WOW! Barbaresco „Asili“ Riserva DOCG 2012 od Ca’ del Baio

Leden, 10.01.2020 09:13

I tento týden mi způsobilo největší „WOW“ víno z Itálie. Ve středu jsem pořádal degustaci zaměřenou na piemontská vína odrůdy Nebbiolo, konkrétně Barolo a Barbaresco. Co vám budu povídat, dalo se to přetrpět:) Ačkoliv se říká, že králem Piemontu jsou Barola, tak tentokrát se potvrdilo, že špičkové Barbaresco se o něco slavnějšímu bratříčkovi bez problémů vyrovná. Třeba jako vlajková loď vinařství Ca’ del Baio, víno Barbaresco „Asili“ Riserva DOCG 2012.

82313741_10218174313604055_1142285434710130688_o

Nevelkou vinařskou zónu Barbaresco najdete v těsné blízkosti piemontské Alby, ve vinařské oblasti, které se říká Langhe. Konkrétně severovýchodně od tohoto města, zatímco Barolo zóna je jihozápadně. Barbaresco se dělá z Nebbiola vysazeného na vinicích kolem tří vesnic – Barbaresco, Treiso a Neive. Od roku 2010 je klasifikovaných 66 Cru, ze kterých tato vína mohou pocházet a jejich plocha je menší, než kolik je vinohradů v katastru moravských Velkých Bílovic:) Konkrétně necelých 700 hektarů, z nichž vinaři lahvují ročně kolem 5 milionů Barbaresca. To je hrozně málo pro celý svět. Pro porovnání, Barola skončí v lahvích zhruba třikrát více.

Barbaresco není jehož historie by se počítala v mnoha staletích. Za vznik zdejších vín je považován rok 1894, kdy Domizio Cavazza založil v Barbarescu slavné pěstitelské sdružení Cantina Sociale del Barbaresco. Vinařství však po první světové válce zaniklo a nová renesance produkce zdejších vín přichází až v polovině 20. století. V roce 1966 vzniklo zdejší konsorcium výrobců, které mimo jiné dohlíží nad dodržováním pravidel pro výrobu Barbaresca.

To musí být vždy 100% Nebbiolo z hroznů z již zmíněných certifikovaných vinic. Maximální výnosy jsou stanoveny na 54 hl/ha, tedy zhruba 7200 lahví z hektaru. Před uvedením do prodeje musí víno zrát minimálně 26 měsíců, z toho devět v sudech. Pokud je víno kategorie Riserva, jako mnou uvedené Asili, délka minimálního zrání se natahuje na 50 měsíců.

Mimochodem od vzniku konsorcia se stalo jen jednou, že by vinaři nenalahvovali ani flašku Barbaresca. Bylo to v roce 1972, kdy panovaly extrémně špatné podmínky. To v roce 2012 šlo na trh lahví hned 4,367 milionu a tento rok je hodnocen jako nadprůměrný. Ostatně svou Asili“ Riservu v  Ca’ del Baio lahvují, jen když hrozny v jejich prestižní vinici dozrály do ideální podoby.

Asili patří mezi velmi prestižní polohy, nachází se co by kamenem dohodil od vesničky Barbaresco, na vrcholku jednoho z mnoha zdejších kopců. Z celkové plochy 14 hektarů má Ca’ del Baio 2,5 hektaru. Z této vinice ve vinařství lahvují vína Asili a za dobrých podmínek i Asili Riservu. Ta před uvedením zraje 36 měsíců v použitých barikových sudech a pak ještě více než rok v láhvi.

Barbaresco „Asili“ Riserva DOCG 2012, Ca’ del Baio, 14,5 %        Hodnocení: 92/100

Víno světlejší barvy typické pro Nebbiolo, ve vůni komplexní a relativně pronikavé. Minimálně nazrálé, prim hrají červené peckoviny, třešně, višně, rybíz, doplněné o tóny bylin, růže, jemné vanilky a nakouřenosti. V chuti plné, komplexní, s vyšší kyselinou a lehce svíravými tříslovinami. Celek ale působí nesmírně vyváženým a kompaktním dojmem. Víno elegantní a zároveň plné energie, natlakované jak Papinův hrnec. Další potenciál z něj doslova stříká. Dochuť příjemná a dlouhá. Kandidát pro uložení do archivu, podíval bych se na něj klidně třeba za dalších pět let.

IMG_20200109_090004-1

Barbaresco

Okomentovat:

*

Loading...