Čechy a Morava v Chambre Séparée

Prosinec, 9.12.2014 09:47

Je to už nějaký pátek, co jsem byl naposled na degustaci v historickém sklepení kousek od Staroměstského náměstí. Minulou středu jsem to tedy napravil a vyrazil do Chambre Séparée na ochutnávku vín několika moravských vinařství doplněných o jeden Ryzlink rýnský z Žernosek. A jelikož jsou Vánoce za dveřmi a jednalo se o poslední letošní degustaci Domaine R&W, připravil si pro nás Luboš Osička i jedno příjemné překvapení.

chambreUž při příchodu Luboš Osička avizoval, že sestava bude tentokrát komorní a natřískáno ve sklepě skutečně nebylo. Degustačních akcí bylo v Praze ten den hned několik (jen na Jižním svahu bylo avizováno 14 ochutnávek!), přidaly se k tomu zřejmě nějaké ty rýmičky a navrch hnusné londýnské počasí, že by psa do sklepa nevyhnal… Na druhu stranu byla v Chambre fajn a příjemná atmosféra, takže ti kdo dorazili, určitě nelitovali.

Celkem jsme ochutnali 10 vín, včetně dvou klenotů z Dobré vinice. Nejprve to bylo Velké dobré bílé 2011, které zrálo 18 měsíců na dubovém sudu (směs Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Ryzlink rýnský). Velké víno, které působí ještě relativně mladistvě. „Vánočním“ překvapením rozlévaným na slepo pak byla Oxana 2007, tedy Sauvignon blanc dělaný v „jurském“ stylu. Ze zbylých osmi vzorků jsem vybral následujících pět, u kterých se krátce zastavím. Vína pěkná a cenově dostupná, takže mohou posloužit jako tipy pro „nerozhodnuté“ Ježíšky.

Ryzlink rýnský 2013, jakostní, Žernosecké vinařství

Ve výběru nemohu opomenout jediné české víno. Od tohoto vzorku nečekejte nic zbytečně komplikovaného a přemýšlivého. Víno jemně voní po broskvích či meruňkách. Pěkný ovocný charakter, výraznější kyselina, ale stále v příjemné poloze. Chuťovou harmonii spoluvytváří patrný zbytkový cukr (cca 6g/l). Kratší, pikantní dochuť. Spíše než k štědrovečernímu kaprovi bych doporučoval na rozjezd silvestrovské noci. Párty pití.

Orientační cena: 160 Kč

Pálava zemské 2013, Trpělka & Oulehla

Zajímavý tip nejen pro vyznavače této v posledních letech více a více populární odrůdy. Hodně netradiční, svěží, řízná Pálava (kyselina 8,8 g/l!, zbytkový cukr 5,4 g/l). Typicky odrůdově svůdné aroma, s tóny růže, koření, jemných bylin. V ústech štíhlejší, lehčí, přes dominantní kyselinu fajn pitelná. Podobně jako předchozí vzorek spíše základní pití, ale stojí za vyzkoušení. Nejenom cukrem ulepené Pálavy mohou vznikat na Moravě.

Orientační cena: 130 Kč

Pinot-Chardonnay 2010, Jaroslav Osička

Základ směsi tvoří Pinot Gris. Jemné, elegantní, voní po zralém ovoci, koření trochu po dřevě. Ze začátku malinko zaprděné. Jak už tomu u Jardy Osičky bývá, nečekejte žádné funky ovocné tóny, na jazyku je víno vláčné, plnější, primárně medově – kořenité. Nechybí pevná kyselina. Na jazyku se drží pěkně dlouho, tohle víno vyzrálo do krásy.

Orientační cena: 230 Kč

Zweigelt Klasika 2011, Milan Nestarec

Na degustaci jsme ochutnali hned tři vína tohoto mladého vinaře. Zatímco Veltlínské zelené mi vůbec nesedlo, Neuburské, stejně jako tenhle Zweigelt naopak dost výrazně ano. Víno zrálo ve starých dubových sudech. Má moc pěkné aroma, s dominantním červeným ovocem, malinko nakouřené s podtóny připomínajícími kůži. Na jazyku lehčí, šťavnaté, červené bobuloviny, zralé třešně. Víno má razantnější kyselinu, jemné taniny. Skvělé lehčí, energické červené.

Orientační cena: 240 Kč

Svatovavřinecké 2011, pozdní sběr, Trpělka & Oulehla

Víno pochází ze starých keřů. Jsme v Dolních Kounicích, kde vznikají skvělá vína z odrůd Frankovka nebo právě Svatovavřinecké. Víno má hodně pestré, živé, ovocné aroma, v ústech suché, jemné, krásně nazrálé. Primárně se objevují tóny připomínající tmavší ovoce, višně, nechybí jemná mineralita, typická pro vína z místního unikátního terroiru. Jak známo ročník 2011 na Moravě přál červeným vínům a tohle krásně nazrálé víno je toho důkazem.

Orientační cena: 190 Kč

Morava

Okomentovat:

*

Loading...