Vinařství s velkým potenciálem

Srpen, 11.08.2016 08:47

Jak jsem se tu už rozplýval minulý týden prostřednictvím fotek, po delší době jsem si našel čas na víkendovou cestu za moravskými víny. Během dvou dní jsme s kamarádem navštívili vinařství Nepraš & Co, Vinařství Fabig nebo novinku, která pod dohledem Jiřího Šebely (Dva duby) vzniká v Miroslavi. Vinařské projekty, které jsou teprve těsně po výstřelu startovní pistole a které, aniž bych si chtěl hrát vševědoucího otce Fura, budou podle mne v budoucnu výrazným písmem zapsány na moravské vinařské mapě. Předpoklady k tomu jednoznačně mají…

IMG_3803

Ale na začátek trochu Brna. Respektive si neodpustím zmínku o jedné vycházející hvězdě, která začíná jasně zářit na brněnském food/wine nebi. Kohout na víně, vinný restaurant, který je otevřen teprve pár měsíců a o kterém už jde po Moravě „slušná šuškanda. Oprávněně! Já jsem si na Malinovského náměstí 2 střihnul tříchodové menu a několik položek z vinného lístku a byl jsem nadšen. Lepší TOM KHA KAI, tedy thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem, jsem zatím asi neměl, hověží vyzrálý  RIB-EYE steak byl jako dortíček a Brunello od Lambardiho k němu víc než trefa do černého. Dezert v podobě čokoládové kostky krásně ladil se sladkým německým Rieslingem. Příjemná obsluha, ceny nastaveny více než sympaticky (včetně vín!). Výběr vín také hodně zajímavý. Možná jen nějak rozumně strukturalizovat vinnou kartu, která je aktuálně trochu nepřehledná, ale to je detail. Supr zážitek, kam se hrabala sobotní návštěva mikulovského restaurantu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Ani po kotníčky se nevyšplhala… Tak hlavně, aby chodili lidi a kohouta nepotkal podobný osud jako nedávno zavřené Simplé… Držím palce!

Sobotní Sahara

Sobota odpoledne, to byla návštěva Pavlova, vinic a vinařství Nepraš & Co. Moje historicky druhá a přiznám se, že mne baví sledovat, jak se tento ambiciózní projekt vyvíjí a posouvá. Jak nám potvrdil Ondřej Veselý, který má ve vinařství na starost výrobu vín, rok 2015 byl z pohledu vinařství zlomový, protože nově vysazené vinice dosáhly plodnosti a vinařství se výrazně posouvá směrem k nezávislosti na externích dodavatelích hroznů. Z vlastních vinic už vinařství nalahvovalo Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc, Ryzlink vlašský (v tomto případě z 30leté vinice) a také skvělé rosé Gravettien 2015 – cuvée Zweigeltrebe, Merlot a Cabernet Sauvignon, které pochází z trati Sahara. Určitě nejlepší růžovka, kterou jsem letos ochutnal, parádní. V procesu zrání je pak červené cuvée Merlot+Cabernet Sauvignon (50:50), které půjde do prodeje až příští rok, tedy po dvou letech ležení v dubových sudech. Ondřej nás taky „vyvez“, takže jsme měli možnost nasát atmosféru jednotlivých viničním tratí. Počasí bylo více než letní a taková Sahara tak bez problému dostála svého jména. Tady se musí Cabernetu líbit.

IMG_3804

Do budoucna se počítá ještě s další výsadbou, úvahy jdou směrem Chardonnay, Pinot blanc nebo Pinot gris… ale Bůh ví, jak to ještě bude… Plochy pro několik hektarů jsou nakoupeny, ale zatím se sázet nebude. Prioritou je dotáhnout současné výsadby, například na viniční trati na Božích mukách, kde se zabydluje Sauvignon blanc.

Bílá vína ve vinařství Nepraš & Co vznikají ve velkých 2500 litrových sudech, kde prakticky tráví celý svůj život, než skončí v lahvi. Nejvíce mi ze sudu chutnal asi mladý vlašák, který v roce 2015 poprvé dozrál do pozdního sběru, předchozích více než 10 let byl vždy kabinet. Krásné víno jemné, s typickým otiskem terroiru pavlovských vinic, pro které je charakteristický unikátní ernstbrunnský vápenec, dávající vínům patrnou minerální slanost v dochuti. Ochutnali jsme také Chardonnay (zatím z nakoupených hroznů), Ryzlink rýnský nebo třeba sladký Sauvignon blanc se zhruba 40 gramy cukru, parádní dezertní kousek s typicky odrůdovou broskvovou chutí. Na závěr jsme dostali možnost zkusit i již zmíněné červené Merlot s Cabernetem Sauvignon. Do budoucna se počítá ve vinařství s různými variantami červeného cuvée, ale také čistě odrůdovými víny.

V degustační místnosti jsme pak zasedli a ochutnali prakticky vše, co lze v tuto chvíli v lahvi ve vinařství nakoupit. Po čem se tedy ptát, až do sklípku dorazíte? Kromě zmíněné růžovky určitě po Ryzlinku vlašském. 2014ka je hrozně fajn, s tóny jablka nebo mandarinek, delší s minerální dochutí. Ještě o chlup lepší je stejné víno ročníku 2013. To přechází do jemných medových a bylinkových tónů. Zajímavé bylo i Rulandské šedé, které má díky delší maceraci hroznů výrazně oranžovou barvu. Zkuste samozřejmě i červené, protože ta u Neprašů umí velmi dobře. Povídali jsme si docela dlouho i s Radomírem Neprašem a jeho ženou a došlo i na nějaké „podpultové“archivní lahve:).  Byla radost ochutnat pěkně nazrálý Ryzlink rýnský 2003 a také fantastický Merlot 2009. Nad tím jsem slintal už při minulé návštěvě a ze svého elegantního a plného projevu neztratil za ten rok ani chlup.

Vinařství pracuje prakticky s mlaďoučkými vinohrady a jakmile se stabilizuje jejich produkce a réva trochu dospěje, můžeme se těšit na ještě lepší vína. Jakým způsobem je chtějí dělat, mají ve vinařství Nepraš & Co už teď jasno. Podobná situace je i pár desítek kilometrů dál v Hustopečích u mladého vinaře Romana Fabiga. Tomu se v relativně krátké době podařilo realizovat projekt nového vinařství na zelené louce a dnes tak může návštěvníky vítat ve své moderní „černé kostce“, která na kraji Hustopečí působí tak trochu jako zjevení.

Fokus na Sauvignony

Roman Fabig se tu na blogu představil nedávno v rozhovoru, takže není potřeba o jeho vinařství dlouze hovořit. Projekt vinařství začal vyřizovat v roce 2010, původně mělo vzniknout ve starém rodinném sklepě, nakonec se ale rozhodl pro zcela novou a moderní technologickou halu. Do začátku určitě pomohly vinice, které převzal od svých prarodičů, nicméně stále musí zhruba třetinu hroznů nakupovat a tak si dal jako prioritu sehnat několik hektarů navíc.  Vše je na dobré cestě, takže brzy snad získá vytoužený pozemek poblíž vinařství Sonberk a bude moci vysazovat. V plánu je Sauvignon blanc, Chardonnay a možná i Veltlínské zelené. Střednědobým cílem je pak rozšíření areálu vinařství o menší administrativní budovu s degustační místností.

fabig

Bavili jsme se o různých věcech, například nejasnému zaměření tuzemské vinné produkce, absenci nějakého společného prvku. Co udělat vlajkovou loď z Neuburského? Ryzlinku vlašského? Příklad Rakouska a Veltlínu se víc než nabízí. Ať člověk zajede napříč Rakouskem kamkoliv, šance, že si bude moci dát Veltlínské zelené, se rovná téměř jistotě… Tohle Morava nemá.

V bílých vínech Roman Fabig sází zejména na Veltlínské zelené, protože historicky patří do Hustopečí, na Ryzlink vlašský, protože to je ta odrůda, která je typicky moravská a na Sauvignon blanc, ke kterému má silný osobní vztah a stručně řečeno ho miluje.  Veltlínské zelené Romana Fabiga pochází ze starších 55letých keřů, bylo skvělé, zejména v ročníku 2014, kde už mladistvý projev nahradila příjemná delikátní kořenitost. Sauvignony jsme dostali dva, osobně se mi více líbila čistě suchá varianta, kde k devíti gramům kyselin jsou jen tři gramy zbytkového cukru. Krásně odrůdová aromatika, říznější chuť s pikantní kyselinou. Bílá vína dělá Roman Fabig v nerezu, s výjimkou Chardonnay, které ze 30 % leží v dubových sudech. Do budoucna by mohla přijít v úvahu i varianta Sauvignonu dělaného na sudu. Aktuálně produkce zhruba 30-35 tisíc lahví, plán se dostat se až na 100 000 lahví.

V červených se pak Roman Fabig rozhodl vydat pro někoho možná trochu nečekaným směrem, a sice po cestě s názvem Cabernet Moravia. Tahle odrůda je relativně komplikovaná a zatím přece jen nemá tu nejlepší pověst. „Za prvé mám rád Cabernet franc, pracoval jsem s touto odrůdou hodně ve Španělsku a morávka je jí příbuzná. V obou se také objevují typické paprikové či makový tóny. Cabernet Moravia je náročná odrůda na polohu, já ji mám ale vysazenou na výborné poloze, jižní svah, dobře chráněný, s dostatkem slunečního záření. Réva tam velmi dobře dozrává,“ vysvětluje Roman Fabig dva hlavní důvody, proč se vydal směrem, kterým se vydal. O výsledku nepochybuje. Cabernet Moravia pak ve vinicích doplňuje Frankovka.

IMG_3809

Jo a abych nezapomněl, růžovku jsme měli dobrou. Jiný styl než Gravettien, více ovocné, expresivnější, víc gastro. Jde o cuvée André s 10% příměsí Svatovavřineckého. Příjemná tříslovina, akurátní kyselina, tohle víno tak nějak mělo vše, co od příjemného rosé člověk v létě čeká.

Roman Fabig ví jaká vína a jak chce dělat. V neposlední řadě má také jasno, kde a komu chce vína prodávat a výsledek se tomu snaží přizpůsobit. To je přístup, který není v tuzemsku tak úplně obvyklý a já mu fandím. Pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, třeba se Hustopeče za nějaký čas díky němu stanou vyhledávanou moravskou sauvignonovou Mekkou.

Weinperky v hlavní roli

Hustopeče a Sauvignon by mohly fungovat podobně jako jsou Dolní Kounice a Vinařství Dva duby spojené s odrůdou Frankovka (potažmo Svatovavřineckým). U Jiřího Šebely jsme ochutnali tradičně skvělá vína této odrůdy. Je doslova fascinující, jak výrazně se místní terroir dokáže otisknout do charakteru těchto vín. Znovu a znovu mne umí ohromit.

Ve vinařství u Jiřího Šebely jsem nebyl dva roky, naposledy, co si pamatuji, se nám povídání protáhlo docela dlouho do noci a následně jsme s blaženým úsměvem s kamarády usínali pod širákem na kopci nad Kounicema. Byl jsem logicky zvědavý, co je nového a Jiří Šebela mne zkraje hned ujistil, že moc toho není… Což je na druhou stranu vlastně dobře. Pomalu se dovybavuje vinařství, v první řadě přibyly dubové sudy, ale třeba také nová kuchyně k degustačnímu zázemí:).

IMG_3797

Významný posun je také v tom, že začaly více plodit některé vinice. Například večerka kterou Jiří Šebela koupil v roce 2010 prý pořádně začala fungovat až nyní, Sauvignon zakoupený v roce 2008 zase od loňska. „Vinice potřebují čas, aby se daly do hromady. Určitě to není tak, že ve vinici změníte režim a za rok už to začne fungovat,“ vysvětluje. Další větší expanze výsadby a potažmo vinařství není v plánu. Aktuálně mají Dva duby zhruba 7-8 hektarů, limit by měl být někde kolem 10 ha. Dá se říci, že Dvy duby jsou již zaběhlý projekt, vína i vinice má Jiří Šebela jednoduše řečeno „zmáknuté“ a tak aktuálně upírá část své energie jiným směrem.

Velkou novinkou je totiž projekt nového vinařství v Miroslavi, kde je Jiří Šebela jedním ze společníků a kde jsou velké plány ohledně produkce bílých vín, zejména Veltlínského zeleného. Základem budou vinice na vyhlášené viniční trati Weinperky, kde Veltlín v bio režimu doplní Neuburské nebo Muškát moravský. Ano, na ten bych byl v podání Jiřího Šebely hodně zvědav! První vína z nového vinařství půjdou brzy do prodeje, zajímavostí je určitě fakt, že kromě dřevěných sudů jsou ve výbavě vinařství také exoticky vypadající betonová vajíčka. Budou tak moci vznikat různé šarže, kupáže, prostě prostor hrát si tu je. Domluvili jsme se s Jiřím Šebelou, že o novém vinařství si ještě někdy v klidu popovídáme, tak pak třeba více najdete i na tomto blogu.

IMG_3812

Jedno společné téma se prolínalo celým víkendem. Všichni vinaři samozřejmě neradostně kvitovali letošní rozmary počasí, kdy po jarních mrazících, které postihly vinohrady na řadě míst Moravy, přišlo nevyzpytatelné letní počasí, které prakticky trvá až doteď. Takto vytrvalé střídání extremních teplých dnů s pravidelnými dešťovými a bouřkovými srážkami minimálně za poslední dekádu nikdo nepamatuje. Vinice je potřeba chránit pravidelnými postřiky a všichni doufají, že slunečné babí léto situaci pomůže vylepšit.

Co říci závěrem? Z výsledků různých vinařských soutěží a žebříčků by se mohlo jednomu zdát, že Morava je stále o těch samých vinařských jménech a vinařstvích, že je snad v nějakém podivném stádiu zakonzervovanosti. Samozřejmě tomu není tak. Víkendové putování potvrdilo, že se moravská vinařská scéna mění a rozvíjí a nabízí stále nové a nové objekty, které si zaslouží bližší průzkum. Tak se také rozjeďte, a dejte vědět, co jste na svých cestách objevili.

Morava

1 komentář:

Radek

12. August 2016 11:32

Díky za zajímavé tipy na příští cestu na Moravu! :)

Okomentovat:

*

Loading...