Ampelos – vinařské šlechtitelské Kladruby

Říjen, 13.10.2011 05:44

Ve středu 6. října se ve Viničním altánu konala ochutnávka vín zprodukce šlechtitelské vinařské stanice Ampelos. Průřezem vín zročníků 2009 a 2010 nás provedl Lukáš Kilián, který má aktuálně ve firmě na starost výrobu a prodej. Nutno dodat, že průvodce to byl opravdu náramný, ne úplně zaplněný altán si rychle svým vyprávěním podmanil. Jen malinko chvátal srozlíváním vín, takže jsme ho museli brzdit vkadenci, kterou sjednotlivými vzorky nasadil. Tady je pár poznámek o vinařství a vínech, které jsme ochutnali.

Autor: Libor ChlupatýAmpelos je jedna zposledních šlechtitelských stanic vČeské republice. Sídlí ve Vrbovci nedaleko Znojma a révu má vysázenu na 53 hektarech vinic. Dle slov Lukáše Kiliána nevypadá budoucnost tuzemského šlechtění příliš růžově a do pár let by se tak z Ampelosu mohly stát „vinařské šlechtitelské Kladruby“. Důvodem šlechtitelského úpadku je současná generace vinařů, která nemá ke šlechtění vztah a samozřejmě také uplatnitelnost nových odrůd na trhu. Běžný konzument sahá po odrůdách, které zná a prodej nových je tak spíš záležitostí nadšenců. Jako první z10 vzorků nám ve skleničce přistálo

Veltlínské zelené 2010

, kabinetní (zbytkový cukr 0,9 g/l, kyselina 7,1 g/l a alkohol 11,5 %). Hodně suchý starter světložluté barvy a jemné mandlovo pepřové vůně. Lehké víno, vysloveně na žízeň nebo jak říkal Lukáš Kilián „pro diabetiky“. Žádné velké zdržování a už se začalo srozléváním Kerneru 2010, taktéž vkabinetu (zbytkový cukr 3,5 g/l, kyselina 7,5 g/l a alkohol 11,5 %). Příjemné aroma a pikantní chuť růžového grepu a citrusů. Do mého vkusu se příliš netrefilo, díky hodně břitké kyselince vzávěru chuti.Autor: Libor ChlupatýPrvním zástupcem ročníku 2009 bylo

Rulandské šedé

, pozdní sběr (zbytkový cukr 2 g/l, kyselina 6,1 g/l a alkohol 13,5 %). Příjemně pitelné víno, vchuti svýraznými medovými podtóny. Daleko více mne ovšem zaujalo Rulandské bílé 2010 (zbytkový cukr 6,4 g/l, kyselina 6,9 g/l a alkohol 12,5 %). Jakostní víno, které se na degustaci prodávalo za krásných 115 korun potěšilo svou ovocno-květinovou aromatičností stypickou chlebovinou vzávěru. Pěkné víno pro jakoukoliv příležitost, což potvrdil i Lukáš Kilián: „daří se sňou, hodně letí“. Pro mě jedno ze tří nejlepších vín večera.Autor: Libor ChlupatýNa vrcholu pro mne ten večer stanul

Tramín červený 2010

, pozdní sběr (zbytkový cukr 1,2 g/l, kyselina 6,3 g/l a alkohol 12,5 %). Pokud bych si měl vzít na pustý ostrov jen jedno víno z Ampelosu, bylo by to tohle. Ačkoliv nejsem vysloveně tramínový typ, tento vzorek nabízí okouzlující aroma okvětních lístků růže, přecházející i do chuti doplněné o citrusové tóny. Víno je svěží a komplexní. Suchý lehký tramín, po kterém se vám ve vinotéce jen zapráší. To

Ryzlink rýnský 2010

, kabinet nezklamal, ale ani nenadchnul. Víno sice nepostrádá typické odrůdové atributy v podobě lípy a ovoce, ale celé je to namíchané v jakési light verzi. Víno z odrůdy Ryzling rýnský pro mne musí být výrazné a sebevědomé, jak by řekl Zdeněk Pohlreich: “silné jak noha od kulečníkového stolu”. S 10 % alkoholu typické víno pro řidiče, jak ho označil sám průvodce naším večerem.

SHibernalem 2010

vpozdním sběru pak „kapelník“ Lukáš Kilián jednoznačně přitvrdil muziku a naservíroval nám komplexnější a expresivnější kousek. Polosladké víno sparametry: zbytkový cukr 20,3 g/l, kyselina 8,3 g/l a alkohol 11 %). Intenzivní vůně černého rybízu přechází i do chuti. Moc pěkné nasládlé víno. Že je víno vyráběno zvelmi kvalitní suroviny potvrzuje i mimořádný zájem špačků, se kterým se vpřípadě Hibernalu museli vAmpelosu vypořádat. A svynalézavostí na tom podle slov pana Kiliána špačci nejsou vůbec špatně. Aby se vyhnuli klasickým plašícím metodám, chodili opeřenci na víno do vinice pěkně po zemi po svých a lezli na keře rovnou ze země. „Jsou rychlejší než kombajn“, zakončil své vyprávění Lukáš Kilián. Naštěstí se jim nepodařilo zničit vše a zbylé hrozny se přeměnily vtoto znamenité vínečko.Posledním bílým vínem večera byl

Sauvignon 2010

, pozdní sběr (zbytkový cukr 22,5 g/l, kyselina 8,3 g/l a alkohol 11 %). Klasický odrůdový charakter černého rybízu a hluchavky. Tohle víno už je hodně velký slaďáček, málokdo by se sním dokázal mazlit celý večer. Ale své kvality tento Sauvignon má, o čemž svědčí medaile zmezinárodního soutěžního klání AWC Vienna.Na závěr večera jsme ochutnali dva červené vzorečky – barvířku

Alibernet 2009

, jakostní a Rulandské modré 2009, výběr zhroznů. Mne zaujalo spíše ten druhý. Víno světlejší cihlové barvy spříjemným lehkým ovocným projevem, kterému dominují voňavé lesní plody. Chuť je dobře sladěná a střední intenzity.Ampelos má vprodukci pěkná vína ke každodennímu pití i sváteční příležitosti, navíc zapěknou cenu. Degustace ve Viničním altánu byla moc příjemná, zejména díky osobě Lukáše Kiliána a jeho zajímavém vyprávění. Vněm nechyběla ani historka o tom, proč má vprodukci Ampelos zařazena vína odrůdy Alibernet. Tento novošlechtěnec není vtuzemsku příliš rozšířen, ale Lukáš Kilián ji zpracovává hlavně na přání svého otce. Ten má na Alibernet vzpomínku ze zájezdu ROH na Slovensko. Rozlitému Alibernetu tehdy padly za oběť nové rifle zTuzexu a od té doby prý otec na vína této odrůdy nedá dopustit.

1 komentář:

Anonymous

14. October 2011 20:39

Nemeli jsme pri degustaci vsechna uvedena vina (Tramin nas bohuzel minul), osobne u me nejvice zabodoval odrudove nadherny Sauvignon, v zavesu za nim Hibernal. Rynak nebo Rulanda bila take nebyly spatne. Dost prekvapive me Ampelos rocniku 2010 vyhovoval mnohem vice nez jejich vina z rocniku 2009, ktera byla kvuli vyzralosti strasne prealkoholizovana. Z produkce Ampelosu 2010 mam moc dobry pocit. -Vicky-

Okomentovat:

*

Loading...