Letošní zima je bez přehánění extrémní. Nadprůměrné teploty vysoko nad bodem mrazu, prý nejvyšší za posledních 80 let. Napadlo minimum srážek a přírodního sněhu a to nejen v okolí Václavského náměstí v Praze, ale také v horských střediscích napříč Českou republikou. Jak jsou s dosavadním průběhem letošní zimy spokojeni vinaři? Jaké počasí by si přáli či nepřáli v následujících týdnech a měsících?
Když jsem se před rokem v rámci ankety vinařů ptal, jak hodnotí zimní počasí, byli relativně spokojeni. Po několika sušších ročnících s povděkem kvitovali nadprůměrné srážky a sněhovou pokrývku (dokonce začátkem dubna!), která přinesla tak potřebnou vláhu do vinic. Letos jsou podmínky diametrálně odlišné. Dle vyjádření meteorologů se jedná o vůbec nejsušší zimu za dobu, kdy se počasí v tuzemsku sleduje. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v prosinci 40 % a v lednu 62 % dlouhodobého srážkového průměru.Vlekaři již ukončili na většině míst svůj provoz a sčítají ztráty, ze kterých se prý budou vzpamatovávat několik dalších let. Jelikož nejsme na blogu podvlekem.net, ale podkorkem.net, více mne zajímá pohled tuzemských výrobců vín. Poprosil jsem některé vinaře z Čech a Moravy o zodpovězení několika otázek na téma letošní zima a doplnil také jeden dotaz na zhodnocení ročníku 2013. Konkrétně jsem položil tyto otázky:1. Letošní zima je dle meteorologů extrémní, co se týká nedostatku srážek a nadprůměrných teplot. Tuzemští vlekaři prý takovou zimu nepamatují, co vinaři?2. Jak se tyto nezvyklé klimatické podmínky projeví/projevují z pohledu Vašich vinic? Je nedostatek vláhy ve vinicích? 3. Jaké počasí byste si přáli v následujících týdnech/měsících? Jaký vývoj by naopak mohl letošní sklizeň ohrozit?4. Vína z loňského roku již leží nasudech/tancích/lahvích. Jak s odstupem několika měsíců hodnotíte ročník 2013? Jaká jsou jeho specifika, jaká jsou vína v porovnání s rokem 2012, 2011?Tady jsou odpovědi od pěti tuzemských vinařství.
Karel Hejduk, Mělnické vinařství Kraus
1. Průběh zimy je určitě neobvyklý, subjektivně o to více, že předchozí zimy byly naopak velmi chladné. 2. Se zásobou vody v půdním profilu bych neviděl takový problém: při rychlém tání sněhu stejně velká část vody bez užitku odteče. Dá se snad počítat s dešťovými srážkami v předjaří. Předčasné rašení v tuto chvíli nehrozí, problém by mohl být ve zvýšené aktivitě chorob a škůdců, pro jejichž přezimování byly velmi dobré podmínky.3. Vývoj počasí v následujícím období se nedá odhadnout, v zemědělství se prostě s riziky tohoto druhu musí počítat.4. Vína ročníku 2013 se vyvíjejí uspokojivě. Podařilo se omezit původně vyšší hladinu kyselin, nicméně vína jsou svěží, šťavnatá, buketně výrazná (chladnější podzim, kolísání teplot), prakticky všechna bílá vína již máme nalahvovaná. Červená vína jsou s ohledem na horší ročník příjemným překvapením. Mají dostatečný odrůdový charakter, výraz je i přes lehčí konstrukci jemný a komplexní, zcela bez nežádoucích „zelených“ tónů. Kyseliny bez problémů vyřešila MLF.
Lubomír Glos, Vinařství Glosovi
1. Letošní zima není výjimkou, takové zimy byly i dříve.2. Větší mrazy likvidují řadu škůdců a chorob, kteří při teplejším počasí přežívají. Pokud zůstávají průměrné denní teploty pod 10 ºC tak se réva neprobudí. 3. Nejvhodnější by v následujícím období byly teploty okolo a pod 0 ºC. Nejlepší ročníky vín bývají v letech, kdy byla vlhká zima, teplé a suché léto a podzim. Naopak nebezpečím by mohlo být málo slunečního svitu během vegetace a vlhčí počasí, které by přineslo podmínky pro rozvoj houbových chorob.4. Vína ročníku 2013 jsou velmi rozdílná podle doby sklizně. Jsou vynikající i špatná. Mají více aromatických látek i kyselin a mají zpomalený vývoj.
Jiří Šebela, Vinařství Dva duby
1. Já také ne:)2. Nedostatek vláhy každopádně je a to bohužel velký. A vzhledem k tomu, že vinohrady už pomalu ožívají, tak se jarních mrazíků reálně obávám. Uvidíme.3. Vinohradům by určitě prospěl déšť a to hodně deště. Co by mohlo ublížit? Na takové myšlenky je ještě brzo.4. U nás jsou všechna vína ročníku 2013 ještě v sudech a musí urazit ještě kus cesty, ale zatím ročník 2013 hodnotím velmi pozitivně. Červená i bílá vína vypadají velmi nadějně. Vyšší kyselinka vínům moc sluší.
Petr Mikulica, Vinařství Mikulica
1. Já osobně si takovou zimu nepamatuji určitě. Co jsem se bavil s otcem, říkal, že něco podobného si jen málo vybavuje. Pro další vývoj počasí bude důležité, aby se zima nevrátila, to ale nepřepokládají ani sami meteorologové. 2. Osobně si myslím, že réva to zatím nepociťuje. Důležité bude efektivní rozložení srážek během jednotlivých fenofází révy. Vypadá to, že réva letos začne rašit dříve. Samozřejmě riziko mrazíků je letos velké, ostatně o nich by mohli povyprávět hlavně vinaři z Čech, kteří s mrazíky bojují skoro každoročně.3. Do následujících týdnů bych byl rád, kdyby počasí zůstalo přibližně stejné a pozvolna nastupovalo jaro. Samozřejmě bez teplot okolo nuly či pod ní. 4. Ročník 2013 z našeho pohledu hodnotíme kladně, alespoň, co se týče bílých a růžových vín. Ta jsou krásně svěží a ovocitá. U těchto vín jsme neodbourávali kyseliny a pro harmonii chuti jsme vína nechali na mírném zbytkovém cukru. Koncem března se chystáme nalahvovat první třetinu vín, která se nám už jeví jako vhodná na prodej. Jsou to především vína, která jsme částečně plnili jako mladá. Na ostatní vína nebudeme s lahvováním spěchat. U červených vín bude letos potřeba více času. U přívlastkových vín, kde výnos hroznů nepřesáhl kg/keř, bude přínosem delší ležení těchto vín v sudu. Uvidíme, jak se budou vyvíjet dále. Každopádně se ročník 2013 pro červená vína jeví jako průměrnější.
Jiří Maděřič, Vinařství Maděřič
1. I na Jižní Moravě se špatně lyžovalo. Zima byla mírná, alespoň půjdeme dřív do plavek, srážek málo, ale co to bude znamenat pro vinice, může hádat jen osoba s křišťálovou koulí. Zajíci se počítají po honu. Na teplé zimy jsme zvyklí, podobných si pamatuji vícero.2. Tak hlavně je pěkně, už naši dědečkové říkali, že se má jít stříhat až se ohřeje sedmička v řádku. Je brzo všechno hodnotit, může to být katastrofický rok, stejně jako nejlepší rok a všechno mezi tím. Vody je málo, ale réva čerpá vodu z větších hloubek, teoreticky by jí to nemuselo až tak vadit. Bude hodně škůdců a dá se očekávat, že i choroby se budou objevovat častěji. Mrazíků se obává každý, na druhou stranu kdo nemá koule na vinaření v našich podmínkách, ať dělá rohlíky.3. Přál bych si každý týden 30 mm srážek během jedné až dvou nocí (řekněme každý pátek a neděli) a 3°C nahoru, pravidelně až do 25°C (červen a červenec 33°C) a pak srpen suchý slunečný s teplotami kolem 30°C. Do listopadu pak pravidelně 20 mm týdně a teplota kolem 25°C. Kde se to objednává?… Co si nepřeji? Stačily by dvě noci s teplotou -6 někdy v dubnu, pak by bylo sklizeno. Nebo bez vody až do prázdnin, pak celé prázdniny studené a vlhké. Katastrofických scénářů je hodně, jako každý rok, ale hlavně není třeba brečet už teď.4. Mám pocit, že vína jsou na Moravě v tříletých cyklech podobná, mladá vína jsou podobná roku 2010. Tož myslím, že to zas bude ročník století Nebo jak se to říká pro podporu prodeje. Mně se vína líbí, ale potřebují ještě trochu času.
podkorkem.net
6. March 2014 12:02
K tématu přikládám zajímavý komentář Miloše Michlovského, který dorazil „po uzávěrce“:):
Letošní zima – jestli je vůbec možné uplynulé období takto nazvat, je atypická. A to především nízkým množstvím srážek a nadprůměrně vysokými teplotami. Teplejší únor s menšími srážkami zemědělci znají. Byly roky, kdy se v únoru selo, začátkem března sázely brambory. Největší problém vidíme především v množství a průběhu srážek. Již loňský rok byl srážkově podprůměrný a ten letošní se blíží z pohledu zemědělce ke katastrofě.
Réva vinná je při správném způsobu pěstování hluboce kořenící rostlinou, která si s ledajakým výkyvem vláhy dokáže poradit. Letošní rok bude zapotřebí přijmout patřičná opatření k šetření s vodou a to obzvláště u celoplošně zatravněných vinic a vinic na vyšších tvarech, kde se projevuje vyšší spotřeba vody. Rovněž asi nebude vhodné na jaře hluboké kypření. Nastává otázka, zda letos při vázání neredukovat počet oček na keři. To ale zůstává spíše otázkou vize vinohradníka.
Výskyt chorob a škůdců se proto dá letos očekávat ve vyšší míře. Škůdci, spory hub apod. přezimovali „velmi dobře“. Vinohradníci proto budou muset letos již od jara počítat s dřívějším nástupem ochrany a s tím spojeným větším množstvím ochranných zásahů. V integrované produkci s vyšším využití pomocných přípravků. Nápomocné vinohradníkům může být i větší a kvalitnější – tím pádem i pracnější a dražší provedení zelených prací, za účelem udržení zdravé a vzdušné listové stěny keře. Již samotná úprava eura nám dělá vrásky na čele, agrochemie včetně veškerých pomocných přípravků se nám prodraží, čímž se prodraží i ochrana. To vše se odráží ve vyšších nákladech. Naši výhodou je poměrně velké zastoupení našich vyšlechtěných odrůd vyznačujících se vyšší odolností především vůči houbovým chorobám (tzv. interspecifické), jako je například odrůda Malverina, Laurot, Hibernal a další.
Pokud se počasí bude vyvíjet v současném duchu, největším problémem bude právě sucho. Jestli přijdou jarní mrazy, bude to samozřejmě problém. Musíme ale věřit, že réva přežije. Ideálními podmínkami pro růst révy je teplo a dostatečné množství vláhy, ale všeho moc škodí. Přáním na počasí tedy zůstává: stabilní počasí bez velkých výkyvů, jako je sucho i přívalové deště, krupobití a jarní mrazy. Pevně věřím, že si na podzim společně připijeme pohárkem dobrého vína z letošní bohaté, znamenité a kvalitní úrody.