VONI: Butikové vinařství ze Slovácka

Květen, 19.05.2020 08:36

Za vinařským projektem VONI stojí mladí vinaři Vojtěch a Nikola Novákovi. Jejich mikrovinařství vzniklo teprve v roce 2016 a najdete ho v Lužicích ve Slovácké vinařské podoblasti. Aktuálně obhospodařují 0,5 hektarů vinic v organickém režimu. „Naše produkce se vyznačuje živými a lehce pitelnými víny s minimálním obsahem síry“. Své vinařství a přístup k vínu představí Nikola a Vojtěch v dnešním rozhovoru.

VONI 540-3

„Naše vinice najdete v katastru obcí Lužice a Mikulčice, vyznačující se pískovým a jílovým podložím. Jsou jsou zatravněny a ošetřovány organickými preparáty“, vysvětlují Novákovi. Hrozny jsou po sběru pošlapány a macerovány na slupkách minimálně 24 hodin, v některých případech i 21 dní. Vína jsou spontánně kvašena bez přídavku aditiv a spadají do kategorie tzv. naturálních vín. Zrání vín probíhá v dubových a akátových sudech, některé limitované edice zrají i ve skleněných demižonech. Vše je ponecháno jak na jemných, tak na hrubých kalech.

Zapojili jste se do projektu Drinking Against Sinking na podporu restaurací a barů. Co bylo Vaším motivem?

Více méně to bylo pokračování naší pomoci pro Bar Cobra v Praze. Ještě než byla spuštěna akce “DAS”, tak jsme se spojili s Matějem (majitelem Cobry), že bychom jim rádi nějak finančně pomohli. Tím, že např. výtěžek z prodeje našich balíčků – triko & víno, půjde pro udržení jeho podniku a týmu. Ať se máme opět kam vracet na super jídlo a za skvělýma lidma. A jak nás Milan oslovil ohledně zapojení se do daného projektu, šli jsme se rovnou podívat do sklepa, co je možné nabídnout. Něco speciálního, ale zároveň od čeho máme aspoň 10 lahví. Cíl byl určitě uspokojit zákazníka o naše víno, které si už nikde nekoupí a zároveň prodejem podpořit námi vybraný podnik.

Jak se současná omezení dotýkají Vás osobně?

Pozitivně v tom, že jsme se přestali dívat do kalendáře, co nás čeká. Mohli jsme se naplno věnovat vzájemně sobě a našemu synovi a plus do toho být pořád v přírodě – u nás ve vinohradech a na pastvinách. Jelikož jsme letos trochu rozšířili naši mini “farmu”, tak bylo kolem toho dost práce. Poslední náš přírůstek byla kravka Milerka – Jerseyka – pro naše další plány v rámci VONI.

Negativně v tom, že už nám chybí naše oblíbené restaurace, kavárny a možné výlety za dobrým gastrem. V rámci našeho podnikání – termíny kurzů vaření jsme posunuli na později a prodej vín se naopak navýšil.  Jelikož lidé už byly/jsou dlouho doma, zásoby se jim dostali často na nulu, tak nás oslovili i ti, co od nás ještě vína nebrali.

Přiznám se, že i já vím o mikrovinařství VONI minimum, můžete nám přiblížit svou cestu k vínu a k vlastní produkci vín?

Předpokládám (Nikča), že VONI a víno vzniklo na prvním rande (2016), kdy mě Vojta vzal na kolo a první zastávka byla u něj ve sklepě. Nalil mi jeho André 2015 a bylo vymalováno:).

Vojta začal svou vlastní naturální produkci od roku 2015, kdy se vrátil po dlouhém cestování po Asii, kde si uvědomil, že chce zpátky ke svým kořenům, vinohradu a domů na Jižní Moravu. Převzal otcův několik let neobdělávaný vinohrad a tak bylo skvělé, že vinohrad si již léta žil svým vlastním životem. Oba nás naturální, přirozená forma obdělávání vinohradů a přípravy vína tolik nadchla, že každý rok po desítkách “árů” přibíráme nové a nové vinohrady. Je to pro nás přirozená cesta způsobu starání se o vinohrady. Chováme se k přírodě zodpovědně podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí. Víme, že bez ní bychom neměli nic. Baví nás pít (a proto i připravovat) vína svěží, míň alkoholická, s příjemnou kyselinkou a minimem dodané síry… prostě “chlastací/jednoduše pitelná”.

IMG_7083

Máte v rámci výroby vína nějak rozdělené role, nebo se o všechny radosti a starosti směřující k výrobě vína dělí rovným dílem?

Vesměs děláme všechny práce společně. Je to naše společná radost a odpočinek. Jedině na co už nemám já (Nikča) sílu, dělá Vojta. A na co on nemá čas, dělám já. Neboť chodí k tomu normálně i do zaměstnání.

Jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Rok 2016 nepočítáme, ten se úplně nepodařil hlavně díky počasí. Za to ročník 2017 byl o to povedenější. V tom roce vzniklo naše oblíbené cuvée “Travel” (Tramín červený + Veltlínské zelené). Úžasné svěží víno, které nechybělo ani na naší svatbě.

Pochází Vaše vína z vlastních vinic? Jaké odrůdy pěstujete?

Všechny hrozny máme z našich 4 vinohradů, které jsou přímo naše nebo v pronájmu. Výjimka je teď jen ročník 2019, kdy se nám modrých hroznů moc neurodilo a abychom naplnili sud, koupili jsme mošt Frankovky od Peťi Marady z Mikulčic. Díky našemu podloží – pískům a jílům, se daří primárně “kyselomilným” odrůdám, což je třeba Veltlín nebo Milerka. Máme také i André, Ryzlink rýnský a námi oblíbený Tramín červený. Keře ve vinohradech jsou původní. Všechny minimálně 30 let staré, takže pak je i patrné jakým odrůdám se u nás daří.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem?

Za sebe (Vojta) bych řekl, že náš poslední vinohrad v Mutěnicích. Pořídili jsme ho od dědečkova bratra. Už dlouhé roky jsem ho chtěl, neboť to byl vinohrad se sklepem našeho pradědečka. Na kopci je idylické místo  s dřevěnou boudou a lavkou pro popíjení vína (jak to dělával praděda). Je tam krásný výhled na celé Mutěnice a až na Pálavu. Spíš než o vinohradu, je to o vztahu k dané půdě, kterou jsme si pořídili společně s Nikčou a je nám tam krásně. Už jen z toho našeho vnitřního pocitu se tam bude dařit jakékoliv odrůdě, kterou tam za nějaký rok vysadíme. Teď je tam zbylých cca 300 hlav 50letých keřů. Jelikož to bude první sběr z daného vinohradu, tak uvidíme, čím nás překvapí.

Všeobecně máme však rádi všechny naše vinohrady a tratě. Každé místo je jiné, dává nám jiný příběh, jiné hrozny a jiný “terroir” – byť toto slovo ne úplně rádi takto používáme, je za tím totiž mnohem víc než jen půda.

20200313_164619

Hrdě uvádíte, že produkujete naturální vína. Kdo vás v tomto ohledu nejvíce ovlivnil?

Radek Osička! Je to bývalý kolega z práce. Když jsem cestoval po Asii, tak jsem viděl jeho příspěvek s jeho naturálním vínem na internetu. Překvapilo mě to. Nikdy jsem o tom neslyšel a tak jsem mu hned napsal, že jak doletím domů, tak chci o tom vědět víc. A tak se i stalo. Od první návštěvy a prokoštování jeho vín, jsem udělal tlustou čáru za tím, jak se starat o vinohrad a následně o víno (jak jsem to znal z dřívějška z rodiny). Další návštěva např. Jardy Osičky a dalších vinařů z naturální scény mě už nepustilo na jinou “vinařskou cestu”.

Když jsem poznal Ničku, znala a pracovávala ve vinohradech. Ale v konvenčních. Nebylo však potřeba ji nijak zdlouhavě vysvětlovat a přesvědčovat na “nový způsob” vinaření. Od prvního pohárku vína a procházky v zatravněném, rozkvetlém vinohradu ji bylo vše hned vlastní a přirozené.

Teď sami jsme už “inspirací” a pomocníky pro některé kamarády, kteří začínají vinařit od nuly a líbí se jim tento přirozený styl.

Co Vás na vinaření baví nejvíce?

Relaxační práce ve vinohradu s krásným pitelným výsledkem! A když pak vidíme spokojené zákazníky, kteří se pro naše vína vrací, o to to ještě víc potěší. Vinaření je fakt dřina a makačka, s nejistým výsledkem celoroční ruční práce. Když však člověk toto miluje, je to relax. Líbí se nám, že za každou činností, kterou ve vinohradu uděláme, je vidět výsledek. Každý malý krok, až k výsledku našich vín. Při každé sedmičce si vybavíme, co se v daném roce dělo. Jaký byl daný rok. Jaké bylo vinobraní a následně zrání vína. Pro nás je fakt v každé láhvi příběh a kus naší lásky. Takže nás na tom baví úplně všechno.

Tesice_VNPM-27

Jaký moment byl naopak při vaší relativně krátké vinařské cestě zatím nejtěžší?

Nejtěžší moment se odehrál těsně před vinobraním 2019, kdy nám začaly sesychat listy a my hledali příčinu. Báli jsme se, že nám nedozrají hrozny. Dobře to ale dopadlo. Víno v sudech vypadá dobře, a co se nepoužilo na víno, použili jsme na nevinné bílé a nevinné červené. To je název pro naše nealko mošty. Hrozny, které nám nedozrály do potřebné zralosti, byly díky své nižší cukernatosti a vyšší kyselince nakonec naprosto ideální pro mošty. Všechny láhve zmizely v podstatě ihned. Rozšířili jsme si tak aspoň naši příznivce i o ty nejmenší zákazníky… pokud jim to teda rodiče nevypili.

Jaký byl podle vás ročník 2019?

Podle vína ve sklepě to vypadá na opět skvělý ročník. Upřímně, vína mají ještě svou cestu před sebou, takže jen letmo prokoštováváme, a necháváme jim čas. Není kam spěchat. Vína zrají v dubových, akátových sudech nebo demižonech stále na kalech.

Hodně se poslední týdny mluví o suchu v České republice. Jak to vypadá ve Vašich vinících? Máte se suchem problémy?

Naše vinice svítí tmavě zelenou barvou díky vysoké trávě, která tu vlhkost drží.  Zatím jsme nepocítili nijak zvlášť vliv sucha na vinohradech. Víc to cítíme na zahradě, při pěstování zeleniny nebo na pastvinách, kde máme zvířata. Prší málo, zvlášť u nás a pořád jen zaléváme a plníme žlaby vodou.

Letos jsme lehce podsadili starý vinohrad tramínem a frankovkou a pravidelně zaléváme sazenice. Ať nepřijde naše práce a finance vniveč. Nevěříme, že by se jinak v tom suchu sazenice chytly a udržely.

Popište prosím Vaše současné portfolio vín a kde jsou vlastně k dostání?

Máme rádi především přímý prodej. Popovídat si s lidma, ukázat jim víno a sebe blíže a získat rovnou i zpětnou reakci na naše vína. Proto nemáme moc velké zastoupení v prodeji. Na pár místech v ČR nás však najdete – v Praze, Ostravě, Náchodě a připravujeme i Brno. Co se týče zahraničí, tak jsme v Londýně a Berlíně.

Jak už bylo zmíněno, jsme mikro vinařství, a proto jsou všechny naše vína řazena jako limitované edice. Řídíme prodej malých šarží do delšího časového rozmezí, aby se vše neprodalo hned. Aby měla vína čas se rozvinout a ukázat co v sobě mají nebo nemají. Nejlepší je nás oslovit napřímo a ideálně i s předstihem. Máme seznam zájemců a rezervací, takže často na web www.voni.info/vino zveřejňujeme naše vína se stavem “vypito”. Nejvíc je u nás Milerky a Veltlínu, které jsou ještě i k dostání (ročník 2018).

etikety vino-4

Jaké máte plány do budoucna? Budete produkci navyšovat, vysazovat vinice?

Musím neustále Nikču brzdit. Ta by brala každý vinohrad, který se nám v dědině a okolí nabízí. A je jich docela dost. Ale určitě s tím do budoucna počítáme. Vše pomalu rozšiřujeme. Ale jen do té míry, kterou budeme zvládat. Pořád chceme udržet hlavně ruční práci, radost a vášeň, kterou pro to máme. Výhledově (např. za 2, 3 roky) bychom chtěli rozšířit nový vinohrad v Mutěnicích.

Připravujete zajímavou rekonstrukci ubytovacích prostor v Mutěnicích. Můžete více prozradit o tomto projektu? 

(Vojta) Je to vinařský sklep po mém dědovi, kde jsme do teďka zpracovávali hrozny a víno. Rekonstrukci již nutně potřeboval, a tak jsme se rozhodli do toho jít. A když už, tak ve velkém. Je to náš splněný sen. Je to malé, za to kouzelné místo. Snažil jsem se dlouhé měsíce navrhnout, co a jak udělat. Ale marně. Proto jsme si vybrali kluky z KEEO design, aby nám s architektonickým projektem pomohli. A vyplatilo se.

Chtěli jsme dlouho místo, kde budeme mít možnost naše vína představovat. Místo, kde budeme využívat naše zkušenosti z gastronomie. Hlavní myšlenka je nezapomenutelné ubytování se zážitkovou gastronomií – kde si lidé budou moct dopřát hlavně relaxu od životního shonu a zároveň si dopřát našich surovin, výrobků, jídel a samozřejmě vína. K tomu jsme k dispozici i my, aby se lidé víc dozvěděli o vínu a práci ve vinohradu.

Stálo nás to dlouhé dva roky zařizování stavebního povolení, a možná i proto je to pro nás cennější. Je to věc, která nám v našem životním projektu VONI chyběla, a co nás posune o kus dál. Těšíme se neskutečně moc.

IMG_4083

MoravaRozhovor

Okomentovat:

*

Loading...