WOW!: Solidní biodynamické Rosso di Montalcino

Únor, 7.02.2020 08:30

Rosso di Montalcino je menší a často opomíjený bratříček Brunella. Neprávem, dobré Rosso di Montalcino umí nabídnout hodně muziky a v rámci mladých červených vín v Itálii rozhodně patří mezi těžkou váhu. Vždyť je to 100% Sangiovese z dnes asi nejvyhledávanější části Toskánska. Rosso di Montalcino 2016 Corte Pavone z vinařství Loacker Wine Estates je hodně povedeným reprezentantem své kategorie, příjemně komplexní a energické víno, navíc z dobrého ročníku.

IMG_20200206_170013

V uvozovkách „druhé“ víno oblasti je nyní díky zodpovědné práci vinařů zajímavou a přístupnější alternativou k Brunellu. Ostatně vinaři v Montalcinu většinou mluví o svém Rossu se vší vážností a těmto vínům také věnují maximální pozornost. Myšlenka vytvoření „druhého“ vína k Brunellu vznikla mezi místními výrobci v 60. letech 20. století, kdy začalo být jasné, že specializovat se pouze na produkci archivačně náročného Brunella, bude pro řadu vinařů ekonomicky tak trochu vysilující.

Jméno Rosso di Montalcino se mělo zrodit v hlavě nikoho menšího než Tancrediho Biondi Santi, tehdejšího majitele asi nejvyhlášenějšího vinařství celé oblasti, Biondi – Santi. Pravidla pro apelaci Rosso di Montalcino DOC byla finálně klasifikována v roce 1983. Ačkoliv probíhaly diskuze ohledně odrůd, nakonec je Rosso di Montalcino stejně jako Brunello jen a pouze z hroznů Sangiovese. Regule však povolují vinařům o něco vyšší výnosy.

Hlavní rozdíl mezi víny Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino je v délce minimálního zrání ve vinařství. U Brunella jsou to čtyři roky (Riserva vyzrává dokonce pět let), naproti tomu Rosso di Montalcino si můžete koupit již po roce od sklizně, konkrétně od 1. září následujícího roku. O popularitě těchto vín a ekonomickém významu pro jednotlivá vinařství svědčí fakt, že produkce vín Rosso di Montalcino postupně narostla až na 4 – 5 milionů lahví ročně.

Krásné malebné toskánské Montalcino jsem měl možnost již čtyřikrát navštívit a do zdejších vín jsem se postupně velmi intenzivně zaláskoval. Už nejsem tak vyhraněný „Barolista“ jak jsem býval.  Až nečekanou pestrostí stylů a obecně vysokou kvalitou vín, si mne vinaři v Montalcinu prostě získali. Montalcino samozřejmě není jen víno, ale také skvělá italská gastronomie. Ke zdejšímu Rossu si rozhodně dejte lokální specialitu v podobě Pici al Ragu Di Cinghiale (široké nudle s ragú z divočáka). Přímo dokonalá ukázka toho, jak je v Itálii vždy lokální gastronomie úzce spjata s konkrétními víny.

Rosso di Montalcino 2016 Corte Pavone, Loacker, 14 %      Hodnocení: 88/100

Víno z vinařství Tenuta Corte Pavone, patřící do skupiny s dalšími dvěma vinařstvími z Maremma a Alto Adige. V okolí Montalcina má na 19 hektarech vysazeno prakticky jen Sangiovese. Rosso pochází ze zhruba 20letých keřů, obhospodařovaných biodynamicky. Víno má výraznější mladistvě vypadající rubínovou barvu, ve vůni po otevření trochu „zaprdlé“, ale postupem času se krásně rozevřelo do tónů tmavých třešní, švestky, lékořice nebo fialky. Nechybí ani náznak jemných tabákových tónů. Příjemně tělnaté v chuti, vyvážená kombinace ovoce, jemné kořenitosti, tříslovin a vyšší kyseliny. Velmi rozumná práce se sudy. Delší chuť s pěknou koncovkou, ve které to rozehrává červené peckové ovoce a hřebíček. Vysoce energické pití, čistá zábava! Přesně ten typ lahve, který vás s postupem času baví více a více.

Orientační cena: 610 Kč (www.biowineshop.eu)

IMG_20200206_170119

Okomentovat:

*

Loading...