WOW! Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2012 od Siro Pacenti

Leden, 3.01.2020 09:34

Nový rok a s ním nová rubrika na podkorkem.cz. WOW!, prostě jako že dost dobrý a pak také něco jako mé víno týdne (Wine Of the Week). Láhev nebo vzorek, který mne za posledních sedm dní potěšil a který rozhodně stojí za sdílení. Budete tak mít kontinuální přehled o tom, co v průběhu roku piji a zároveň jsem rovnou vyloučil možnost, že bych se účastnil pomatené a nesmyslné akce s názvem „suchý únor“. Na Silvestra logicky zajímavých vín padlo hned několik, ale nakonec jsem si asi nejvíce pošušňal na tomto skvělém Brunellu z vinařství Siro Pacenti.

81902872_10218121406521411_5008329890345254912_o

Jde o Brunello di Montalcino takže ano, jsme v Toskánsku, jsme na vinicích v okolí malebného Montalcina a ano, je to 100% Sangiovese. Na druhou stranu tohle Brunello se v některých ohledem vybočuje z typické místní produkce. Jde o jedno z tradičních vinařství, která patřila mezi původní 30ku zakladatelů zdejšího konsorcia výrobců, dnes čítající už více než 200 položek. Giancarlo Pacenti ovšem po převzetí vinařství od svého otce filozofii produkce změnil a dnes je tak Siro Pacenti asi nejzářnějším zástupcem tzv. moderního přístupu výroby vín. To v některých tradičních italských vinařských regionech znamená zejména práci s francouzskými barikovými či tonneaux sudy namísto typických velkých beček ze slavonského dubu. Dominantou vinařství, které jsem měl možnost několikrát navštívit, je tak velká rudě zbarvená „bariková“ hala, kde víno odpočívá v desítkách francouzských sudů.

Giancarlo Pacenti je prý velký perfekcionista a fanoušek Bordeaux. Ostatně v tomto vinařském regionu také studoval a snažil se pochopit, jak udělat skvělé víno. Vinařství lahvuje zbruba 60 000 vín, celá produkce pochází z vlastních vinic, které jsou umístěné ve dvou odlišných teritoriích. Vinice Pellagrilli je přímo u vinařství, tedy severně od Montalcina, půdy jsou tu jílovité s příměsí písku. Vinice Piancornello leží na jihu, zdejší klima je teplejší a půda kamenitá a bohatá na minerály. Výsledná vína jsou pak kombinací obou terroirů. Konkrétně víno Vecchie Vigne tvoří obě lokality zhruba z poloviny. Vecchie Vigne je v Itálii označení pro vína ze starých keřů, v tomto případě jde o révu věku až 40 let.

Víno je pěkným reprezentantem velmi dobrého ročníku 2012. Hodně vinařů se v Montalcinu poučilo z extrémně horkého roku 2011 a vína ročníku 2012 zvládla mnohem lépe. Po teplém létu přišlo ideální září a chladné noci, větší rozdíly teplot a prodloužené dozrávání hroznů. Brunella 2012 jsou vyvážená a elegantní.

Mimochodem vinařství Siro Pacenti před pár týdny postihla velmi radostná novina. Jejich víno Vecchie Vigne 2015 označil James Suckling za nejlepší víno loňského roku a udělil mu 100/100. Jak to přijal Giancarlo Pacenti se můžete podívat na krátkém videu zde.

Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2012, Siro Pacenti, 14,5 %      Hodnocení: 94/100

Tohle víno jsem poprvé ochutnal před necelými dvěma lety přímo ve vinařství. Tehdy na mne působilo relativně hodně tvrdě, ale delší ležení v láhvi mu jednoznačně prospělo. Vůně je až parfémová, nabízí kombinaci tmavých peckovin s výraznou švestkou, ovoce jde až do sušené podoby, zemitosti a příjemným tabákovým nádechem. Chuť je krásně zakulacená, vyvážená, jestli třísloviny před dvěma lety trochu drhly, nyní jsou krásně zakomponované a dotváří mimořádně lahodný celek. Sangiovese jako řemen, sebevědomé a zároveň elegantní pití. Rozhodně s dalším potenciálem vyzrávat v láhvi.

Orientační cena: 1800 Kč (VinoDoc)

Okomentovat:

*

Loading...