Zdeněk Vykoukal: Veltlínské zelené tu s námi bude dlouho

Květen, 29.05.2017 07:51

Na nedávném Autentikfestu v Bokovce mne náramně bavila krásná odrůdová vína Zdeňka Vykoukala. Velmi příjemné bylo i potkat se se samotným vinařem. Vinařství Vykoukal je malé rodinné vinařství sídlící a hospodařící v obci Hostěrádky-Rešov, disponující aktuálně jedním hektarem vinic. Loňský rok Zdeňka Vykoukala trochu potrápil, kvůli nedostatku srážek byly totiž výnosy výrazně omezené. Kvalita hroznů byla naopak výborná, takže vína ročníku 2016 budou jistě stát za to.  Pokud jste Autentikfest nestihli, můžete si z pohodlí domova a s kafíčkem v ruce přečíst následující zajímavý rozhovor.

20151002_125315

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2016?
Takový klidnější ročník. Na jaře nám nic nepomrzlo, houbové choroby nijak zvlášť nezlobily, nic nového jsme nesázeli… Jen to sucho nemělo být takové. Při stejné násadě hroznů jsme sklidili asi jen 65 % hroznů. Bobule byly malé, málo „nalité“. Ani výlisnost nebyla vysoká. Zato jsme sklidili 100% zdravé hrozny s téměř ideálními parametry. Myslím si, že vína ročníku 2016 budou patřit k těm lepším.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?
V dubnu jsme vysázeli 2500 nových keřů, takže teď je hodně práce okolo této mladé výsadby. Dále kvůli problémům se suchem, které se v posledních letech stále častěji opakuje, začínáme pracovat na kultivaci příkmenného pásu. Není to nic snadného zničit třeba 35 let starý drn, ale věříme, že se to vyplatí. Z kapacitních důvodů ještě řešíme výstavbu malé haly na uložení sudů. Takže je toho na nás letos až až.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?
Máme stále rezervy v mechanizaci, takže v horizontu jednoho roku bychom rádi pořídili nový vinohradnický malotraktor. Co se výroby týče, chtěli bychom ještě zainvestovat do „sudového parku“.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?
U nás v Hostěrádkách-Rešově a Újezdu u Brna na Staré hoře je ještě tolik krásných pozemků na výsadbu vinic, takže pokud by se měl stát zázrak, tak bych rád v této lokalitě získal zhruba 2 hektary půdy v celku.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?
Já určitě koncem srpna a začátkem září. Všechny práce ve vinohradě jsou už hotové, vzduch voní stepní trávou a hrozny dozrávají a hrají všemi barvami. Už se není kam hnát, člověk jen může doufat a věřit, že nás za tu roční dřinu příroda odmění.

20150721_174607

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?
Asi ano. Jen si nejsem jistý, zda to většina zákazníků bude schopna akceptovat. Dle mého by se měl vinař zaměřit tak maximálně na šest odrůd, z toho jedna až dvě by měly být stěžejní. Není to o specializaci na těch šest odrůd v rámci celé Moravy. Půdní a klimatické podmínky se tu mění po pár kilometrech či dokonce metrech a všude se daří něčemu jinému.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?
Tak to opravdu netuším. Ale jestli se bude i nadále takto oteplovat, tak možná některé odrůdy budeme muset chtě nechtě opustit a vsadit na jiné. Čas Pálavy a Rulandského šedého určitě pomine a pevně věřím, že Veltlínské zelené tu s námi bude ještě hodně dlouho. Je dokonce možné, že se v horizontu 15-20 let „masově“ prosadí nějaká nová interspecifická odrůda. Kdo ví?

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?
Měl jsem velká očekávání, co se týče VOC, ale je to spíše zklamání. Mainstreamová vinařství nejsou dle mého schopna lidi o nějaké autentičnosti přesvědčit. Moderní technologie a všemožná aditiva tvoří téměř standardizovaný produkt, který neodpovídá původní myšlence. Ani masivní marketing za obrovské peníze s tím nic nezmůže. Pokud se změní myšlení jak vinařů, tak i konzumentů, je možné ještě ledacos, ale bude to trvat asi ještě dalších 50 let.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?
Asi u mě nebude překvapením, že preferuji vína od kolegů z vinařského spolku Autentista Moravia Magna a některé další „přírodní“ vinaře. Konvenční vína už prakticky nepiju – nechutnají mi (výjimky potvrzují pravidlo). Pokud bych měl zmínit jedno vinařství, tak to asi bude Ota Ševčík. Ostatně, přijďte se přesvědčit o jejich kvalitě v létě do Boleradic na už tradiční Autentikfest – www.autentikfest.cz

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?
Nedělat víno pro peníze – to nefunguje. Pokud to nemáte v srdci, nikdy neuděláte „velké víno“! A o to přece jde.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?
Jestli mám něco sladkého. Ne, to už se tak často nestává. Ani nevím, otázek je hodně. Autentická vína pijí lidi otevření a inteligentní, takže se neptají stále na to samé.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?
Upřímně – žádnou. A nejsem za to příliš hrdý. Než jsem začal dělat víno (před 21 lety), tak jsem četl hodně. Před pár lety na vysoké škole jsem četl hodně odbornou literaturu. Teď už při zaměstnání, rodině a vinařství nemám čas, chuť a ani sílu na čtení knih. Když mám čas, raději se věnuji dětem nebo si dám skleničku. Čtení nechávám na důchod.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?
Poslední týden jsem kromě svých vín otevřel jen jednu láhev. Byl to oranžový Tramín od Petra Kočaříka. A radost mi udělal – pěkné víno.

2 vína doporučená vinařem:
Neuburger 2015
Grüner Veltliner 2015

Okomentovat:

*

Loading...