Vladimíra Mrázová: Více se zaměříme na Ryzlink, Pálavu a slámové Tramíny

Srpen, 14.08.2013 07:41

Koncem července jsem se jal otestovat současný stav klíčové vysokorychlostní komunikace v České republice – dálnice D1, a vydal se na dvoudenní výlet za víny a jinými krásami Moravy. Naplánoval si a domluvil návštěvu dvou vinařství, která mají společnou polohu poblíž Pálavy a vodní nádrže Nové Mlýny, ale jinak jsou svým charakterem poměrně odlišná. Na jedné straně vyhlášené a architektonicky unikátní vinařství Sonberk, které naplňuje definici moderní a úspěšné vinařské firmy. Na druhé straně skromně budované rodinné vinařství, s řadou úspěchů, ale také s řadou výzev a plánů do budoucna, vinařství Ilias z Pavlova. Obě zastavení byla moc příjemná a stála za to, takže se je v následujících dvou příspěvcích pokusím trochu přiblížit.

Popice jsou jakýmsi centrem moderní architektury na Moravě. Na vinicích nad obcí najdete hned dvě velmi zajímavé vinařské stavby. Tou mladší je vinařství Gotberg, které svá vína nabízí počínaje ročníkem 2009 a tou starší Sonberk a jeho krásná, s měděnou střechou zvlněná stavba od architekta Josefa Pleskota. Vděčná to zastávka cyklistů potulujících se po Mikulovsku. Vždy, když vinařství Sonberk navštívím, stojí vedle terasy nějaká ta kola a veselá partička v cyklodresech doplňuje energii ze suchého ryzlinku či muškátu.Je pak zábava sledovat posilněné sportovce odjíždět z vinařství, z kopce se snaží přibrzďovat, aby trefili bránu v půli cesty. Ani minulý čtvrtek nebyl výjimkou a za svůj příjezd motorizovaným samochodem jsem se před sportovci skoro až zastyděl. Každopádně jsem alespoň nepřijel neohlášen, ba naopak s Vladimírou Mrázovou, která stála u zrodu vinařství a dnes je jeho marketingovou a obchodní ředitelkou, jsem se domluvil, že si krátce popovídáme o tom, co je na Sonberku nového.

Uprostřed zeleného moře

U vchodu vždy za pultem vítá návštěvníky některý ze zaměstnanců vinařství. Ti se „na službách“ střídají a mají tak možnost nasát zpětnou vazbu přímo od zákazníků, tedy z první ruky. Předminulý čtvrtek padla směna na technologa vinařství Oldřicha Drápala ml. S Vladimírou Mrázovou jsme pak zasedli v příjemné, dřevem obložené degustační místnosti, které dominuje spektakulární výhled na Pálavské vrchy. Vinařství Sonberk stojí uprostřed vinohradů, zelené moře obklopuje tento ostrov ze všech stran. Vína vyrábí pouze z vlastních hroznů, z redukovaných sklizní, kdy se množství sklizených hroznů na keř pohybuje kolem 1 kilogramu. Celkem má vinařství nějakých 40 hektarů vinic, na kterých jsou vysázeny zejména odrůdy Ryzlink rýnský, Pálava, Tramín, Sauvignon,a Rulandské šedé. Pohlcen révou se nešlo na úvod nezeptat, jak to aktuálně ve vinohradech vypadá a jak jsou na Sonberku s průběhem letošního počasí spokojeni. „Kvetení révy proběhlo bez problémů, náš vinohradník byl doslova nadšen. Réva sice kvetla skoro o měsíc později, ale vše proběhlo jak má, nebylo potřeba používat zbytečné postřiky, spíše naopak. Riziko chorob nastupovalo pozvolně, dalo se zvládnout. V uplynulých týdnech vinice povyrostly velmi rychle, ročník je zatím vegetativně bez problémů,“ shrnuje situaci Vladimíra Mrázová. Na druhou stranu však dodává, že díky příznivým podmínkám je hroznů ve vinicích opravdu hodně a část z nich budou muset ve vinařství zredukovat. Na rozdíl od loňského roku to za vinaře příroda nevyřeší sama. Ačkoliv je velmi brzo na hodnocení ročníku 2013, s ohledem na výše uvedené očekává Vladimíra Mrázová spíše lehce nadprůměrný rok. „Teď je v okolí velké riziko padlí, u nás ve velmi malé míře, která neovlivní sklizeň, zejména vzhledem k vinohradnickým postupům a skvělé poloze. Naštěstí konečně zapršelo, takže réva nezačala být stresovaná suchem.“

Ročník 2012 svelkým potenciálem

Během povídání ochutnáváme několik zajímavých vín. Po delikátně nazrálém Rulandském šedém 2008 (oblíbené víno mé ženy), které opravdu vyrostlo do krásy, ochutnáváme mladý Muškát moravský 2012. Vinařství ho uvedlo na trh v listopadu loňského roku a dnes ho již ve vinařství nepořídíte, protože je vyprodán. Muškát pochází z 30 let starého vinohradu, charakterizuje ho pomerančová kořenitost, citrusy, nechybí špetka muškátového květu. Hodně vyvedené, suché, vysoce pitelné víno. Zbylá vína ročníku 2012 se objeví později. Již tradičně vinařství uvádí Stříbrné Sonberky do prodeje třetí pátek v září následujícího roku od sklizně, a prestižní řadu Velký Sonberk následně až v březnu tedy po půl roku ležení na lahvi a po nějakém roce a půl od zpracování hroznů. Sympatický přístup, který jde mimo v tuzemsku tolik populární praxi prodeje mladičkých pubertálních vín. Podle Vladimíry Mrázové mají Velké Sonberky archivační potenciál v pohodě šest let, některé ročníky i 10 let. Stříbrné Sonberky jsou určeny pro vypití do tří let. Vlajkovou lodí vinařství Sonberk jsou vína odrůdy Ryzlink rýnský a odpovídá tomu i výsadní postavení ve vinohradech. Odrůda zabírá hned 10 hektarů z celkových 40. Ochutnali jsme aktuálně nejmladší nabízenou variantu 2011 Velký Sonberk, víno příjemně energické a svěží, ale elegantní a jistě s velkým potenciálem do dalších let. Víno upoutá zajímavým květinovým aroma, připomínajícím rozkvetlý sad. Z posledních ročníků pak Vladimíra Mrázová vyzdvihuje zejména vína ze sklizně 2008 a 2009, která mají podle ní velký archivační potenciál. Pokud máte nějaké ryzlinky ze Sonberku doma ve vinotéce či ve sklepě můžete provést zajímavý srovnávací test. Vladimíra Mrázová totiž upozorňuje na zákonitost, kterou v případě vín z této odrůdy ve vinařství pozorují: „Každý lichý ročník je rýňák jemnější a lahodnější a každý sudý je suchý a křupavější. Bez výjimky to u nás platí již od roku 2004.“ A jaký tedy bude ryzlink rýnský ročníku 2012? „Víno je aromaticky velmi výrazné, chuťově kořenité, bohaté a velmi komplexní. Řekla bych nádherná kompilace ročníku 2008 a 2009 se schopností zrání 10 let určitě.“Kromě Ryzlinku rýnského uvede vinařství například také Sauvignon 2012. „Vína tohoto ročníku jsou vynikající, schopná zrát na láhvi a mají v sobě plno vzrušení, které jsme mohli zachytit naposledy snad v roce 2005,“prozrazuje Vladimíra Mrázová.Odrůdová skladba vinařství prochází postupným vývojem a i v současnosti se mění. „Nyní dosazujeme hlavně Pálavu. Z jednoho hektaru jsme se postupně dostali na 6,5 hektarů,“ upřesňuje Vladimíra Mrázová. Z původních sedmi odrůd se Sonberk do budoucna plánuje konsolidovat a více specializovat. Hlavní housle bude v budoucnu hrát Ryzlink rýnský, Pálava a Tramín v podobě slámových vín. Počínaje ročníkem 2011 pak vinařství v produkci zavedlo zajímavou novinku, a sice cuvée odrůd Chardonnay a Rulandské šedé. Charakter vzniklého vína „sonberským“ lépe sedí, než jednotlivé odrůdové varianty. S cuvée bychom se tedy měli potkávat i v následujících letech. Měl jsem možnost ochutnat variantu Velký Sonberk a je parádní. Pořídil jsem si ve vinařství lahev, takže až ji v klidu otevřu, jistě se tu o víně ještě něco dočtete.Času na povídání s Vladimírou Mrázovou bohužel tentokrát nebylo příliš, v letních měsících to ve vinařství skutečně žije různými akcemi, skupinovými návštěvami a prohlídkami. Měl jsem možnost se k jedné cyklogrupě přidat a absolvovat prohlídku vinařství a vinice. S ohledem na počasí, které ten den panovalo, bylo velmi příjemně zejména ve vychlazené výrobní hale mezi tanky. Ale ochutnávat víno přímo mezi řádky révy a užívat si všechny ty okolní vjemy, poznat genius loci místa, kde víno vzniká, zhluboka se nadechnout, sáhnout si na půdu…To je tím důvodem, proč se na Sonberk, nebo k jinému oblíbenému vinaři na Moravu vydat a pochopit, co za víny stojí.Ačkoliv je to na Sonberku hlavně o víně, na své si tu mohou přijít i kořalové a gurmáni. Vinařství má totiž uprostřed vinohradu meruňkový sad a aktuálně v něm probíhá sklizeň. Část meruněk prodávají ze Sonberku odběratelům, ale vyrábějí si také vlastní marmeládu a meruňkovici. Meruňkovici jsem jako řidič vozu nekoštoval, ale ta marmeláda a domácí palačinky…mňam.

3 komentáře:

Anonymous

14. August 2013 11:15

S pálavou a ryzlinkem dělají dobře, dle mého jejich nejlepší vína. Při poslední návštěvě (snad si to nepletu s Gotbergem) se paní, která obsluhovala zmiňovala, že veškerý tramín byl vyklučen a znovu nasazen, prý s ním nebyli spokojeni. Tak za čas uvidíme co z toho bude.
/Michal Šimon

Anonymous

14. August 2013 19:39

Sdílím nadšení z barikového cuvée CH+RŠ. Jen ta cena je na tuzemský trh myslím hoooodně vysoká. -Vicky-

Anonymous

14. August 2013 22:50

@ vicky – ano, cena je vyšší, na druhou stranu, když pořídíte, založíte do sklepa a zapomenete, tak u valné většiny moravské produkce budete po čtyřech, pěti letech s úsměvem vylívat do dřezu, což u Sonberku rozhodně nehrozí! Ondra CK

Okomentovat:

*

Loading...