Zajímavé vertikály u Herzánů

Leden, 27.01.2022 07:58

V katastru obce Kobylí je necelých 300 hektarů vinic, což je výrazně více, než má takové Znojmo, Zaječí nebo Pavlov. Na rozdíl od nich ale leží mimo hlavní turistické trasy a i mně osobně trvalo dlouhé roky, než jsem se tu zase objevil. No prostě z dálnice je potřeba sjet na Hustopeče, projet Starovičky, Velké Pavlovice a Bořetice, a pokud ještě nemáte tři promile, po chvíli dorazíte do Kobylí. Nám se to podařilo, protože jsme měli domluvenou schůzku s Kubou a Sandrou z rodinného vinařství Vína Herzánovi.

email.seznam.cz

S víny tohoto vinařství jsem se poprvé důkladněji potkal před dvěma lety na táborském festivalu vín Bottled Alive, kde jsou Herzánovi pravidelnými účastníky. Psal jsem tu před časem na blogu také o jejich povedené Frankovce 2018 VOC Modré hory. Ano, Kobylí patří do oblasti vyhlášené červenými víny a kromě spolu VOC Modré hory jsou také Herzánovi aktivními členy sdružení Mladých vinařů.

Na uvítanou jsme v degustační místnosti dostali mladý Pét-nat 2021 se žlutou etiketou, z odrůdy Müller–Thurgau. Moc příjemný, s tóny bílého peckového ovoce, hlavně meruněk a broskví, s dobrou kyselostí. Zásadní víno v produkci vinařství, jehož produkce narostla až na aktuálních 8000 lahví ročně! Prodané je prý co by dup.

Frankovky a veltlíny

Vinařství VÍNA HERZÁNOVI hospodaří na vinicích o rozloze čtyř hektarů a v plánu je další výsadba. Filozofií je produkce vín s prakticky bez zásahů, tedy bez filtrace s minimem síření, vinice fungují v BIO režimu a v plánu je postupný přechod na biodynamiku. Zkušenosti a inspiraci Herzánovi berou ze spolku Demeter CS. V sortimentu naleznete vína několika stylů. Od lehčích nerezových vín, přes vína zrající na jemných kvasničných kalech v dubových sudech, až po vína z qvevri zakopaných na zahradě vinařství.

V současnosti mají Herzánovi k dispozici širokou paletu 15 odrůd, jejichž počet se bude postupně snižovat. Jakub Herzán vinařství převzal v roce 2012 a do budoucna by chtěl pracovat hlavně s Frankovkou, Ryzlinkem rýnským, Sylvánským zeleným nebo Veltlínským zeleným. Tedy tradičními odrůdami pro tento region.

Společně jsme se zajeli podívat do viniční trati Nivky, která se nachází v kopci nad obcí Kobylí a v jejíž blízkosti stojí místní turistická dominanta. Sedm a půl metrů vysoká rozhledna, nebo spíš chodník zatočený do spirály, zdolatelný i dětmi předškolního věku a méně zdatnými turisty. Ve vinici samotné réva roste na hlubší vrstvě hnědozemě a černozemě se sprašovým podkladem. Jak se ukázalo později při degustaci, tato kombinace dává místním Frankovkám zajímavý „temný“ charakter a strukturu.

Jakub Herzán měl skvělý nápad, udělat si menší vertikály a ochutnat vína odrůd Veltlínské zelené a Frankovka. Nenamítal jsem nic. Veltlínské zelené „s černou etiketou“ jsme postupně ochutnali v ročnících 2021 až 2017. Začali jsme ročníkem 2019. Víno mělo sytější zlatavou barvu a výraznou aromatiku kombinující ovocné a bylinkové tóny. Vůně připomíná rozkvetlou louku, tóny broskve, zralé citrusy, žlutá jablka. V chuti příjemně svěží, středně plné, delší. Ve víně se objevují lehce kořenité tóny, jemná stopa ušlechtilého dřeva, grep, broskve a nektarinky. Uhlazené vyvážené a zakulacené. Rok ležení v sudech, skvěle pitelné víno.

Veltlínské zelené 2018 bylo až překvapivě svěží, s vyšší kyselinou, trochu štíhlejší než předchozí vzorek, ale pocitově ještě mladší.  Ve vůni přezrálé citrusy, bylinky, v chuti čerstvé ovocné tóny, náznak medu, dlouhý příjemný závěr. Povedené víno z velmi dobrého ročníku. Skvěle drží také Veltlínské zelené 2017, i když trochu více přímočaré s menší rafinovaností a bohatostí chuti, než jak tomu bylo u předchozích vín. Mladá vína 2020 a 2021 krásně dokreslila zajímavé srovnání jednotlivých ročníků.

Po dvou qvevri vzorcích, z nichž velmi zajímavě vypadalo Veltlínské zelené 2018, zrající ještě dva roky v sudech a nabízející uhlazené tóny pomerančů, mandarinek, broskve a dobrý minerální závěr, následovaly Frankovky.

Prošli jsme si vína ročníků 2019 až 2016, z nichž některá pocházela z vinic v Kobylí a některá z Němčiček. Obecně mi více seděla prvně jmenovaná, se zajímavější strukturou, komplexností a robustnějším charakterem. Absolutním vítězem pro mne byla zatím ještě v prodeji nedostupná Frankovka 2019 VOC Modré hory. Víno tmavší barvy, s bohatou vůní švestek, ostružin a tmavých třešní. Ovocné tóny doplňuje fialka. V chuti super, plnější, s dobrou skvěle zakomponovanou tříslovinou. Podmínky ročníku a kroupy redukovaly sklizeň na necelý kilogram hroznů na keř a na víně je to znát. Má sílu a komplexnost. Dřevo je krásně zakomponované, v chuti ucítíte tmavé višně, fialku a ostružiny. Dlouhý závěr, Frankovka jako řemen, k tomuto vínu bych se časem hodně rád vrátil.

Skvělé to bylo, tak snad se do Kobylí podívám opět dřív než za pár let. A vám doporučuji to samé!

Okomentovat:

*

Loading...