Vína z ostrovů

Září, 20.09.2022 07:45

Náš občasný pražský degustační kroužek si tentokrát jako téma slepé ochutnávky vybral vína pocházející z vinařských oblastí umístěných na ostrovech. Kromě skvělého červeného sicilského vína od Arianny Occhipinti a Pinotu noir z Nového Zélandu došlo i na minerální vína z řeckého ostrova Santorini a exotiku v podobě Azorských ostrovů. Z pohledu středoevropana pestrá směsice vín vonících dalekými vinařskými destinacemi a méně známými odrůdami. Pokud byste se i vy chtěli vydat na podobnou vinnou plavbu, nabízím několik zajímavých zastávek.

Pinot noir z Nového Zélandu

Nový Zéland a jeho severní a jižní ostrov jsou ve světě vín známé především díky vínům odrůdy Sauvignon blanc. Poslední dekády se ale místní vinaři snaží portfolio vín přeci jen trochu diverzifikovat a jednou z odrůd, která je s novozélandskými víny spojována je i Pinot noir. V porovnání s Burgundskem je historie Pinotu noir na Novém Zélandu přeci jen o něco kratší. První Pinot noir tu byl nalahvován teprve v roce 1987, nicméně dnes odrůdu najdete zejména v chladnějších regionech jako je Central Otago, Marlborough nebo Wairarapa. Celkem 5800 hektarů z nichž míří zhruba 10 milionů litrů Pinotu na export.

Jedním z vín je Pinot noir 2019 z vinařství Greywacke, pocházející z vinařské oblasti Marlborough. Před lahvováním zrálo víno 15 měsíců ve francouzských barikových sudech. Ve skleničce s překvapivě výraznou tmavší barvou, s intenzivnější aromatikou, ve které nechybí tóny švestek nebo rybízu, ale také lehce divoké animální tóny a exotické koření. V chuti středně plné víno, s tóny lesního ovoce a ušlechtilého dřeva. Pro našince docela exoticky působící Pinot noir, s výraznou kořenitostí, tóny hřebíčku a pepře. Víno má každopádně strukturu a délku, kvalita mu nechybí, ale rozhodně svým projevem nesedne každému, což se ukázalo i na naší degustaci.

IMG_20220916_152858__01

Assyrtiko ze Santorini

Řecký ostrov Santorini není jen oblíbenou turistickou destinací, ale také zajímavým vinařským regionem. Réva se tu pěstuje po staletí a zdejší vulkanické půdy svědčí produkci příjemně svěžích minerálních vín. Vinaři na ostrově pracují až se 40 různými odrůdami, ale tou hlavní je Assyrtiko. Kombinace ostrého slunečního záření a silných větrů vedla vinaře k potřebě chránit hrozny révy, která je typicky pěstována nízko při zemi, ve formě jakýchsi košíků či hnízd, lokálně nazývaných „kouloura”.  Další výzvou je pro místní vinaře velmi malý roční úhrn srážek, a proto jsou často vinice umístěny na kamenných terasách, s cílem zadržet vodu. Produkci ostrova převládají bílá vína, převážně vyrobená z některé ze tří typických odrůd – Assyrtiko, Aidani nebo Athiri. Mezi červené hrozny pěstované na ostrově patří Mavrotragano a Mandelaria.

Specifickou apelací na ostrově jsou vína Nykteri. Jde o suchá bílá vína, jejichž hrozny jsou sklízeny v noci, kdy je teplota příhodnější. Vína pak musí před stáčením do lahví zrát minimálně tři měsíce v sudech v kontaktu s kvasinkami. Poměrně zajímavým zástupcem této kategorie bylo víno Anastasia Santorini Nykteri, blend tří odrůd Assyrtiko, Aidani a Athiri. Víno s výraznou zlatavou barvou, ve vůni s tóny zralých citrusů, exotického ovoce a bylin. V chuti lehce nakouřené, s jemným tónem dřeva, žlutých citrusů, s příjemně minerálním závěrem.

IMG_20220916_194955__01

Výrazně odlišným stylem se prezentovalo druhé víno z ostrova Santorini, a sice Cuvée Monsignori 2017 z vinařství Argyros. Základem vína jsou hrozny z nejstarších keřů vinařství. Ostrov Santorini nebyl nikdy zasažen mšičkou révokazem, takže některé zdejší výsadby jsou i více než 150 let staré. Ve vůni příjemně svěží víno, parfémové, s tóny pomerančové kůry, citrusů, květinových tónů připomínajících lipový květ. Aromatika podobná Ryzlinku rýnskému. V chuti středně plné, svěží, s dobrou délkou. Seriózní bílé víno se skvělou pitelností, příjemnou kombinací citrusů a minerality, s potenciálem zrát na láhvi.

IMG_20220916_201015__01

Arinto z Azorských ostrovů

Zhruba 1500 kilometrů od Lisabonu, daleko ve vodách Atlantského oceánu leží Azorské ostrovy. Vinařská tradice tu sahá dle historických pramenů do 15. století, kdy sem byla réva dopravena pravděpodobně z Kréty nebo Kypru. Dodnes se produkce vín zachovala na čtyřech ostrovech z devíti a místní vinaři mohou pracovat s širokou paletou asi 30 odrůd.  Nejvýznamnější z nich jsou Arinto dos Acores, Verdelho a Terrantez do Pico.

My jsme ochutnali nejprve příjemné Arinto dos Acores 2018 z vinařství António Macanita, lehčí bílé víno s 12,5 % alkoholu a výraznější vůní připomínající grepy, zralé citrusové plody a jemně i anýz. V chuti příjemně řízné, s tóny citrusů a exotického ovoce, s vystupující mineralitou. Celkově velmi povedený kousek. Ze stejného vinařství pak ještě došlo na červené víno s názvem Tinto Vulcanico 2018. Komplexní směsice odrůd Tempranillo, Agronòmica, Castelão, Malvarsico, Merlot, Touriga Naçional, Saborinho a Syrah. Víno naturálního střihu, s lehce divokou vůní, kde najdete tóny červeného bobulového ovoce, papriku, ale také lehce animalitu a pověstný vesnický dvoreček. V chuti středně plné až lehčí červené víno, s přímočarým a svěžím projevem. Pokud byste zatoužili po vínech z Azorských ostrovů, oba vzorky najdete na eshopu portugalskovlahvi.cz, za mne skočte spíše do bílého.

IMG_20220916_203325__01

IMG_20220916_204834__01

Frappato ze Sicílie

Největší středomořský ostrov asi není potřeba blíže představovat, se 120 tisíci hektary vinic je víc než vinařská kapka ve Středozemním moři. Pokud podobně jako já nejste velkým fanouškem zdejší rozšířené odrůdy Nero d´Avola, zkuste třeba červené Frappato. Odrůda, kterou najdete vysazenu zejména v jihozápadní části ostrova, kde ji mimo jiné spolu s Nero d´Avola vinaři používají v jediných DOCG vínech celého ostrova – Cerasuolo di Vittoria. Frappato dává vína světlejšího odstínu, šťavnatá, s jemnými tříslovinami, plná tónů červeného bobulového ovoce. Mohou připomínat třeba benátskou Valpolicellu nebo vína odrůdy Pinot noir. My jsme ochutnali 100% Frappato 2018 z kultovního naturálního vinařství Azienda Agricola Arianna Occhipinti. Víno ze starých 40letých keřů, spontánně fermentované, zrající ve velkých sudech ze slavonského dubu. Zábavné a neuvěřitelně lahodné červené víno lehčího střihu, které kombinuje eleganci, harmonický projev chuti s osobitým svěžím charakterem. Víno, kterého bez problémů vdechnete láhev i uprostřed léta na rozpálené Sicílii. Zábavné a návykové pití, v ideální kondici právě teď.

IMG_20220916_210842__01

Ochutnávka vín z ostrovů byla nakonec velmi pestrou a zábavnou sešlostí. Pokud se vydáte po stejné cestě, zkuste také vína ze Sardinie (Vermentino, Cargignano nebo Cannonau) nebo třeba odrůdová cuvée z Kanárských ostrovů.

Okomentovat:

*

Loading...