Vladimír Tetur: Slova jako víno a vinohrad používáme doma denně

Říjen, 4.10.2012 07:18


Vladimír Tetur do roku 1992 pracoval v Moravských naftových dolech jako mechanik. Od černého zlata ho to ovšem táhlo kvínu. V 1992 tedy navázal na svou zahrádkářskou činnost a začal vysazovat vinice a budovat vlastní vinařství. Během dvaceti let vinařství Vladimír Tetur sídlící ve Velkých Bílovicích trochu nabobtnalo a dnes jeho roční produkce dosahuje až 400000 lahví. Více již v dnešním Rozhovoru spřívlastkem.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinařství Vladimír Tetur obdělává 12 hektarů vlastních vinic, ale převážnou část hroznů pro výrobu vína nakupuje od stálých dodavatelů výhradně z Velkých Bílovic. Zpracovává 12 bílých a 11 červených odrůd révy vinné v mnoha kvalitativních skupinách. Velmi oblíbená jsou u zákazníků vína aromatických odrůd Irsai Oliver a Muškát moravský Hrozny bílých odrůd jsou zpracovávány na automatickém italském pneumatickém lisu zn. WELO a kvasný proces probíhá reduktivní technologií řízeného kvašení v nerezových tancích. Plně automatická technologie vinného kvašení je opět od firmy WELO. Fermentace a kvasný proces modrých odrůd probíhá ve speciálních nerezových vinofikátorech (opět plně automatických) bez přístupu kyslíku a zbytečného síření rmutu tzv.bezoxidační metodou. Všechna červená vína po vylisování prodělávají jablečno-mléčnou fermentaci ve speciálních nerezových tancích s tepelnou regulací.Bílá vína jdou po vyškolení z nerezového tanku přímo do láhve, aby byla zachována svěžest a ovocitost vína. Pro zrání červených vín se používají velkoobjemové sudy (5000l) od renomovaného francouzského bednářství Seguin Moreau nebo sudy typu barrique od firmy Nadalie, Francoas Fehrer a Seguin Moreau. Sklepmistrem je majitel firmy Vladimír Tetur (1964), který zaměstnává čtyři pracovníky. Na chodu vinařství se přitom podílí i rodinní příslušníci. Vroce 2008 byla dokončena nová budova vinařství.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Velmi pozvolná a klikatá, přestože se u nás doma vinařilo.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Nikdy jsem nebyl zázračné dítě, které tahá rodiče z postele a žene je brzo ráno do vinohradu a v 17 letech vyrobí svoje vlastní víno. Zamrazí mě, když poslouchám kluka – vinaře v juniorském věku, jak má o vinařství naprosto jasno a vede akademickou debatu. Na jednu stranu je to dobře, ale kde je jeho mládí a na co bude vzpomínat, z čeho se bude radovat a čerpat svoji energii za několik desítek let? Svoje první víno jsem vyrobil ve svých 26 letech! I do té doby jsem víno každoročně vyráběl, ale se svým tatínkem.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Všechny mé vinice jsou v katastru Velkých Bílovic. Terroir – nemám to slovo rád….

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Je to Nová hora, ale vždy je potřeba kombinace několika faktorů: vhodná trať, odpovídající odrůda a kvalitní práce. Bez toho je i sebelepší viniční trať pouze průměrná.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Irsai Oliver a Muškát moravský, protože si to myslí veřejnost. Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské modré, protože si to myslím já :)

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Slova jako víno a vinohrad používáme doma denně. Vinařství je členem rodiny, kde každý má své místo a svoji pozici. Rodinné vinařství pro mě znamená, že je tu pouze rodina a ne cizí investor, který by do aktivit firmy zasahoval zcela nerodinně. Víno a vinohrad máme rádi, ale rodina je vždy na prvním místě. Pokud tomu tak je, je to vidět na vykonané práci.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Velmi rád víno kombinuji s jídlem, ale vždy jen pouze lehce poradím, doporučím. Vždy záleží na momentální náladě a dispozicích konzumujících. Nemám rád, když se stále opakuje něco, co se napsalo před lety. Rád věci měním. Stejně tak i u jídel zkouším různé kombinace ve spojení s vínem. Dopřejme si více volnosti a vlastního názoru.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Nikdy jsem nijak dalece neplánoval. Mým cílem vždy bylo a bude, abych měl hotovou práci ve vinici a ve sklepě. S tím souvisí kvalita odvedené práce. Zní to velmi jednoduše, ale takhle to přece platí ve všech oborech a u všech lidí.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Ročník 2009, ale pozor, i z dobrého ročníku se dá udělat špatné víno.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2012?

Jako nezkrotný optimista očekávám kvalitní úrodu s nižším výnosem, což je následek zimních i jarních mrazů.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Ve větší či menší míře po celé ČR. Náš hlavní cíl jsou vinotéky a gastronomie.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Nemám rád slova „potom a kdyby“. Ale budiž – Alsasko.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Je to kombinace vinohradu, sklepa a hlavně vinaře.

Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?

Vždy některé ze stovky naposled ochutnaných vín. To je nekonečný příběh chutí, situace, vývoje atd.

Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?

Drátěnou metlu na míchání, kterou jsem si vyrobil sám, jelikož se nedala nikde koupit. Mám ji 20 let a nevzdám se jí :)

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Změny jsou vidět na každém kroku. K lepšímu se změnily vinice a jejich obdělávání. I samotné víno a sklepní hospodářství udělalo velký pokrok.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Každý konzument se časem maličko mění. Tady bych vyžadoval k vínu větší pokoru, jelikož mi často připadá, že lidem už není nic svaté nebo jsou přepití. Očekávají od některých našich i zahraničních vín doslova euforii nebo něco neskutečně jiného a krásnějšího. Musíme si uvědomit, že jsme na nějaké úrovni vinařství a zda je logicky možné držet tempo zvyšující se kvality tak, jak je očekáváno. Jaké by potom bylo za pět, deset či dvacet let? Může být něco lepšího než opravdu krásná moravská či zahraniční vína?

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Těžko odpovědět, která odrůda je typicky moravská, ale pokud se někdo ptá co piju nejradši „tož veltlín“.

Ským a kde nejraději pijete víno?

Sám doma na terase, pořádný pohár růžového vína, rozkvetlá zahrada a sleduji, jak roste tráva. Minimálně po dobu 30 minut.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Nejoblíbenější je restaurace Havana v Brně. Není tam sice víno v hlavní roli, ale vždy výborné jídlo a kvalitní obsluha. V Praze mě překvapil vinný bar Wines home. Skvělé jídlo a sommeliér u stolu. Během jídla ochutnávka vín z celého světa – perfektní kombinace.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Zatím mě žádná vinařská kniha nenadchla. Doufám, že ta lepší literatura mě ještě čeká.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Ve volném čase je to hlavně rodina a sport – tenis, lyžování, motorismus.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Znám jich několik, ale ne tak dobře, abych řekl, která je největší osobností. Jinak se skleničkou vína v ruce je každá žena dáma.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Vína na naše i zahraniční výstavy dávám hlavně kvůli srovnání jestli víno, které je oceněné u nás, si povede dobře i v zahraničí. Samotné medaile jsou trochu problém. Myslím si, že medaili má dostat pouze 1. – 3. místo a ne 30 % nejlépe hodnocených. Potom je toho příliš. Méně medailí = vyšší prestiž.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Srovnávání a hodnocení vín bude vždy problematické. Kdo je ten správný člověk, který má právo u vína říct takhle ano a takhle už ne? Znovu jsme u respektu a pokory. Pokud se mi princip hodnocení nelíbí, víno do soutěže nedávám.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Neutrální, abych si nechal prostor pro improvizaci.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Champagne! Miluji bublinky :)

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ano čtu, ale nezapojuji se do diskuse. Bývám občas rozpačitý z toho, jak se někteří lidé dokáží realizovat u klávesnice.

Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?

Nerad přesvědčuji ostatní o tom, že jen já mám pravdu..

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Přijměte pozvání k nám do vinařství. Máme Vás rádi a myslíme to s Vámi dobře :)

…………………………………………………………………………………………………..

3vína doporučená vinařem:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)

Veltlínské zelené, pozdní sběr r. 2010

Víno zeleno-žluté barvy, ve vůni i chuti kombinace lipového květu a lučního kvítí.Cena: 120 Kč

Merlot – rosé, pozdní sběr r. 2011

Svěží ovocité a temperamentní víno malinovo-lososové barvy, v chuti a vůni lesní ovoce. Víno na větší pití.Cena: 150 Kč

BB Cuvée barrique Laďa, pozdní sběr r. 2007

Kupáž vín Rulandské modré a Cabernet Sauvignon 50 : 50, tmavě granátová barva. Víno leželo 36 měsíců na barrikovém sudu. Doporučuji dlouhou dekantaci.Cena: 400 Kč………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek LíbalJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

Okomentovat:

*

Loading...