Vína z Margaux a Givry

Leden, 7.01.2016 10:17

Letošní rok jsem otevřel vinnou Francií. Z vinotéky jsem tasil jeden vzorek z Bordeaux a jeden z Burgundska. Konkrétně „druhé víno“ vinařství Château Rauzan Ségla z Margaux, ročníku 2006 a Givry 2009 od Michela Sarrazina. Obě vína zajímavá, příjemně vyzrálá. Burgundská apelace z Côte Chalonnaise možná nedosahuje věhlasu a prestiže Margaux, v tomto srovnání to ale přece jen u mne víno z Burgundska vyhrálo.

IMG_3480[1]

Margaux asi netřeba detailněji představovat, o jednom ze symbolů Bordeaux slyšel snad i vínem nepolíbený noční vrátný ze Smíchovského pivovaru. Co byste o Margaux měli vědět?

Margaux také patří mezi největší apelace Médocu, s necelými 1500 hektary vinic.
Vinohradům dominuje Cabernet Cauvignon (56 %), následovaný Merlotem (37 %). Zbytek tvoří Cabernet Franc a Petit Verdot.
V Margaux najdete hned 21 vinařství klasifikovaných z roku 1855.
Mezi nejvyhlášenější zámky v Margaux patří Château Palmer, Château Margaux, Château Brane-Cantenac nebo Château Rauzan Ségla
Margaux patří mezi nejteplejší apelace na levém břehu a tak tu sklizeň začíná relativně dříve než v St. Estephe nebo v Pauillac.

Historie vinařství Rauzan Ségla sahá do roku 1661, dnes je součástí koncernu Chanel. Ten podobně jako někteří další investovali do vinařství v Margaux v 90. letech 20. století a celá apelace tak od té doby zažívá jistou „renesanci“ v kvalitě vín. V Château Rauzan Ségla konkrétně proběhly výrazné investice do vybavení, výrobních technologií a rekonstrukce se dočkala i samotná budova vinařství. Velkou pozornost se upírá také na postupy ve vinicích, zvýšila se hustota výsadby, od roku 2012 pak Château Rauzan Ségla zaměstnavá dva koně a koketuje s organickými postupy. „Druháka“ se stručným názvem Ségla vinařství Château Rauzan Ségla zavedlo počínaje ročníkem 1995.

Ségla 2006, Château Rauzan Ségla, 13 %         Hodnocení: 87/100

Druhé víno vinařství Château Rauzan Ségla vzniká z nejmladších vinohradů, jejichž stáří dosahuje v průměru 20 let. Jde o směs odrůd Cabernet Sauvignon (52 %), Merlot (42 %), Petit Verdot (4,5 %) a špetku Cabernet Franc. Víno má tmavou rubínovou barvu s karmínovým okrajem. Aroma vína působí oproti chuti trochu unavenějším dojmem. Tmavé ovoce doprovází výrazné terciální tóny připomínající povidla, kůži, kávu, brandy nebo karamel. Na jazyku o poznání živější, s příjemnou kyselinou, středně korpulentním tělem. Hladké, hebké taniny, pije se s chutí. Kombinuje sušené ovoce jako černé třešně, maliny nebo jahody. Nechybí tóny připomínající tabák nebo černý pepř. Spíše k okamžité konzumaci než další archivaci.

Orientační cena: 745 Kč (Primeur Czech)

IMG_3486[1]

Městečko Givry najdete v Burgundsku zhruba uprostřed Côte Chalonnaise. Místní vinaři se zaměřují zejména na produkci červených vín jak jinak než z Pinotu Noir, bílá vína tvoří asi jen desetinový podíl. Největší slávu si Givry odbylo v 16. století, kdy se místní produkce těšila oblibě francouzského krále Jindřicha IV. Ačkoliv zde nenajdete žádnou Grand Cru polohu, těch s označením Premier Cru hned víc než dvě desítky. Celkem vinaři v Givry obhospodařují necelých 300 hektarů vinohradů a místní červená vína jsou dnes považována za nejelegantnější z Côte Chalonnaise.

Pouze o 10 let později než Château Rauzan Ségla vzniklo v Burgundsku vinařství, které dnes nese název Domaine Michel Sarrazin & Fils. Rodinnou firmu dnes vedou dva bratři Guy a Jean-Yves Sarrazinové, kteří ve vinařství navázali na práci svého otce. K dispozici mají 35 hektarů vlastních vinic, vysazeny jsou na nich keře Pinotu Noir, Chardonnay a Aligoté. Při výrobě vín kombinují vysokou hustotu výsadby keřů (kolem 10 000 keřů na hektar) spolu s relativně nízkými výnosy 45 hektolitrů na hektar (60 hektolitrů pro bílá vína).

Sous la Roche Givry 2009, Domaine Michel Sarrazin & Fils, 13 %         Hodnocení: 90/100

Víno světlejší rubínové barvy s pronikavou aromatikou červeného ovoce, květinové se špetkou pikantního pepře. Zřetelně se projevují i tóny lesního podrostu, zemitosti nebo tabáku. V ústech suché, s výraznější kyselinou zabalenou do tónů zralých třešní nebo jahod, lehce minerální. Středně plné, lahodné, pěkně nazrálé, s delší táhlou dochutí. Příjemné překvapení.

Orientační cena: 375 Kč (Primeur Czech)

IMG_3483[1]

Loading...