Báječný Riesling i Sauvignon od Nepraše

Říjen, 31.10.2017 11:03

Minulý čtvrtek proběhla v Cafe NG Kinsky na Staroměstském náměstí ochutnávka vín ročníku 2016 od vinařství Nepraš & Co. Na vína jsem byl velmi zvědav, produkce tohoto mladého vinařství mi přijde každým rokem lepší a lepší. Vinařství sídlí ve sklepní uličce v Pavlově, jeden by tedy čekal, že to bude zejména o Ryzlinku vlašském, ale ne. Neprašovi sází v bílých především na Ryzlink rýnský, který nabízí ve třech různých variantách a také na Sauvignon blanc. Verze 2016 rozhodně patřila k vrcholům degustace.

IMG_20171026_161533

Vinařství Nepraš & Co disponuje několika zajímavými viničními tratěmi, pro Ryzlink vlašský je to trať Pod Pálavou, kde se aktuálně připravuje obměna výsadby, takže vlašák 2017 prý bude derniéra. Dále polohou Altenberg, kde je vysazen Ryzlink rýnský, hned několik klonů vytipovaných pro tuto lokalitu ve spolupráci s univerzitou v Geisenheimu. Sauvignon blanc pak roste na velmi příkré vinici U Bužích muk, jejíž sklon dosahuje až 12 %. Odrůdy pro výrobu červených a růžových vín, tedy Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe pak užívají v průběhu roku sluníčka na vinici s názvem Sahara.

A právě růžové víno Gravettien je určitě jedním z vín, kterým na sebe vinařství Nepraš & Co hodně upozornilo v loňském roce. Tahle směs odrůd Merlot, CS a Zweigeltrebe se prostě povedla a pro mne osobně to asi byla nejlepší růžovka, co jsem loni pil. Víno ročníku 2016 je také skvělé, už barva ve skleničce nemá chybu. Krásná lososově růžová, vůně je středně intenzivní, je jemná a elegantní, což ostatně platí i o chuti. Tohle růžové je spíše delikátní, s čistými ovocnými tóny, žádná smetana, absolutně harmonické, se šťavnatou kyselinou. Dochuť je příjemná, kombinuje ovocné tóny a lehkou mineralitu. Žádná podbízivá „voňavka“, ale zábavné víno, které, když pomineme barvu a charakter tónů červeného ovoce, strukturou chuti, precizností a svým projevem připomíná spíše výborné bílé víno.

IMG_20171026_165338

Hned čtyři vína degustačního lístku byla věnována odrůdě Ryzlink rýnský. V bílých tedy odrůda, přes kterou se chce vinařství Nepraš & Co nejvíce profilovat. Asi nebudu jediný, komu se při spojení Ryzlink rýnský a vinařství kolem Pálavy spontánně vybaví zejména popický Sonberk. Ve vinařství Nepraš jim na druhém břehu nádrže Nové mlýny roste podle všeho zajímavá konkurence.

Už jedno z úvodních vín degustace, tedy Riesling 2016 – Zemské víno, ve skutečnosti v cukernatosti hroznů odpovídající kabinetnímu vínu, ukázal předzvěst věcí příštích. Víno s pěknou odrůdovou aromatickou, v chuti kombinující citrusy a svěží tóny peckového ovoce se šťavnatou kyselinou. Je to trochu kyseláč, ale to mají fandové Rieslingu rádi. Tohle víno není ryzlink desetiletí, ale v chuti rozhodně potěší, není fádní a má co nabídnout. Šup s ním třeba do gastronomie, kdybych dostal v nějaké lepší restauraci po skleničce, bez mrknutí oka neřeknu ani popel.

Jádro ryzlinkové nabídky tvoří vína Riesling 3, Riesling 5 a Riesling 7. Kromě již zmíněných odlišností v klonech je hlavním rozdílem mezi jednotlivými víny hodnota zbytkového cukru ve víně, která osciluje kolem číslice v jeho názvu. Riesling 3 je tedy nejvíce suchý, konkrétně s analytickými hodnotami cukr: 2,7 g/l a kyselina 7,4 g/l. Riesling 7 by se vlastně mohl jmenovat Riesling 8, protože u něj zbytkový cukr činí 8,1 gramů na litr.

IMG_20171026_163916

Tohle trio vín bylo vyrovnané. Ale jestli bych v případě BMW dal osobně přednost řadě 7 před řadou 3, tak u Nepraše je to přesně naopak. Nejvíce suchá verze mi nejvíce vyhovovala, i když věřím, že největší prodejní šlágr bude sedmička, s vyrovnanou hodnotou kyseliny a cukru.

Riesling 3 ročníku 2016 ve skleničce hezky slzí, je intenzivnější ve vůni, připomíná meruňky, bílé broskve, grep nebo tóny kdoule. Nechybí tóny připomínající meruňkový sorbet, jemný náznak medu. V chuti je krásně perzistentní, víno se na jazyku nese až směrem k dlouhému konci. Víno je mladé, ale nepostrádá eleganci, ovocné tóny doplňuje typická pálavská mineralita, rozhodně bych se nebál nějakou tu láhev uložit na pár let do sklepa a sledovat vývoj v čase.

V pětce je relativně více broskvových tónů, kořenitosti i sudu, vůně je jemně medová. No a Riesling 7, to je 7,4 gramů kyseliny a 8,1 g/l zbytkového cukru. Delikátní, vyvážené, stále hodně šťavnaté pití, ačkoliv zbytkový cukr je tu patrný. Tohle se bude líbit, i když je víno kategorie suché, tak typičtí tuzemští milovníci polosuchých vín si budou chrochtat.

Já si zakvičel blahem u posledního vzorku, kterým byl Sauvignon blanc 2016 z viniční tratě U Božích muk. Krásné, svěží víno, absolutně harmonické v chuti, doslova pohladí po jazyku. Tak trochu Štýrsko, tak trochu Nový Zéland, nic přehnaně opulentního, prostě parádně pitelný Sauvignon. Kromě odrůdově typických ovocných tónů v chuti nechybí příjemná mineralita. U mě dobrý!

Škoda jen, že nebyla možnost ochutnat také nějaké to červené. Neprašovi je sice nechávají minimálně dva roky zrát, než je uvolní mezi lidi, nějaký ten starší ročník „mimo koncept“ degustace by ale i tak potěšil určitě nejen mne… Tak třeba příště.

Loading...