Víno, víno, víno…

Březen, 31.03.2015 08:34

Uplynulý březnový týden jsem doslova zasvětil vínu. No považte. Pondělí degustace vinařství Gotberg, úterý Festival německých vín, čtvrtek skvělá ochutnávka Nikolaihof a od soboty do neděle v Mikulově a okolí. Do toho jsem pak doma ochutnával sicilská vína vinařství Cottanera.

603787_784907858258293_5789706488278346396_n

Co se týká degustace vín Gotberg, vyrazil jsem do velkého Vinografu spíše ze zvědavosti. Ucelenější řadu vín tohoto vinařství jsem ochutnával asi před dvěma lety, v dnes již neexistující vinotéce Labyrint na Vinohradech. Tehdy mi vína příliš nesedla, na můj vkus až moc líbivá a podbízivá, často postavená na vyšším zbytkovém cukru. Minulý týden jsem si chtěl ověřit, zda se Gotberg, za dobu kdy jsme se nepotkávali, stylově posunul někam, kde bychom si více porozuměli. Nebudu to nějak protahovat, bohužel moc ne. Pro mě stále tak nějak trochu nevyužitý potenciál, který tento koncept moderního architektonického vinařství se zajímavými viničními polohami má. Ale třeba to obchodně frčí.

V první polovině týdne mi prostě tak nějak nebylo přáno, protože úterní Festival německých vín také nebyl úplně to pravé ořechové. V tomto případě jsem narazil na zajímavá bílá vína, ale akce nebyla zvládnutá pořadatelsky. Upřímně kdybych organizoval podobnou akci prakticky bez vstupného, čekal bych, že nějací vína chtiví jedinci asi dorazí. A taky, že jo a nepřišlo jich málo. V malém útulném salonku hotelu Majestic Plaza bylo tak trochu k nehnutí. Jsem asi stará konzerva, ale v takovém prostředí si víno vychutnám jen stěží. Po nějakých 14 vzorcích jsem tak nepokrytě vzal roha a jel si raději otevřít lahev domů.

No ale dále už to byla radost a veselí:). V první řadě čtvrteční ochutnávka slavného Nikolaihof z Wachau v karlínském baru Veltlin. Vinařství hospodařící na 22 hektarech vinic s roční produkcí 100 000 lahví, je od roku 1971 biodynamické. Ochutnali jsme 10 vín, až na dva vzorky Grüner Veltliner samý Riesling. A vína to byla skvělá, mimořádná, žádné „autentické ujetiny“, jak se často někdo snaží biodynamickou či naturální produkci označovat. Nejvíc mne asi zaujal Vom Stein Riesling Federspiel 2006 (lahvovaný 2014), příjemně bylinkově minerální v chuti a pak zakouřený Steiner Hund Riesling 2010, z vinice vysazené prý prakticky téměř na skále. Třešničkou na dortu byl určitě Vinothek Riesling 1997, který zrál 17 let v dubovém sudu a byl nalahvován až v loňském roce. Když se k tomu přidá zajímavé povídání sympatického vinaře, za mě zatím určitě nejpovedenější ochutnávka letošního roku.

V sobotu jsem si přivstal, naordinoval si pěkně z rána 15km běhu, nasnídal se a vyrazil směr D1. V poledne jsme si totiž dali v zajímavé sestavě dostaveníčko v kavárně Dobrý ročník v Mikulově. Konkrétně 1ks Pražák, 1ks Brňák a 1ks Slaňák toho času žijící v Bratislavě. Dali jsme pozdní oběd v restauraci Sojka a spol. a motorovým čtyřkolem vyjeli do Vinařství Kadrnka z Březí. Využil jsem pozvání, které jsem nedávno dostal od Jindřicha Kardnky při realizaci rozhovoru pro tento blog. Setkání u jeho vín bylo moc příjemné, ochutnali jsme průřez celou jeho bílou produkcí, povídali o loňském ročníku nebo o tom, jaké to je vinařit na dvou frontách (vlastní vinařství+ vinařství Volařík). V některém z dalších příspěvků přinesu obsáhlejší report. Stejně jako z podvečerní návštěvy vinařství Tanzberg v Bavorech.

Nad klenutým štítem historické budovy vinařství Tanzberg už svítil měsíc, když nás u vchodu přivítal mladicky vyhlížející Filip Kosek. „Dobrý večer, pokud právě obědváte,“ povídám na uvítanou a brzy již vyrážíme na obhlídku výrobního provozu vinařství a jeho historických sklepů. Ochutnali jsme povětšinou mlaďoučká vína ještě z tanků (nebo barikových sudů), z lahve trio příjemně vyzrálých červených Cabernet Sauvignon 2010, Pinot noir 2010 a „Bordeaux“ směs Maharal 2009. Vzpomněli jsme si také na to, jak nám Jindřich Kadrnka o několi hodin dříve potutelně radil: „pozdravujte Filipa a hlavně si řekněte o sekty“… Řekli jsme si a rozhodně to stálo za to. Jak ještě nehotové Chardonnay, tak Blanc de Noirs z Cabernetu Sauvignon.

IMG_2788

Vzhledem k tomu, že když jsem plánoval program výletu, jsem ani zbla netušil o změně času, jsem nedělní poslední vinné zastavení naplánoval na ambiciózní 11. hodinu. Nakonec jsme i s anglickou snídaní vše stihli a v uvedený čas se hlásili v Pavlově ve Vinařství NEPRAŠ & Co. Následující dvě a půl hodiny jsme se svěřili do péče Radomíra Nepraše, Ondřeje Veselého a Terezy Poláškové. Ochutnali vína ročníků 2013 a 2014, která ještě pochází z nakoupených hroznů, ale od letošního roku již bude obsah lahví snad z vlastní sklizně pěti hektarů vinic. Vysazeny jsou odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe.

Mladá vína od Nepraše se mi hodně trefila do noty, kompletně včetně bílých vín dělaná ve dřevě, s minimem zbytkového cukru do sucha, čistá a elegantní, výrazným odrůdovým charakterem. Myslím, že do budoucna bude o tomto novém bodu na tuzemské vinařské mapě hodně slyšet. Jednotlivé viniční tratě jsme si také po degustaci v historickém sklepě pěkně objeli v terénním voze a na závěr výletu konečně nasáli atmosféru jarních studeným větrem šlehaných vinic. Pak už jen oběd v hotelu Templ a zpět na D1. Byl to krásný týden!

IMG_2796

Okomentovat:

*

Loading...