.
Vinice ač v krásné poloze jsou mladší a takto nastavenou cenovou politiku nechápu, ale to není moje starost.

MT

Josef

30. April 2012 11:54

Mezi vinarstvimi obdobne velikosti patri Gotberg nepochybne k tomu lepsimu co lze u nas najit. Co mi pravda moc nesedi je jejich tendence nechavat RM prezravat (az co to snese), takze je to samy bobulac s 14% a vic alkoholu, u ktereho mi uz ale chybi hravost a elegance, kterou u RM ocekavam. Ale nic proti nicemu, i tento styl ma evidentne sve priznivce. Mam ve sklepe jeste jednu lahev RM09 a cekam, co s tim udela nekolik let lezeni. Treba se budu divit :-)

Anonymous

30. April 2012 20:05

Plny souhlas, 2010 se podle mne Gotbergu moc nepovedl. I kdyz jsem chutnal jen jednou, na rozdil od 2009 nemam potrebu tato vina prechutnavat znovu a znovu, abych v nich objevoval neco vic. Uvidime, co prinese 2011. -Vicky-

Okomentovat:

*

Loading...