Vzpomínky na Riberu s víny Señorio de Bocos

Únor, 19.02.2021 08:50

Loni jsem byl touto dobou plný dojmů z návštěvy španělských vinařských regionů Rioja a Ribera del Duero. Aktuálně si můžu tak maximálně prohlížet fotky v mobilu, nebo si zážitky připomenout  červeným Tempranillem. Přesně to jsem udělal a ochutnal čtveřici vín vinařství Señorio de Bocos. Potěšila zejména Crianza a vlajková loď vinařství, víno Autor de Bocos 2016.

IMG_20200124_112331-1

Ve vinařské oblasti Ribera del Duero, která leží zhruba hodinu a půl cesty autem na jihozápad od slavnější Riojy, jsem loni strávil dva úžasné dny a navštívil tři vinařství. Tento na první pohled možná trochu ospalý region je zdrojem skvělých vín a ze zdejších vinařů je cítit touha udělat díru do světa.

Hektarově třikrát menší region než Rioja, se zhruba 22 000 hektary vinohradů, je Ribera del Duero vlastně 100 kilometrů dlouhý a 30 kilometrů široký pás kolem řeky Duero. Až 95 % zdejších vinohradů tvoří odrůda Tempranillo, které se tu říká Tinta Fino. Region je rozdělen do tří podoblastí – Soria, Burgos and Valladolid, z nichž nejtradičnější a nejvýznamnější je druhá jmenovaná.

Ačkoliv mají stejný odrůdový základ, nejsou vína z Riojy a Ribery del Duero stejná. V první řadě je to dáno odlišnými klimatickými pdmínkami. V Ribeře vinicím sice také vládně Tempranillo, ale zdejší velmi drsné klima způsobuje, že réva tu dozrává zhruba o měsíc rychleji než v Rioja. Nadmořská výška vinic je tu kolem 800 až 850 m.n.m, oproti těm v Rioja, kde je spíše 600 m.n.m. Pro Riberu del Duero jsou tak typické velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci.

Díky Středomořskému klima je tu v zimě větší zima a v létě větší horko, než ve slavnějším vinařském regionu. Réva se tu po dlouhé zimě probouzí zhruba o měsíc později, ale během horkého léta vše dožene a dozrává ve stejný čas jako v regionu Rioja. Vinaři se také musí vypořádat s minimem srážek, které dosahují i 300 až 400 milimetrů za rok. Na druhou stranu problémy s plísněmi tu opravdu nejsou tématem.

I struktura vinařského businessu je odlišná od Riojy. Není tu přece jen taková koncentrace výroby, vinařství jsou spíše středně velká, rodinného charakteru. Příkladem je i vinařství Señorio de Bocos, které ročně nalahvuje zhruba 200 000 vín. Vinařství stojí ve vesnici Bocos de Duero, která obklopená vinicemi je vstupní bránou do údolí Cuco. Na svých vinicích pěstují Tempranillo, Merlot a Cabernet Sauvignon.

Roble 2018, Señorio de Bocos, 14 %   Hodnocení: 85/100

100% Tempranillo, víno zrálo šest měsíců v barikových sudech, 50 % amerických a 50 % francouzských. Ve skleničce má středně rubínovou barvu, vůně je svěží, s ovocnými tóny, které připomínají švestku, černý rybíz nebo maliny, nechybí květinový tón připomínající fialku. V chuti je víno středně komplexní, relativně nekomplikované, líbivě kombinuje tmavé ovoce a tóny sladkého koření. Středně výrazné třísloviny, lehce osvěžující kyselina.

Orientační cena: 250 Kč (pro-vino.cz)

IMG_20210217_125712

Crianza 2015, Señorio de Bocos, 14 %   Hodnocení: 87/100

Opět 100% Tempranillo, v tomto případě víno leželo 12 měsíců v barikových sudech, 70 % bylo amerických a 30 % francouzských. Na první pohled intenzivnější a tmavší barva ve skleničce, koncentrovanější je víno i ve vůni. Objevíte kombinaci černého rybízu, ostružin, malin, ale také lékořice, nebo pikantního pepře. V chuti je víno plnější, s příjemnou strukturou chuti a dobru koncentrací ovocných tónů a kořenitosti. Nechybí tóny hřebíčku, vanilky nebo jemné zemitosti, tóny ušlechtilého dřeva. Dochuť je delší, kořenitá, s jemnou minerální slaností. Povedený zástupce kategorie Crianza.

Orientační cena: 325 Kč (pro-vino.cz)

Reserva 2014, Señorio de Bocos, 14 %   Hodnocení: 88/100

Opět 100% Tempranillo, v tomto případě víno leželo 18 měsíců v barikových sudech, 70 % amerických a 30 % francouzských. Ve skleničce vyšší viskozita, tmavě rubínová barva. Na nose víno nezapře svůj věk, nechybí tóny připomínající sušené švestky, černý rybíz, lesní podrost, kůži a tóny tabáku. V chuti víno překvapí svou svěžestí, kombinace červených a černých peckovin, příjemná kyselina. Na druhou stranu jsem v porovnání s Crianzou čekal o trochu větší komplexnost a strukturu. Dochuť středně dlouhá až delší, šťavnatě ovocná, s jemnou kořenitostí.

Orientační cena: 430 Kč (pro-vino.cz)

Autor de Bocos 2016, Señorio de Bocos, 14 %   Hodnocení: 90/100

100% Tempranillo, ale toto víno zrálo čistě ve francouzských dubových sudech, po dobu 14 měsíců. Víno má tmavší rubínovou barvu, ve skleničce krásně slzí. Ve vůni je expresivní, s tóny tmavých peckovin, kávy, hřebíčku nebo lékořice. V chuti je víno plné, sladce kořenité, s tóny švestek, černého rybízu a brusinek.  Nechybí tóny kávy, sladké vanilky. Víno působí vyvážené, je uhlazeně ovocné, s koncentrovaným a bohatým projevem. Třísloviny jsou dobře integrované, závěr je delší a jako bonus v něm příjemně vystupuje kyselina.

Orientační cena: 590 Kč (pro-vino.cz)

IMG_20210217_130038

Okomentovat:

*

Loading...