Včera jsem zažil nefalšovaný degustační maraton, když jsem v rámci hodnotící komise časopisu Wine & Degustation přechutnal hned 112 vín z Moravy, italského Piemontu a španělské Ribery del Duero. Nejzajímavější víno týdne se mi ale do skleničky dostalo o den dříve na ochutnávce vín Brunello di Montalcino. Konkrétně téměř dokonalé Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015 z vinařství Siro Pacenti.
Pokud je vám etiketa povědomá, tak patříte mezi pravidelné čtenáře tohoto blogu. O vinařství a stejném vínu ročníku 2012 jsem tu psal relativně nedávno, respektive po Silvestru, kdy jsem si sedmičku tohoto úžasného Brunella otevřel. Na ročník 2015 jsem byl hodně zvědavý, protože tohle víno označil známý kritik vína James Suckling jako nejlepší víno loňského roku a udělil mu maximální možné hodnocení 100 bodů ze 100. Body jsou jen body, nic se nesmí přehánět, ale stejně, kdo by ho nechtěl ochutnat… Ve svém reportu navíc James Suckling celkově vychválil ročník 2015 jako jeden z nejlepších pro vína z Montalcina.
Pohádkový! To je výraz, kterým James Suckling charakterizoval ročník 2015. Ze 187 vín, která při představení ročníku ochutnal hned polovina z nich dostala hodnocení 95 a více bodů. Podmínky pro dozrávání hroznů byly v roce 2015 prakticky ideální. V zimě a na jaře bylo dostatek srážek a vláhy, v létě pak intenzivní sluneční záření a teplo. V září před sklizní zapršelo, což příjemně osvěžilo vinice. Většina vinařství sklízela na konci září nebo začátkem října, což je známkou toho, že podmínky v letních měsících nebyly extrémní a hrozny měly příležitost pozvolna dozrát.
Ročník 2015 se tak řadí mezi špičkové 1997, 2006, 2007 a 2010. Z vín ročníku 2015, která jsme na degustaci ochutnali, vyzařovala elegance, komplexnost a až překvapivá přístupnost, s ohledem na mladý věk. Nad ostatními víny pak čněla vlajková loď vinařství Siro Pacenti.
Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015, Siro Pacenti, 14,5 % Hodnocení: 97/100
Tohle víno je opravdu mimořádné. Je koplexní, vyvážené a precizní v každém detailu. Vůně je hluboká, s tóny červených peckovin, švestek, černého rybízu, lékořice nebo fialky. Zemitost, ovoce je koncentrované až v sušené podobě. Paleta tónů, které v tomto víně můžete objevit je skutečně široká a víno na nose působí až parfémově. V chuti je opulentní, široce rozkročené, zároveň s pevným středem. Vyšší kyselina, krásně zapomponované třísloviny. Plné víno, ale krásně pitelné, uhlazené, s velkým potenciálem. Nečekejte nějakého ramenatého svalovce, klíčová je pro tohle Brunello elegance. Velmi dlouhá dochuť. Již nyní víno nabízí mimořádný zážitek, ale rozhodně jde o kandidáta na uložení do archivu. Víno zrálo dva roky ve francouzských barikových sudech a dva roky v láhvi.