4x Chardonnay z Moravy

Duben, 11.04.2012 07:18

Po delším půstu způsobeném nemocí, jsem se minulý týden mohl vrátit k ochutnávání vín. Natěšen a řádně vyžízněn jsem se jal vytáhnout z vinotéky čtyři lahve moravských Chardonnay. Vína oblepena medailemi avizovala mimořádný zážitek, který se však ani v jednom případě nedostavil. Odrůda Chardonnay se na Moravě málokdy dokáže zhmotnit do ryzího tekutého zlata.

Do Státní odrůdové knihy bylo Chardonnay zaspáno v roce 1987. V posledních letech moravští vinaři podléhají kouzlu této populární odrůdy stále častěji a její zastoupení v rámci moravských vinic se tak zvyšuje. Aktuálně činí zhruba 4 % osázených vinic. Ačkoliv na Moravě nepatří Chardonnay k tradičně pěstovaným odrůdám, i tady mohou vzniknout světová vína z této odrůdy. Důkazem budiž vinařství Josefa Valihracha zKrumvíře. Po loňském úspěchujeho Chardonnay výběr z hroznů 2007, které získalo velkou zlatou medaili na mezinárodní soutěži vín Concours Mondial de Bruxelles 2011, letoss ročníkem 2008 získal bramborovou medaili na Chardonnay du Monde 2012 v Paříži. V soutěži se přitom utkalo úctyhodných 908 vzorků vín z 43 zemí.Já vrámci ochutnaných Chardonnay na vyslovenou pecku nenarazil. Prvním vínem bylo

Chardonnay 2010

, pozdní sběr od Volaříka zviniční trati Liščí vrch. Oku lahodící jiskrné barvě žlutého melounu není co vytknout. Výrazné aroma sananasem a žlutým melounem, který se objevuje i vchuti, doplněn o citrusy.Slušně odvedené víno, kterému ale chybí energie, živočišnost, drive. Výrazná aromatičnost vkombinaci s vyšším zbytkovým cukrem vtomto případě působí příliš usedle. O něco lepším polosladkým Chardonnay se ukázalo být

Ego No.70

(ročník 2010) ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno světlejšího odstínu žlutého melounu smohutným aroma pomeranče a ananasu. Na jazyku se objevují hrozny vkombinaci sananasem, vústech víno cítíte dlouho po polknutí. Přestože je víno zkategorie polosladkých, je velmi pěkně pitelné díky šťavnaté kyselince. Potěší i fandy sušších vín. Dobře zapracovaných 13 % alkoholu.Jediným suchým vínem zochutnané čtyřky bylo

Chardonnay 2010

, vpozdním sběru od vinařství Čech. Ve skleničce víno pěkně září světle žlutou barvou se zlatavými odlesky. Po přičichnutí se prezentuje elegantní vůní hrušek máčených ve smetaně. Chuť navazuje vnastoleném trendu, je svěží svýraznou kyselinkou, skoro až svíravá. Středně dlouhá dochuť. Ze čtyř ochutnaných vín mi právě tato kombinace výrazné ovocné aromaticky a svěží chuti sedla nejvíce.Poslední „šardonkou“ do party je

Chardonnay 2008

pozdní sběr od vinařství Krist Víno zdobí, jak bývá zvykem u lahví tohoto vinařství, početná skupinka čtyř medailí. Polosuché víno s11,5 % alkoholu má světlejší zlatavou barvu a příjemné akurátní aroma sdominantním angreštem vkombinaci s jemnou kořenitostí. Ovšem vchuti víno malinko pokulhává. Jednodušší nasládlá chuť ovocného charakteru, spíše kratší. Pátou medaili tak dnes ode mě víno určitě nedostane.

5 komentáře:

Jan Čeřovský

11. April 2012 07:24

Kdyby se tak Morava vyprdla na Chardonnay (čest výjimkám, kterým se tahle odrůda daří skvěle a nabízí v ní něco konkurenceschopného, ale že jich není moc…), navíc navoněných a se zbytkovým cukrem, a věnovala tradičním odrůdám. Ale problém asi bude i v zákaznících :-)

Evas

11. April 2012 10:06

V pátek jsem pila jednu výjimku zasluhující čest :) Chardonnay 2008 od J. Osičky. Jinak ale taky tuhle odrůdu mezi moravskými víny nevyhledávám. Obvykle navoněná nuda. A je to přesně, jak říká J. Č. – lidi to bohužel prostě chtějí :(

podkorkem.net

11. April 2012 14:30

Souhlas s tím, co je výše uvedeno. Když je na lahvi uvedeno Chardonnay, tak se to určitě lépe prodává než Sylvánské zelené nebo nedej bože Veltlínské červené rané…To už běžný konzument totiž vůbec neví, jestli kupuje bílé červené nebo jaké…Na Chardonnay od J.Osičky asi budu muset zaměřit svou pozornost, díky za tip:)

Ondra

13. April 2012 20:49

Evas: To je ta kalná? Ta je BOŽÍÍÍÍ!

Jinak Chardonnay vůbec není mimo u nás. Je to odrůda, která se sem dostala z Burgund společně s Pinotem Blanc a rostla nejčastěji ve smíšené výsadbě i s šeďákem, hlavně tady na karlštejnsku. Na nějaký odrůdy se moc nehrálo a dokonce je řada vinařů (na Moravě), který mají CH ve vinici a považují ji za RB.

Okomentovat:

*

Loading...