Bude problém dosáhnout kvality ročníku 2010, říká Miroslav Volařík

Prosinec, 27.12.2011 07:50


Letošní rok na Podkorkem.net zakončíme dalším dílem oblíbeného seriálu Rozhovor spřívlastkem. Na otázky tentokrát odpovídal pan Ing. Miroslav Volařík, pro kterého byl rok 2011 jednoznačně úspěšným rokem. Jeho kolekce vín získaly nejvyšší ocenění na soutěžích Král vín nebo Vinař roku 2011. Mladé vinařství Volařík zMikulova tak vystoupalo během čtyř let na tuzemský vinařský Olymp a zejména jeho vína odrůdy Ryzlink vlašský mají stále početnější zástup fanatických fanoušků. Koncem letošního roku se stal Miroslav Volařík doslova mediální celebritou a já jsem rád, že si našel čas na zodpovězení otázek na www.podkorkem.net.

Příjemné počtení přeje

Mikuláš Duda

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinařství Volařík vstoupilo na český trh vroce 2007, třebaže kořeny vinohradnické tradice rodiny Volaříkovy sahají až do roku 1945. Vsoučasné době vinařství obhospodařuje 70 ha vinic Mikulovské vinařské podoblasti vpolohách, které výrazně ovlivňují charakter hroznů a znich vyráběných vín.Mezi nejprestižnější polohy patří terroirové viniční tratě Železná, Kotelná, Purmice, Ořechová hora, Zimní vrch, Věstoňsko. Vinice jsou obhospodařovány vintegrované produkci a hrozno je šetrně zpracováváno při použití nejmodernějších technologií. Vinařství Volařík se specializuje na bílá přívlastková vína, zejména Ryzlink vlašský. Mezi další pěstované odrůdy patří např. Ryzlink rýnský, Sauvignon, Pálava, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Tramín červený, Svatovavřinecké,…Vína zVinařství Volařík byla oceněna na mnoha českých i mezinárodních soutěžích. Vroce 2011 se vinařství podařilo získat ocenění Champion Valtických vinných trhů, usedlo na trůn vsoutěži Král vín a přebralo pohár pro Vinaře roku 2011. http://www.vinarstvivolarik.cz/

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Ing. Miroslav Volařík (62) absolvoval VŠ chemicko-technologickou vPraze. Ihned po ukončení školy začal pracovat vbratislavském Slovnaftu, v letech 1990-1992 pracoval ve Spojených arabských emirátech. Vroce 1993 založil vMikulově společnost Bottling, od roku 2000 se věnuje vinařství.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Jako každého, kdo vyrůstal vtomto prostředí. Povinnost pomáhat rodičům na vinici, potom první doušky vína při různých slavnostech – hody, vinobraní, návštěvy sklepů kamarádů,… Impulsem kvybudování vinařství byla povinnost dostat nazpět vinice, které jsme museli opustit při násilné kolektivizaci a potom také snaha překonat překážky, které byly kladeny na majitele po navrácení vinic vrestituci.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Víno odpovídalo podmínkám, za kterých se dopěstovávaly hrozny. Nízká cukernatost zdůvodů přetěžování vinných keřů…a tomu odpovídala kvalita vína. Vína byla překyselená, doslazovaná řepným cukrem – ale protože jsme neměli srovnání, byli jsme spokojeni.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Máme speciální Terroir řadu vín, kterou se snažíme zviditelnit odrůdově čistá vína z našich vinic, jejichž vlastnosti jsou jedinečné díky neopakovatelnému vlivu podloží a přírodních podmínek.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Typická, odrůdově čistá vína dostáváme ztratí na úpatí Velké Pálavy, která se projevují krásnou mineralitou. Také viniční tratě vDolních Dunajovicích a Březí dávají hrozny, znichž získáváme ta nejkvalitnější vína. Preferovaná odrůda je Ryzlink vlašský, ale i jiné odrůdy dávají nádherná vína.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Ryzlink vlašský zPerné, Dolních Dunajovic a Březí. Je to původní odrůda, která se tu vminulosti vždy pěstovala – půdní a klimatické podmínky zaručují vysokou kvalitu a jedinečnost vína.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Práce, kterou berete vážně a věnujete se jí se zaujetím a vysokým nasazením, samozřejmě ovlivňuje také rodinný život. Platí to i pro všechny moje kolegy a kolegyně, kteří svým umem a pracovitostí přispěli kúspěchům vinařství.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Snažím se kombinovat tím, že ke každému jídlu přidávám doušek bílého vína a musím konstatovat, že jsem nikdy nebyl zklamaný. Nehledám žádné kombinace. Naše moravská vína se hodí ke každému jídlu a pomáhají díky vyšší kyselince jídlo lépe strávit. Je třeba však třeba dodat, že díky netoleranci vůči alkoholu vkrvi moc příležitostí kombinovat jídlo svínem nemáme.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Základem je dokončit restrukturalizaci starých vinic, dokompletovat technologii, rekonstruovat starou část budovy vinařství na Vinařský dům.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Výrobu jsme zahájili vroce 2007, takže pro nás vychází jednoznačně nejlépe ročník 2010.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?

Co se týká objemu úrody tak dobře, ale myslím si, že bude problém dosáhnout kvality vín roku 2010

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Díky systematické aktivitě našeho obchodníka pokrýváme celou republiku, ať již přímými dodávkami, nebo přes naše partnery.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Jižní Afrika, Austrálie – tam je spousta volného prostoru na vybudování kompletního projektu na jednom místě. Musím však zdůraznit, že bych to nikdy neudělal a na jižní Moravě – a konkrétně vMikulově – se cítím nejlépe.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Musí to být harmonická kombinace a jedno bez druhého nemůže fungovat skladným výsledkem. Máme štěstí, že máme excelentního vinohradníka a talentovaného, nesmírně schopného a fundovaného enologa. Odbornost, pracovní nasazení a disciplína ovlivňují všechny činnosti a vkombinaci svýbornou kvalitou hroznů a znamenitou prací ve sklepě vedou ktakovým úspěchům jako je ocenění Vinař roku 2011.

Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?

Z bílých vín rozhodně moravská vína, také rakouské veltlíny a německé ryzlinky.Zčervených vín Brunello zToskánska, Cabernet sauvignon z Bordeaux, Tempranillo, Grenache z Ribery del Duero.

Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?

Odkládáme si všechna vína v počtu několika láhví do archívu a budeme pravidelně kontrolovat jejich vývoj. Časem se ukáže, co bude opravdu rarita. Zatím se jeví nejzajímavější botritický sběr Veltlínské růžové rané ročník 2008.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Po revoluci chybělo hlavně objektivní srovnání vín se světem, které do té doby možné nebylo. Vsoučasné době se již – díky dotacím, které pomohly vinařům vybavit se kvalitními technologiemi, a díky kvalitní práci ve vinicích -české a moravské vinařství srovnává s Rakouskem a Německem. Stále je však dost „obchodníků s vínem“, kteří zneužívají různých dovozů a zaměňují je za moravská vína. Mezi odbornou veřejností se o těchto praktikách ví a kontrolní orgány by měly být daleko razantnější a nekompromisnější.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Určitě. Zájem o moravská vína se zvyšuje, dokonce i nadnárodní firmy, které v minulosti upřednostňovaly zahraniční vína, tak nyní nakupují jako vánoční dárky vína tuzemská.

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Jednoznačně Ryzlink vlašský. Při dobré kvalitě hroznů získáváme excelentní, harmonická, minerální vína, která získávají uznání také v zahraničí.

Ským a kde nejraději pijete víno?

Se všemi, které považuji za své přátele a nejraději s cimbálovou muzikou.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Když jsem vPraze, tak rád navštěvuji italskou restauraci Da Emanuel Ridi

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Mám jich přečtených hodně, každá mě dala spoustu informací o světových vínech. Je třeba hodně číst.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Většinu mého času naplňuje manažerská činnost, ve volném čase rád sportuji, hraji hlavně tenis, mám rád čas strávený se svými vnoučaty.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Hodně se jich okolo vinařské problematiky točí, ale výraznou a všeobecně respektovanou osobnost zatím nevidím.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Domácí soutěže nám přinesou informace, jak jsme na tom s kvalitou. Myslím si, že je to užitečné srovnání, i když si někdy myslím, že je často zdůrazňovaná spíše póza před objektivností. Zahraniční soutěže jsou většinou obesílané speciálními víny, za která sice získáváme ocenění, ale nic to nevypovídá o standardní produkci. Medailování je spíše požadované zákazníky.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Samozřejmě je tam vysoký stupeň subjektivity, ale zatím neznáme nic objektivnějšího.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Určitě sladší, aromatické…tedy Pálavu.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Můj zájem je velmi široký, velmi zajímavá svojí rozmanitostí je severní a jížní Rhona od Valence po Avignon. Mimo Francii však jezdím nejraději do Toskánska, nejen kvůli vínu, ale také jídlu a nádherné krajině.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Převážně americký wineloverspage

Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?

Kvalitním, harmonickým vínem.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Víno je náš život.

…………………………………………………………………………………………………..

3 doporučená vína:


Ryzlink vlašský (řada Terroir), 2010, kabinetní víno, polosladké, obec Perná, viniční trať Kotelná, cena ve vinařství – 270 Kč

Víno, které představuje jedinečný charakter této tratě. Poctivý a šetrný přístup vkaždém kroku sminimálním zatížením cizích látek. Víno je zlaté barvy. Ve vůni se mísí čerstvě sušené seno stóny exotického ovoce aminerálu. Chuť velmi komplexní, extraktivní, spřekrásnou mineralitou aslaností vdochuti.

Ryzlink vlašský, 2009, výběr zhroznů, polosladké, obec Perná, trať Železná, cena 215 Kč

Jeden znejlepších vlašáků na Moravě se rodí právě na vinicích ztéto trati. Jeví se ve vůni velice silným kovovým nádechem, který postupně přechází ido chuti. Podávejte lehce podchlazené okolo 8stupňů.

Sekt Volařík – cuvée – Rulandské bílé, Sauvignon, Chardonnay, 2009, brut, cena 315 Kč

Vyváženým poměrem odrůd Chardonnay, Rulandské bílé aSauvignon spatřil světlo světa překrásný sytě žlutý sekt. Ve vůni je velice svěží, ovocitě šťavnatý, spříjemným podtónem bílého chleba. Chuť mohutná, ovocná, s jemným perlením adlouhou perzistencí, podtržená krásnou kyselinkou.Historicky první sekty uvedlo Vinařství Volařík na předvánoční trh roku 2011.

Okomentovat:

*

Loading...