Vino Nobile di Montepulciano: Toskánský král hledá cestu zpět

Listopad, 10.11.2022 08:41

Jedno z nejslavnějších červených vín Toskánska, které aktuálně ovšem svým věhlasem a popularitou pokulhává za výrazněji zářícím Chianti Classico DOCG a především Brunello di Montalcino DOCG. To jsou tradiční vína Vino Nobile di Montepulciano DOCG, jejichž výrobci se ovšem nehodlají smířit s pozicí na konci pelotonu. Kromě výrazného kvalitativního posunu v posledních dvou dekádách a intenzivnímu přechodu na ekologické zemědělství, chystají nový systém značení těch nejlepších vín z nejlepších Cru. Vino Nobile di Montepulciano dle všeho opět míří mezi toskánskou smetánku.

IMG_20221109_154623__01

Jak název napovídá, toto víno bylo oblíbeným nápojem králů, papežů a prezidentů, po dlouhá staletí. Symbolem toskánské ušlechtilosti. Ještě v 18. století bylo nadšeně nazýváno „Králem všech vín“, ovšem v tom dvacátém šla kvalita zdejších vín rapidně dolů. Nic na tom nezměnil fakt, že Vino Nobile di Montepulciano patřilo mezi první italská vína s označením DOC (1966) a následně i prestižním DOCG v roce 1980 (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tedy nejvyšším italským označením pro vína s chráněným původem.

Podobný osud ostatně v Itálii potkal velkou část prestižních vinařských regionů a v 60. nebo 70. létech to bylo mnohem více o kvantitě produkce než kvalitativních parametrech. Vinařům kolem městečka Montepulciano ovšem trvalo trochu déle, než se probrali ze svého spánku a naskočili na nové trendy ve vinohradnictví a výrobě vín. Dnes udávají směr regionu vinařství jako Poliziano, Boscarelli, Avignonesi (biodynamika), Salcheto (biodynamika) nebo Bindella. Celkem je ale zdejších 800 hektarů vinic rozděleno mezi 170 výrobců, včetně níže uvedeného vinařství Canneto. Jeho sklep ročně opustí kolem 100 000 lahví a jeho produkce je certifikovaná počínaje ročníkem 2017 jako organická.

Nejen Sangiovese

Podobně jako další velká toskánská vín, je i Vino Nobile di Montepulciano založeno na odrůdě Sangiovese, respektive místním klonu, kterému se říká Prugnolo Gentile. Název odkazuje na typické tóny švestek, které se ve zdejších vínech objevují. Každé Vino Vino Nobile di Montepulciano musí být tvořeno odrůdou Prugnolo Gentile ze 70 – 100 %, menší podíl pak mohou tvořit typicky lokální odrůdy jako Canaiolo, Mammolo, nebo francouzské odrůdy jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Trendem je určitě větší míra zapojení lokálních italských odrůd před těmi mezinárodními.

Vína Vino Nobile di Montepulciano jsou samozřejmě vždy suchá, musí mít minimálně 12,5 % alkoholu a před uvedením do prodeje je pro ně povinné zrání ve vinařství po dobu alespoň dvou let. Minimálně jeden rok přitom víno má strávit ve dřevě. Většinou nejsou vína Vino Nobile di Montepulciano tak robustní jako Brunello di Montalcino, nemají tak výrazné třísloviny a oproti severně položenému Chianti Classico jsou zase typicky vybavena o něco nižší kyselinou.

Jako mladé víno je Vino Nobile o něco přístupnější než vína slavnějších toskánských apelací. Na druhou stranu ta nejlepší vína nepostrádají eleganci a strukturu ušlechtilé odrůdy Sangiovese. Čekejte tóny zralého peckového ovoce, švestek, malin, příjemnou zemitost. Chuť bývá podpořená rafinovaným tříslem a příjemnou kyselostí. Poměr ceny a kvality může být u vín Vino Nobile di Montepulciano mimořádný. Na svůj vrchol se Vino Nobile di Montepulciano může dostat kolem sedmého roku od sklizně, Riservy a další prestižní vína pak mohou zrát i výrazně déle.

Úplnou novinkou, se kterou místní vinaři přijdou na trh v roce 2024, je obdoba prestižní kategorie vín Chianti Classico Gran Selezione. Na kvalitativním vrcholu budou stát vína Pieve, která budou na etiketách uvádět název některé z 12 zdejších zón, půjde o vlajkové lodi vinařství, vína, která budou zrát minimálně 36 měsíců. Pravidla pro výrobu těchto vín budou přísnější a budou vyžadovat mimo jiné minimálně 90% podíl odrůdy Sangiovese.

Rosso di Montepulciano 2020, Canneto, 13,5 %   Hodnocení: 85/100

Mladé víno, Sangiovese doplněné o 20 % Merlotu, z organicky certifikovaných vinic. Vinifikace čistě v nerezu, ve skleničce se zářivě rubínovou barvou. Ve vůni relativně výrazná kombinace zralého peckového ovoce, tmavých třešní, švestek, doplněných o náznak fialky a lučních bylinek. V chuti středně plné, s relativně výraznějším tříslem a svěží ovocnou kyselostí.  Tóny červeného peckového ovoce doplňuje jemná kořenitost. Relativně přísnější, utaženější víno, ale s jasně zřetelným toskánským charakterem.

Vino Nobile di Montepulciano 2017, Canneto, 14 %   Hodnocení: 88/100

Bio víno z relativně komplikovaného ročníku. V roce 2017 jsem v okolí Montepulciana v létě byl a celé Toskánsko bylo doslova vyprahlé po měsících bez deště. V tomto případě blend tvoří z 90 % Sangiovese doplněné o malý podíl Merlotu a Cabernetu Sauvignon. Víno zrálo 18 měsíců v 500 litrových dubových sudech a následně na láhvi. Ve vůni je víno bohaté a výrazné, s tóny švestky, malin a lékořice. Náznak sladkého marcipánu. Chuť je rafinovanější a komplexnější, než u předchozího vína, s příjemnou ovocnou kulatostí a dobrou délkou. Lehce vystupující třísloviny na patře. Víno s potenciálem zrát v dalších letech, ale asi nemá potenciál nějak dramaticky se zlepšovat.

Okomentovat:

*

Loading...