Víno s láskou

Září, 4.09.2017 09:56

Víno s láskou pít a prodávat. O to se v rámci nového vinného projektu snaží Tomáš Ziegler a Majka Urbánek Takáčová. Koncem srpna pak společně v pražském hotelu Boscolo uspořádali představení aktuálního portfolia společnosti, které je celkem originálně namícháno ze tří vinařství z Kamptalu, dvou z Apulie a jedním sympatickým producentem z Riojy. A právě španělská červená pak jsou podle mne nejsilnějším pilířem nabídky.

IMG_20170824_144831

Rakouští vinaři byli marketingově vždycky kreativní a platí to i pro vinařství Bioweingut Grillmaier, které své lehké ovocné bublinky hrdě nazývá Grüsecco. Tenhle produkt budou benátští producenti bublin milovat.  V láhvi samozřejmě nenajdete odrůdu Glera, ale 100% Grüner Veltliner.

IMG_20170824_151952

Podrobněji jsem si přechutnal vína dalšího kamptalského vinařství – Weingut Völkl. Opět jak jinak než sázka na GV, ale třeba také Riesling a slaďák z Chardonnay. Rodinné vinařství sídlí v obci Lengenfeld, od roku 2009 ve svých vinicích hospodaří organicky. Grüner Veltliner 2016 Kamptal DAC je příjemné, letní chlastací víno, hodně fresh. Trocha exotického ovoce, zelená jablka, typický pepř. Za 290 Kč dobrá koupě, ukázkový veltlín, víno bylo dokonce zařazeno do rakouského Salonu vín 2017. O poznání komplexnější a rafinovanější pak byl Grüner Veltliner Stock 2016. Na jednu stranu působí stroze, tak nějak „oholeně“, ale je delikátní a energický, ve finále rozhodně zajímavější. Počítejte s vyšší šťavnatou kyselinou, s tóny jablíček, limetky, peckového ovoce a příjemnou minerální slaností. Pěkná čistá práce. Povedený byl i Riesling Ametsberg 2016, mlaďoučké víno plné citrusů a meruněk, s typickou mineralitou v dochuti. V obou případech z peněženky vytáhnete 365 kaček. Vína vinařství Weingut Völkl určitě slušně reprezentují současnou kvalitní rakouskou produkci.

IMG_20170824_151901

Vína dvou zástupců italské produkce jsem samozřejmě nemohl neochutnat.  V obou případech vinařství z Apulie, obě pracující s tradičními místními odrůdami jako Primitivo, Negroamaro nebo Nero di Troia. Cantine Massimo je menší vinařství založeného teprve v roce 2007, z jejich nabídky mi nejvíce chutnalo Aglianico 2013. Odrůda, které se také někdy říká „Barolo jihu“, a která je v Itálii někdy srovnávána s nejlepšími odrůdami jako Sangiovese nebo Nebbiolo.

Co se týká produkce vín je filozofií vinařství Cantine Massimo spontánní fermentace a minimum zásahů do procesu výrob vína, vyloučení chemie. V tomto případě je víno příjemně aromatické, s tóny červeného ovoce, malin, rybízu, s jemnou kořenitostí. V chuti pěkně strukturované, s přítomnou kyselinou, vyšším a pěkně integrovaným tříslem. Primárně se objevují tóny červeného bobulového ovoce, trocha sudu. Elegantní víno s potenciálem.

IMG_20170824_152349

Vinařství Tenuta Giustini je také mladým rodinným podnikem, jehož vinařské brány se otevřely teprve v roce 2015. Vinařství disponuje 30 hektary vinic v jižní části Apulie, v Salentu. Vína mají pěkný moderní look, na první pohled rozhodně zaujmou. Co se obsahu týče, tak za mne určitě doporučuji ochutnat víno Vecchio Sogno 2016 IGT, tedy 100% Negroamaro, víno relativně nabušené a robustní, ale vyvážené, s tóny červeného i tmavého ovoce, hřebíčkem a náznakem exotického koření. Pěkné tříslo, delší ovocná dochuť, prostě fajn pitelné.

Pokud patříte mezi fanoušky odrůdy Primitivo, tak zkuste Patú 2016 IGT, krásně šťavnaté a plnější víno. S širokou škálou ovocných tónů od švestek, červeného rybízu, malin, brusinek a s typickou pocitovou nasládlostí. Na Primitivo má víno rozumných 13,5 % alkoholu, není to utahané naopak příjemně energické. Zajímavé je i prémiové Primitivo Acinoré 2015 DOC (15 %), ale cena 775 Kč už je celkem řacha a jak vím ze své zkušenosti, prodat víno této odrůdy v této cenové relaci není úplně sranda… láska neláska, tak to prostě je.

IMG_20170824_152317

Ač se mi to jako vinnému italofilovi nemusí líbit, nejlepší vína se onoho slunečného odpoledne servírovala ze španělské produkce. Vinařství Valenciso bylo založené v roce 1998 ve vesničce Ollauri v rámci oblasti Rioja Alta. Zajímavostí je, že vinařství používá pro zrání svých vín pouze francouzské dubové sudy, kterým dává s ohledem na jejich eleganci přednost před jinak v tomto regionu oblíbeným americkým dubem. Bílé víno White Valenciso 2016 tvoří směs odrůd Viura a Garnacha blanca. Víno před nalahvováním zraje devět měsíců v sudech a na výsledném charakteru je to dost znát. Já se přiznám nejsem úplně fanoušek tohoto stylu, ale pokud rádi „šňupete“ sladké vanilkové tóny, bude se vám tohle víno líbit. Růžové Rosado Valenciso moc fajn, krásně malinové, s příjemnou kyselinou.

Super nákup je určitě červená Reserva 2010, tedy 100% Tempranillo, nějakých 17 měsíců na sudu. V chuti krásně vrstevnaté víno, plné, zároveň elegantní, harmonické, příjemně nazrálé. Tóny zralého ovoce, švestek, černého rybízu, brusinek, nechybí lékořice nebo hřebíček. Hodně slušná délka, doslova se to rozplývá na jazyku. Španělsko, jak má být a 638 Kč je rozhodně férová cena. Ještě o stupínek výše pak bylo víno Valenciso „10 años desqués“ 2005, tady se ale připravte, že si i logicky o něco připlatíte, konkrétně 1014 Kč.

IMG_20170824_152107

Víno s láskou zatím stojí na slušném Kamptalu, cenově dostupné jižní Itálii a noblesním červeném Španělsku. Uvidíme, jak tento koktejl uspěje v tuzemském rybníku plném vinných štik, případně o jaké další ingredience se rozšíří jeho složení.

Okomentovat:

*

Loading...