VOC kam se podíváš

Duben, 8.04.2013 08:29

Tento týden by měla být na trh poprvé uvedena vína již čtvrtého tuzemského sdružení VOC, konkrétně VOC Pálava. Od roku 2004, kdy lze vína originální certifikace (VOC) vtuzemsku prodávat, tak letos dost možná vína označovaná tuzemskými „apelacemi“ zažijí svůj nejúspěšnější rok, tedy co do počtu prodaných lahví. Povede rostoucí popularita certifikovaných vín k vzniku dalších VOC? No jéje.. Tady je několik okolností, které tomu nasvědčují.


Roste zájem o terroir, vína prodávaná vrámci apelačních systémů.

Zdůrazňovat u vín místo jejich vzniku, představovat terroir či lokalitu, odkud hrozny pochází je trendem mezinárodním.Hodně se například vposlední době vtéto souvislosti mluví o jihoamerických vinařských státech, jako Chile nebo Argentina. Na argentinských vínech si vinaři dlouho vystačili snázvem odrůdy, doplněným o informaci, že víno pochází zoblasti Mendoza. To samo o sobě ovšem příliš neurčuje, jelikož má region nějakých 150000 hektarů vinic a vzniká zde většina argentinských vín. Nejen vArgentině vystupuje do popředí skupina vinařů, kteří se snaží pochopit lokální terroir, uzpůsobovat mu odrůdovou skladbu a zdůrazňovat jeho specifika. Uco Valley, Vista Flores nebo Gualtallary, to jsou příklady 25 subregionů, které jsou aktuálně vArgentině zaregistrovány, a které se budou stále častěji objevovat na etiketách vín. Podobná situace je i vChile. Nejen ve Francii existuje něco, čemu se říká terroir, chtějí vinaři zjižní Ameriky sdělit světu. A činí tak proto, že minimálně vkategorii prémiovějších vín roste počet zákazníků, pro které jsou informace o geografickém určení vína a lokálních podmínkách důležité. Jihoamerickým vínům „apelace“ přidávají na vážnosti.Kouzlu apelačních vín propadají i státy, kde se vína tradičně označují přívlastkovým či chcete-li germánským způsobem. Stačí se podívat do Rakouska. Naši jižní sousedé mají doplňující apelační systém DAC (Districtus Austriae Controllatus) od roku 2002 a do loňského roku počet specifických regionů rozrostl na osm (např. Kremstal DAC, Kamptal DAC, Weinviertel DAC nebo Eisenberg DAC). No a ostatně i ve Francii, kde se ze strany některých vinařů ozývají kritické hlasy směrem kapelačnímu systému AOC, ohledně jeho nepružnosti a neprůhlednosti, stále vzniká více než polovina vín pod hlavičkou některé z357 apelací.

VOC má dobrý zvuk. „

Moravská vinařská revoluce, aneb Vína originální certifikace“. Název článku, který na konci loňského roku vyšel o VOC vtýdeníku Ekonom, vystihuje, jak dobře se dá zpohledu komunikace svíny VOC hrát. Vína nejen stypickým charakterem regionu, ale vína, která mají garantovat určité kvalitativní parametry. Vprvní řadě smějí být VOC vína vyráběna jen zhroznů zvybraných viničních tratí, sdružení si pak definuje soubor pravidel, jak má postup výroby vína vypadat. VOC Znojmo má 13 podmínek, mezi které patří minimální cukernatost hroznů 19° NM, ruční sběr hroznů nebo výnos nepřesahující 2,5kg na keř. Nové VOC Pálava pak například cukernatost 21-27°NM, s maximálně 50 mg/l přidané síry nebo bezexogenních enzymů.Sohledem na občasné skandály sprodejem moravských vín vyrobených zmaďarských či neidentifikovatelných hroznů, jsou VOC pro pijáky vín určitou jistotou. Z pohledu konzumentů nehraje roli to, že vína pro VOC hodnotí a vybírají sami vinaři ze sdružení a jistěje potřebabrát v potazto, že investice vložená do sdružení se musí vrátit každému členovi.

Dobře se to prodává.

Podle údajů, které mi zaslal emailem předseda VOC Znojmo, pan František Koudela, sdružení uvedlo na trh vletech 2009 až 2012 necelý půl milion lahví. Nejvíce v roce 2011, konkrétně 145761 lahví. Vzhledem kpropadu produkce vloňském roce se poklesu nevyhne ani VOC Znojmo a ročníku 2012 půjde na trh „jen“ 119 tisíc (do té doby každý rok nárůst). Jak dále potvrdil František Koudela, zájem je mezi zákazníky o vína VOC Znojmo enormní, u většiny vinařů je do jednoho roku vyprodáno, u některých dokonce do šesti měsíců. Slušně na odbyt jdou prý všechny tři odrůdy, tedy Sauvignon blanc, Ryzlink rýnský i Veltlínské zelené. Co se týká zbylých VOC, tak vmédiích lze dohledat, že VOC Mikulov například loni nalahvovalo nějakých 30000 vín a VOC Modré hory kolem 23000 vín. Vzhledem krelativně omezenému počtu vín VOC si lahve stále drží jakýsi punc výjimečnosti, konzumentům tedy nevadí ani fakt, že si přímo či nepřímo musí na certifikovaná vína malinko připlatit. Například členství ve VOC Znojmo vinaře stojí 100000 Kč při vstupu, poté ročně 12000 Kč + 3 Kč za každou lahev. U VOC Mikulov Petr Marcinčák uvádí poplatek 12000 Kč za rok a 2 Kč za každou lahev. Buď tedy vinař rozpustí náklady do celé své produkce, nebo prodává o něco dráž vína pod hlavičkou VOC.

Cestička je prošlapaná.

Průkopnické VOC Znojmo ostatním ukázalo, že tuzemští konzumenti na nálepky „VOC“ slyší. Díky aktivitám tohoto sdružení a pozvolné osvětě mezi veřejností dnes mají nově vznikající sdružení o něco lehčí pozici a mohou okamžitě těžit z „popularity“ VOC vín. Kzahození jistě nejsou ani zkušenosti úspěšných žadatelů o VOC, zejména co se týká administrativního procesu schválení vzniku sdružení. Svědčí o tom také zvýšená kadence, sjakou vposledních letech nová VOC vznikají. Jestliže VOC Znojmo vzniklo vroce 2009, o dva roky později byly registrovány VOC Modré hory a VOC Mikulov. Vloňském roce pak VOC Pálava.

Místajestále dost.

Relativně malá rozloha tuzemských vinic určitě limituje počet možných VOC, třeba již zmíněné Rakousko sdvojnásobnou rozlohou vinic má svých DAC zatím osm. Na druhou stranu ne všechny vinařské regiony, oblasti či podoblasti si řekly vrámci VOC své. Například Slovácká podoblast zatím nemá svá vína originální certifikace a o vinařské oblasti Čechy ani nemluvě. Dočkáme se tedy třeba VOC Mělník nebo VOC Mutěnice? Záležet vždy samozřejmě bude na vinařích zjednotlivých oblastí, respektive na jejich schopnostech se domluvit a kooperovat. Výsledky dosavadních sdružení mohou být důležitým impulsem. Na internetu se skloňuje například vznik VOC Austerlitz.

Synergický efekt.

Zejména díky VOC Znojmo, se vína originální certifikace začínají dostávat do širokého povědomí tuzemské populace. Sdružení VOC má pro jednotlivé vinaře přínos vtom, že za relativně málo peněz mohou celkem dobře zviditelnit a prodat svá vína. Rozpočty na propagaci bývají vpřípadě tuzemských vinařství zřídka kdy monstrózní, spojením třeba i desítky členů do jednoho sdružení už přece jen lze něco na poli propagace odehrát. Třeba zavedený festival vín VOC Znojmo může být ukázkou větší vydařené akce, která jistě velmi dobře plní svůj účel. Přivede lidi přímo do Znojma, vína originální certifikace tečou proudem…Druhý rozměr je samozřejmě i spolupráce a prolínání se aktivit jednotlivých sdružení VOC. Společné košty, předváděcí akce nebo internetové stránky vinarstvivoc.cz. I zvyjádření zástupců VOC je patrné, že jednotlivá sdružení drží při sobě a co je důležité, nebrání se ani vzniku dalších sdružení, která by přispěla kšíření značky VOC. „Vpřípadě, že ministerstvo zemědělství a ostatní orgány budou důslední kostatním VOC jako u prvního VOC, pak je to jedině pozitivní, že vznikají další. Je to jedině dobře jak pro vinaře, tak pro zákazníky. Pro zákazníka pak vzniká jakási orientace, co je pro jakou podoblast to nejtypičtější a svým způsobem výjimečné. Sami vinaři jsou ti, kdo nesou odpovědnost,“ říká František Koudela zVOC Znojmo a Petr Marcinčák zVOC Mikulov doplňuje: „Vznik dalších VOC hodnotím pozitivně a jako přirozený proces. Větší počet VOC může určité komplikace přinášet, ale věřím, že se nám vinařům podaří milovníkům vína vysvětlit, že nový apelační systém jim bude ku prospěchu. Že jim bude garantovat kvalitu, původ a originalitu.“A jak si VOC vína stojí u vás? Máte zkušenost se všemi VOC, nebo dáváte některému přednost? Jaká další vína originální certifikace byste chtěli vidět na trhu?

2 komentáře:

Martin Čermák

8. April 2013 08:55

VOC Znojmo,hlavně Znovínské Sauvignony a jiné Ale těším se na chystané VOC Blatnice,protože kdo tam byl,pochopí. Tato oblast je nazývána jako Burgundsko Moravy…

Anonymous

9. April 2013 08:20

Pokud používám ve vinici chemii, nedejbože herbicidy apod, ve víně kvasinky, exogenní taniny a další vylepšováky, tak nemá smysl se o nějakém terroir vůbec bavit, je to mlácení prázdné slámy.
Jestli je VOC jistota, že se nebudou míchat naše vína s dovozy, 100 procent určitě ne.
Jediné smysluplné VOC z pohledu nějakých apelačních charakteristik, a ne pouze prvoplánovitého byznysu, je VOC Pálava – že VOC Znojmo bylo první, tak má plusový bod. Ostatní zatim fungující VOC jsou nesmysl a zbytečnost, pokud se nepřejmenují a nezačnou říkat tomu jinak.

Okomentovat:

*

Loading...