Vína z Riojy a stoleté keře v Ribeře

Leden, 28.01.2020 09:13

Haro, malé městečko se zhruba 12 000 obyvateli, je sice vinařským centrem vinařské podoblasti Rioja Alta, ovšem v lednu vypadá více než ospale. Symbolizují to vylidněné ulice v historickém centru, kde většina restaurací hlásí zavřeno. Turisté viditelně dávají přednost teplejším lokalitám. Právě tady jsme začali naší třídenní cestu za poznáním vín Riojy i zhruba hodinu a půl vzdáleného vinařského regionu Ribera del Duero. No a děly se velké věci. Viděli jsme krásné vinice se starými keřy odrůdy Tempranillo, prošly se rozlehlými ve skále vyhloubenými sklepy a poznali vřelost zdejších vinařů. V neposlední řadě jsme samozřejmě ochutnávali a ochutnávali. Vína a lahůdky místní gastronomie.

82974829_2687506487998411_4875577832819916800_n

Haro je jeden z nejvýznamnějších bodů na mapě nejslavnější vinařské oblasti Španělska, tedy Riojy. Místo, kde na vás sálá historie tohoto regionu. Právě kolem zdejší železniční stanice, která byla dokončena v roce 1880, se dnes koncentrují na malém území některá z nejlepších vinařství Španělska. Vedle sebe tu je CVNE, Muga, Gómez Cruzado, R. López de Heredia Viña Tondonia nebo Bodegas La Rioja Alta. Mezi roky 1868 a 1902 vzniklo v regionu Rioja 18 bodegas neboli chcete-li vinařství a hned 10 z nich právě v Haro. Na počátku 20. století město zažívalo díky zdejšímu vínu obrovský rozmach a zařadilo se mezi nemnoho elektrifikovaných měst Evropy.

Za propuknutím zdejší „vinné horečky“ stojí Francouzi. V druhé polovině 19. století začali prostřednictvím zdejší železniční stanice vyvážet vína do fyloxérou zasažené domoviny. Významně také promluvili do podoby výroby vín z Riojy, když tehdy dominantní produkci bílých vín přetavili v červenou. Zdejší červená vína zrají typicky v barikových sudech, které tradičně pocházely z Francie. Až ve 20. století se trendem stalo používání levnějších amerických dubových sudů. Dnes výrobci většinou kombinují dřevo americké i francouzské, ale některá špičková vinařství sází opět čistě jen na francouzské dřevo. Třeba jako relativně mladé vinařství Roda, které sídlí na vrcholku menšího kopce a většinu zmíněných producentů a železniční stanicí má na dohled pod sebou.

S Viktorem Charcanem z Rody jsme si prošli jejich relativně vysoko položené vinice, kde kromě jílu najdete i velký podíl vápence. Specifikum této zóny. Dominantně jsou vinice kolem Haro samozřejmě osázeny odrůdou  Tempranillo, velmi malé podíly tvoří odrůdy Garnacha a Graciano. Garnacha je velmi pozdně dozrávající odrůda a vinaři s ní mívají komplikace, jelikož na jaře i  na podzim zdejší chladné klima mohou doprovázet mrazíky. Třeba v roce 2017 přišel mráz 17. dubna a v případě vinařství Roda poničil v některých vinicích až 50 % révy. Lehké to ale není ani s odrůdou Graciano, o které prý Španělé někdy s nadsázkou říkají „gracias no“, tedy „ne, díky“. Vína ve vinařství Roda dělají skvělá a navíc s potenciálem, o čemž jsme se přesvědčili prostřednictvím krásně nazrálého vína Roda 1 ročníku 2004.

83124769_2687506551331738_677225851913240576_n

IMG_20200123_110654-1

Vinařský region Rioja dnes pokrývá více než 60 000 hektarů vinic. Charakteristická je pro zdejší produkci koncentrace výroby v rámci velkých vinařství, která lahvují i miliony vín. Středně velcí producenti pak ročně zvládnou statisíce flašek a nejmenší výrobci se pohybují kolem 100 000 vín. To je i případ rodinného vinařství Bodega Viña Artuke, které najdete v obci Mañueta v severně položené podoblasti zvané Rioja Alavesa. Ta je nejmenší ze tří podoblastí, zdejší vinaři vyprodukují ani ne pětinu vín z Riojy.

Mimochodem specifikem této části Riojy je dodržování tradic v podobě staré výrobní metody, kterou dnes známe jako karbonickou maceraci. Vinařství tu běžně mají v sortimentu mladé víno vyrobené touto metodou, kterou asi nejvíce proslavila vína Beaujolis Noveau. Zhruba před čtvrt stoletím přitom ještě takto vznikala většina zdejších červených vín. S Arturem, majitelem vinařství Artuke, jsme projeli několik jeho vinic, včetně jedné z vůbec nejseverněji položené vinice v rámci regionu Rioja. Doslova na úpatí majestátného pohoří Sierra Cantabria v nadmořské výšce téměř 1000 metrů nad mořem tu má Arturo vysazené Tempranillo. Terroir jako prase! Dalším specifikem vinařství Artuke je absence typických barikových sudů ve sklepě. Pracuje se tu pouze s tonneaux sudy a velkými 2500 litrovými sudy z francouzského dubu. Zdejší vína se stylem odlišují od dnes běžné produkce z Riojy. Nejen tvarem lahví, ale zejména elegancí a osobitým charakterem připomínají vína Artuke tak trochu vína z Burgundska.

83015489_2687506717998388_2738940381696622592_n

82891625_2687506804665046_5335537910751952896_n

IMG_20200123_153945_1

Vinařská oblast Ribera del Duero, která leží zhruba hodinu a půl cesty autem na jihozápad od Riojy, je dnes považována za neméně kvalitní zdroj španělských červených vín. Hektarově třikrát menší region než Rioja, se zhruba 22 000 hektary vinohradů, je Ribera del Duero vlastně 100 kilometrů dlouhý a 30 kilometrů široký pás kolem řeky Duero. Až 95 % zdejších vinohradů tvoří odrůda Tempranillo, které se tu říká Tinta Fino. Region je rozdělen do tří podoblastí – Soria, Burgos and Valladolid z nichž nejtradičnější a nejvýznamnější je druhá jmenovaná. V městečku Sotillo de la Ribera tu sídlí mimo jiné špičkové vinařství Ismael Arroyo, které v roce 1992 spoluzakládalo zdejší konsorcium vinařů. Tehdy šlo o spolek 12 vinařství, dnes jejich počet přesahuje 300. I to je doklad toho, jak za několik posledních desetiletí produkce Ribera del Duero vyletěla raketově vzhůru.

Vína z Riojy a Ribery nejsou stejná. V první řadě je to dáno odlišným klimatem. V Ribeře vinicím sice také vládně Tempranillo, ale zdejší velmi drsné klima způsobuje, že réva tu dozrává zhruba o měsíc rychleji než v Rioja. Nadmořská výška vinic je tu kolem 800 až 850 m.n.m, oproti těm v Rioja, kde je spíše 600 m.n.m. Pro Riberu del Duero jsou tak typické velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci. Díky Středomořskému klima je tu v zimě větší zima a v létě větší horko, než ve slavnějším vinařském regionu. Réva se tu po dlouhé zimě probouzí zhruba o měsíc později, ale během horkého léta vše dožene a dozrává ve stejný čas jako v regionu Rioja. Vinaři se také musí vypořádat s minimem srážek, které dosahují i 300 až 400 milimetrů za rok. Na druhou stranu problémy s plísněmi tu opravdu nejsou tématem.

IMG_20200124_112331-1

I struktura vinařského businessu je odlišná od Riojy. Není tu přece jen taková koncentrace výroby, vinařství jsou spíše středně velká, rodinného charakteru. Pro našince je pak zajímavostí, že ve spoustě vesniček a městeček tu najdete do kopců vyhloubené sklepy, tak jak je známe u nás na Moravě. Klidně hned v několika patrech nad sebou. Zmíněné vinařství Ismael Arroyo pak disponuje rozsáhlými sklepeními ze 14. století, ve kterých skladuje v ideálních podmínkách veškerou svou produkci. Ať už v barikových sudech, nebo v lahvích v podobě prestižních vín Gran Reserva. Projít si rozsáhlý labyrint sklepů, ve kterých by se jeden bez doprovodu snadno ztratil, byl velký zážitek.

IMG_20200124_130243

IMG_20200124_121619

IMG_20200124_142003

Nejvýchodnější částí vinařského regionu Ribera del Duero je podoblast – Soria. Tak trochu zapomenutý kraj, kde dnes nenajdete žádného velkého producenta, výroba tu přežívá díky několika desítkám menších vinařství. V obci Peñalba de San Esteban jsme navštívili vinařství Rudeles a valili jsme bulvy. Nejprve na podobu tohoto městečka, které atmosférou připomíná spíše westernové město duchů, protože z původních 500 obyvatel tu dnes žije zhruba 30. Většina domů tu působí přinejmenším zanedbaně, s propadlou střechou či jinými neduhy z důvodu nedostatečné péče majitelů. Rudeles je doslova garážové vinařství, tedy žádné chateaux ala Bordeaux, aleto podstatné je tu v nedalekých vinicích. Zdejší drsně působící údolí prý kdysi bylo doslova obsypané vinicemi, ale místo nich tu nyní vládne divoká příroda. Majitelé vinařství Rudeles jdou proti trendům, víno tu chtějí dělat nadále, a proto postupně odkupují malé parcely starých vinic. Malých políček s révou nyní vlastní asi třicet a vše na nich dělají samozřejmě ručně.

Réva tu tradičně roste jako keřík nízko při zemi, bez drátů, jako tzv. bush vine. Kombinace až stoletých pokroucených keřů a divoké přírody působí až nepozemským dojmem. Měsíční krajina v severním Španělsku. Výnosy tu není potřeba redukovat, příroda a stáří keřů tu udělá své. Specialitou vinařství Rudeles je i stoletá vinice s bílou odrůdou Albillo, která je od roku 2019 jedinou povolenou pro lahvování bílého vína s označením Ribera del Duero.

Staré vinice jsou samozřejmě odrůdově často namíchané a jen podle vzhledu stoletých keřů nejde odrůda poznat. Ve vinařství Rudeles tak najdete sem tam keř označen modrou páskou sygnalizující, že uprostřed Tempranilla roste bílé Albillo. Spousta vinic je tu opustěných a budoucnost zdejších vín je v rukou 12 statečných, kteří plánují v dohledné době vytvořit místní konsorcium výrobců s cílem více představit vína na zahraničních trzích. Nezbývá než držet palce, protože kombinace drsné krajiny, starých keřů a poctivé lidské dřiny tu dává vzniknout skvělým vínům.

82923511_2689230611159332_3947243462360825856_o

IMG_20200124_160932

IMG_20200124_155826

IMG_20200124_160832

Okomentovat:

*

Loading...