Vinařství Dva duby nalahvovalo vína ročníku 2009

Leden, 5.01.2012 09:10

Vprvním díle seriálu Vinařův rok se podíváme za Jiřím Šebelou do

vinařství Dva duby. Dozvíte se, co se aktuálně ve vinařství děje, co chystá Jiří Šebela svíny ročníku 2010, proč nemůže sehnat nový traktor do svého vinařství a jak prožil konec roku 2011. Prozradí i něco málo o vínech ročníku 2009, která jdou aktuálně do prodeje.Prosinec a přelom roku patří ve vinařství Dva duby knejklidnějšímu období. Jak říká Jiří Šebela: „Prosinec je jediný odpočinkový měsíc pro vinaře, který na vína nespěchá. Může si vklidu užívat práci přírody. Nedočkavější vinaří už ale stáčí a filtrují. A ti nejuspěchanější ročník 2011 dokonce i prodávají. Ten stres a shon jim opravdu nezávidím.“Řez révy začínají ve vinohradech vinařství Dva duby dělat v průběhuledna. Svýjimkou několika málo dnů je zatím letošní zima teplotně hodně nad nulou. Jak říká Jiří Šebela, do vinohradů se teď kvůli bahnu nedá chodit ani se psy (vlkodavka Mia a deerhound Kašpárek). Aktuálně je tedy živo především ve sklepním hospodářství vinařství. Vuplynulých týdnech došlo knalahvování vína ročníku 2009. Co se týká produkce roku 2010, Jiří Šebela stále neví, zda červené víno uvolní do prodeje. „Všichni říkají, že naše 2010ka je sice víno lehčí, ale dobré. Já tvrdím, že to je špatné víno. Co vím jistě je to, že víno nebudeme vylepšovat žádnou kupáží sjiným ročníkem a nebudeme ho ani léčit kvasnicemi třeba z2011ky. Byť jsou obě metody čistě přírodní a používané prakticky od počátků vinaření, tak já to nemám rád. Víno má být obrazem ročníku a místa,“ říká Jiří Šebela. Vtuto chvíli to na 90 % vypadá, že červené víno skutečně nepůjde do prodeje a zůstane pouze na meziročníková srovnání při ochutnávkách. To letošní úroda už je vsudech a vypadá zatím velmi dobře. Rýňák je ještě vplném kvašení, zbytek dokváší, sauvignon se začíná čistit a vavřince už jsou čisté.A na co se můžeme těšit vrámci právě nalahvované produkce roku 2009, která bude během několika dní v prodeji? Vína jsou velmi podobná ročníku 2008. Oba ročníky byly vDolních Kounicích velmi pěkné. Vínům nic neschází, jsou krásně pitelná už teď a mají i velmi dobrý archivní potenciál. Nově bude možné vína zvinařství Dva duby ochutnat také v příjemném prostředí známého pražského baru Vinograf vMíšeňské ulici.

Patálie s traktorem

Vnásledujících týdnech bude vinařství Dva duby řešit také větší investici vpodobě nákupu nového traktoru. Již delší dobu se tomu Jiří Šebela věnuje, ale bohužel i po dlouhých měsících hledáni je ideální kandidát v nedohlednu. Podle jakých parametrů se traktor do vinice vybírá? Jiří Šebela upřesňuje: “Budeme zahušťovat staré vinohrady a i nové výsadby budou vhustém sponu, takže základním parametrem je šířka, ideál je 90 cm. Toto bohužel splňuje jediný traktor, italský Goldoni, který je ale zároveň příliš slabý výkonem. Druhým kritériem je hmotnost, traktor nesmí být příliš těžký. Takový traktor pak dělá ve vinohradu hluboké koleje, příliš utužuje půdu a ta se pak přestává chovat jako životadárné medium a začíná připomínat spíše beton. Jinak krásný Fendt váží 3 tuny a to je cca o 2 tuny víc, než bych chtěl. A vneposlední řadě je kritériem i mobilita. Máme vinohrady rozstrkané po celých Kounicích a pokud zpředchozích bodů vychází jako ideál a jasný vítěz pásák Niko (viz foto) pak naopak vtomto bodě se svoji maximální rychlostí 8 km/h a nutností převozu za autem zase ztrácí. Niko si každopádně jednoho dne pořídíme, je to perfektní stroj, ale teď se na obzoru rýsuje poněkud jiné „řešení” celého problému ;)“. Jaké? To zatím Jiří Šebela neprozrazuje.Každopádně pokud chcete pomoci vinařství Dva duby shledáním vhodného traktoru, určitě pošlete panu Šebelovi své tipyJ. Vsouvislosti skoncem roku jsem také poprosil Jiřího Šebelu o zodpovězení několika otázek:

Jaký byl zvašeho pohledu, tedy pohledu vinaře, rok 2011?

Krásná aromatika vavřinců. Co se červených vín týká, tak si myslím, že budou velmi dobrá až vynikající… ale vše samozřejmě ukáže čas, na hodnocení je ještě brzy.U bílých vín leckde bojují snižší kyselinou, u nás je aktuálně kyselina bez problémů.

Milovníci vína již mají několik týdnů možnost ochutnávat mladá Svatomartinská vína ročníku 2011. Názory na kvalitu Svatomartinských vín bývají rozdílné. Jak se ke Svatomartinským vínům stavíte Vy?

Lahvujeme ročník 2009 a naše vína zročníku 2011 jsem poprvé přechutnal až teď a vtomhle mladém stavu to je spíš práce než zábava. Tolik asi na téma mladá svatomartinská vína. Ale byznys je byznys a pokud to někomu i chutná, tak mužů říct jen: „Na zdraví!“

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Budou se lišit hlavně tím, že budou. Ročník 2010 vypadá, jako naředěná karikatura dobrého vína – ročník 2011 dává všeho vrchovatě, možná až moc.Ale musím říct, že je na Moravě pár vín, která i zročníku 2010 vypadají perfektně. Nicméně pár znamená „co by se dalo na prstech spočítat“. Mluvím samozřejmě hlavně o červených vínech, pěkných bílých vín už bylo více.

Jak oslavíte konec roku? Jaké víno si otevře Jiří Šebela o silvestrovském večeru?

Já silvestrovský večer nerad a našim psům organizované půlnoční veselí též nedělá dobře na citlivý sluch. Takže si o půlnoci pustíme velký orchestr a budeme se těšit, až to všichni dobře oslaví za nás.

Co byste si přáli do roku 2012?

Aby byl dobrý jako 2011 a alespoň o 80% méně uspěchaný než byl rok 2011.Všem hodně zdraví, radosti a lásky.

2 komentáře:

Josef

5. January 2012 19:13

„Rýňák je ještě v plném kvašení“ … vy uz mate i rynak ? No vyborne. Skoda, ze se to neda vycist z webu dva-duby.cz, ktery teda dost flakate :-) Uz se na rocnik 2009 moc tesim !

js

6. January 2012 09:15

Musim Vas hned po ranu zklamat. Rynak (vlasak) jsou „gastro rada“ a zaroven takovy pokus. Nebudou (asi) v beznem prodeji.
Jsou z koupenych, nikoliv vlastnich, hroznu.

S webem mate bohuzel a samozrejme pravdu. Je to novorocni predsevzeti cislo 1 :)

js (dva-duby.cz)

Okomentovat:

*

Loading...