Šumivá vína Franciacorta Italové milují a považují je za nejlepší domácí alternativu k slavnému šampaňskému. Z 20 milionů lahví, které místní vinaři ročně pustí do prodeje, se tak 90 % vůbec nepodívá za hranice a skončí v hrdle domácích pijanů. Vinice oblasti Franciacorta jsou oproti Champagne mnohem více osázeny bílými odrůdami, růžová vína jsou tu proto méně obvyklá. Parádním a zároveň raritním růžovým šumivým vínem je Demetra Franciacorta Rosé Millesimato 2016 z vinařství Mirabella.
Oblast známá jako Franciacorta leží v srdci Lombardie na severu Itálie, co by kamenem dohodil od Milána. Najdete ji konkrétně na jižním okraji malebného jezera Iseo. Novodobá historie zdejších vín sahá do 60. let 20. století, kdy Franco Ziliani nalahvoval první šumivé víno pod označením “Pinot di Franciacorta”.
Aktuálně je pro vína Franciacorta DOCG klasifikováno na 3200 hektarů vinic, které mezi sebe dělí 120 vinařství. Místní vinaři jsou průkopníci v ekologickém hospodaření, dvě třetiny vinic pro Franciacortu jsou certifikované jako bio.
Pokud je v Champagne rozloha vinic rozdělena přibližně rovnoměrně mezi Chardonnay, Pinot noir a Meunier, tak v rámci apelace Franciacorta je 80 % plochy vinohradů osázeno Chardonnay, 16 % odrůdou Pinot nero a 3 % odrůdou Pinot Bianco. Malé plochy jsou pak věnovány místní odrůdě Erbamat. Jestli Vám Erbamat nic neříká, tak vězte, že tato odrůda se vyznačuje pozdním dozráváním ve vinohradu, dobrou kyselostí a aromatickou neutralitou. Malý podíl Erbamatu tak dodává Franciacortě svěžest a zároveň zachovávají její stylistickou identitu. Erbamat může tvořit maximálně 10 % výsledného cuvée.
Pro všechny růžové Franciacorty platí následující pravidla. Všechny Franciacorty, tedy i ty růžové musí vzniknout prostřednictvím tradiční metody druhotného kvašení v láhvi. Na rozdíl od Prosecca, tady metoda Charmat není povolena. Co se týká odrůd, rosé víno musí obsahovat minimálně z 35 % odrůdu Pinot nero, zbytek cuvée pak připadá na odrůdy Chardonnay, Pinot bianco (max 50 %) a Erbamat (max 10 %). Růžová Franciacorta musí zrát minimálně 24 měsíců v kontaktu s kvasinkami.
Ročníková vína, s označením ”Millesimato” musí tvořit minimálně z 85 % víno konkrétního roku a doba zrání je prodloužena na minimálně 30 měsíců. V realitě to bývá ale mnohem déle, což je i příklad vína Demetra Franciacorta Rosé Millesimato 2016. To leželo na kalech úctyhodných 70 měsíců.
Franciacorta Rose „Demetra“ DOCG Brut Nature 2016, Mirabella, 12,5 % Hodnocení: 92/100
Víno tvoří cuvée 50 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay a 15 % Pinot Blanc. Ve skleničce má krásnou světle růžovou barvu s oranžovým nádechem. Bohatě šumí. Ve vůni je až překvapivě svěží, primárně ovocné, s tóny citrusů, grepu, červených peckovin a s jemnou stopou briošky. I v chuti víno charakterizuje zejména slovo svěžest, v ústech je Demetra energická, s nabroušenou kyselinou. Nechybí delikátní ovocná linka, v závěru vystupující mineralita. Celek působí elegantně a jemně. Franciacorta bývá často ovocně opulentní, v tomto případě ale víno disponuje spíše svůdnou minerální kyselostí typickou pro vína z Champagne. Víno s potenciálem dalšího zrání na láhvi.