Riesling, to je absolutní STAR ve světě vína a já jsem jejím velkým fanouškem. Těžko budete mezi bílými odrůdami hledat alternativu, která by dokázala vyprodukovat podobně čistá, přímočará, elegantní a zároveň komplexní vína s velkým archivačním potenciálem, odrážející terroir jednotlivých vinic. Riesling dokáže tohle všechno skloubit, navíc za doprovodu širokého spektra vůní a chutí, od ovoce, květin, bylinek, medu, minerality až po jedinečnou vůni petroleje.
Jestli to z úvodního odstavce ještě není zřejmé, tak se tedy přiznám narovinu. Šoupnu sem takovej malej pondělní comming out. Jsem závislák, diagnóza „čichač a aplikovač rýňáku“. A bohužel to není otázka posledních týdnů, ale už to trvá docela dlouho. Do největšího „rauše“ se přitom dostávám, když se mi podaří někde sehnat „matroš“ z „reichu“. To vám mám pak takhle hlavu celý večer přikovanou ke skleničce a nasávám a nasávám. Vůně i chutě.
Všechna čest rakouským, českým, australským, alsaským nebo italským vinařům, ale nejlepší Rieslingy pochází z německé produkce. Není to náhoda. Riesling je s Německem velmi úzce spjat. Odrůda je v této zemi doma a navíc tu najdete nějakých 24 000 hektarů Rieslingu, což je zhruba polovina celosvětové výsadby. Navíc vystřídal odrůdu Müller Thurgau na pozici nejvysazenější odrůdy Německa, přítomen je ve všech 13 vinařských regionech našich západních sousedů. Třeba v Rheingau tvoří 80 % vinic, na Mosele více než 60 %. V dalších Rieslingem vyhlášených regionech jako Pfalz nebo Nahe je to kolem čtvrtiny.
První zmínka o Rieslingu v Německu pochází z roku 1435, největší slávy si místní vína užívala na začátku 20. století, kdy byla stavěna na stejnou úroveň (i cenovou) jako špičková vína z Burgundska a Bordeaux. Pak nastaly horší časy, s kvalitou to všeobecně nebylo nejlepší a k „renesanci“ dochází opět od 80. let 20. století. Dnes jsou německé Rieslingy opět absolutní špička, ceny vín se přitom velkým vínům z Francie zdaleka neblíží.
Riesling je odrůda, ze které lze produkovat vína suchá, s menším i větším zbytkovým cukrem, či absolutní slaďáky. Já mám asi nejraději suché verze, s krásně křupavou až přísnou kyselinou, případně nádherná lehce nasládlá vína z Mosely. Následující vína kategorie „Trocken“ jsem si aplikoval v nedávné době. Pokud byste si také chtěli šlehnout, uvádím i jména dealerů.
Riesling 2015 Brauneberger trocken, Fritz Haag, 10,5 % Hodnocení: 91/100
Suchá Mosela. Víno má krásnou zlatavou barvu, ve vůni se objevuje krásná flinty mineralita, doplněná o tóny meruněk, citrusů a lučních bylin. Chuť je jednoduše parádní, s dobrou koncentrací, celkem jemnou kyselinou. Přímočaré a delikátní víno, nádherně jemné a elegantní, zároveň vyzařující silou a sebevědomím. Dochuť je delší s minerální slaností. Mlaďoch s potenciálem vyzrávat.
Orientační cena: 370 Kč (FLAVOURS wine&deli)
Riesling Grauschiefer 2013 trocken, Altenkirch, 12 % Hodnocení: 89/100
Krásný a ukázkový Riesling z Rheingau. Pěkně naostřený. Vůně je pronikavá, s tóny citrusů, meruňkového sorbetu, krásnou mineralitou a petrolejem. V chuti lahůdková záležitost, s naostřenou kyselinou, svěží limetkou a citrónem, lehce bylinkové. Poměrně štíhlé víno, ale s koncentrovaným středem a příjemným minerálním odchodem.
Orientační cena: 350 Kč (Pro-víno.cz)
Riesling Landauer Altes Lohl 2013 Trocken, Anselmann, 13,5 % Hodnocení: 88/10
Spätlese z Pfalze z 30 letých vinic, se svěží meruňkově broskvovou vůní. Působí mladistvě, přímočaře a koncentrovaně. V chuti uhlazené, primárně ovocné, s broskví, pomerančem a s náznakem květinového medu. Víno se krásně nese na příjemné kyselině do delší dochuti. Celkově relativně jemná verze Rieslingu, tak trochu dámské pití bez ostřejších hran.
Orientační cena: 439 Kč (Bavino)