Vína roku 2020

Prosinec, 17.12.2020 07:40

Letošní rok se blíží ke svému konci a nastává čas bilancování. Pokud jde o víno, byl s ohledem na omezení degustačních akcí, veletrhů nebo cestování určitě velice specifický. Zatímco v roce 2019 jsem stihl navštívit Toskánsko, Piemont, Jižní Tyrolsko, Benátsko, Burgenland nebo Štýrsko, letos v lednu před vypuknutím pandemie alespoň španělskou Rioju a region Ribera del Duero. Větší porci času tráveného doma se každý snažil naplnit po svém, já každopádně ochutnal spoustu zajímavých vín a zase dostal větší chuť do psaní. Na blogu jste si tak letos mohli přečíst více než 80 příspěvků, což je nejvíce od roku 2015. Některá zajímavá vína a momenty bych rád připomněl na následujících řádcích, třeba poslouží jako inspirace do roku 2021.

IMG_20200123_110654-1

Na lednové třídenní putování po vinicích nejslavnějšího španělského vinařského regionu Rioja a nedaleké Ribery del Duero nikdy nezapomenu. Počasí sice nevyšlo, byla zima jak Sibiři, ale v místních vinařstvích bylo úžasně. Ve slavném vinařství Roda jsme ochutnali kompletní portfolio, včetně olivového oleje a několika nazrálejších vinných kousků. Roda 1 ročníku 2004 jasně ukázala potenciál elegantních vín tohoto vinařství. Vinařství Roda mne provázelo v průběhu loňského roku a vracím se k němu ještě jednou níže.

V průběhu letošního roku jsem měl také možnost zúčastnit se v rámci hodnotící poroty některých tématických testů časopisu Wine & Degustation. Velice si této možnosti vážím, protože srovnat si naslepo vína konkrétní odrůdy, regionu či apelace je vždy skvělá zkušenost, z pohledu degustátora nenahraditelná. Většinou jsem se zapojil do hodnocení italských vín, ze kterých byl velmi příjemným překvapením test červených z benátské Valpolicelly.  Nezmínit nelze úžasné červené víno Valpolicella Classico Superiore 2012 z vinařství Giuseppe Quintarelli.

IMG_20200428_123840

Na Moravě jsem letos strávil v létě úžasnou dovolenou, teda snad s výjimkou návštěvy Aqualandu Moravia:)… Pokud bych měl vypíchnout návštěvu některého vinařství, určitě to bylo horké dopoledne u Romana Fabiga v Hustopečích a degustační podvečer u Davida Mádla ve Velkých Bílovicích. David otevřel spoustu zajímavých vín, včetně legendárních Cuvée 1+1 ročníku 2009. Snad se k těmto vínům v budoucnu ještě někdy dostanu.

cuvee

Po letošním roce lze víc než kdy jindy vyzdvihnout funkci domácích degustací. Dělejte s přáteli slepice! Myslím tím tematické degustace vín rozlévaných naslepo. My jsme v naší poloprofesionální degustační skupince letos strávili odhalováním původu vín několik povedených večerů. Byla to sranda, i když ráno to občas trochu bolelo. V rámci slepé degustace bílých vín mne moc příjemně překvapilo a potěšilo víno Savagnin 2012 od Bénedicte & Stéphane Tissot. Mimochodem pořízené v brutálním výprodeji Premier Wines..

rpt

Co se týká větších degustačních akcí, pohodovou atmosféru a mraky naturálních vín jsem si vychutnal hned začátkem roku na táborském festivalu Bottled Alive. Jestli bude akce i příští rok, to ví asi jen Bůh a Honza Čulík, každopádně pokud v budoucnu a festival pojedete, nevynechejte skvělé oranžové víno Nigori ze slovenského vinařství Strekov 1075. Ryzlink vlašský trochu jinak!

IMG_20200118_144522-1

Rok 2020 prostě nebyl úplně na pytel. Když pominu pár korkovejch vín, je na co vzpomínat:) Dokladem budiž i následující pětka mimořádných vín, o kterých jste si tu letos mohli na blogu přečíst. Tak na zdraví a už teď se těším, co přinese rok 2021!

Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015, Siro Pacenti, 14,5 %     Hodnocení: 97/100

Tohle víno je opravdu mimořádné. Je komplexní, vyvážené a precizní v každém detailu. Vůně je hluboká, s tóny červených peckovin, švestek, černého rybízu, lékořice nebo fialky. Zemitost, ovoce je koncentrované až v sušené podobě. Paleta tónů, které v tomto víně můžete objevit je skutečně široká a víno na nose působí až parfémově. V chuti je opulentní, široce rozkročené, zároveň s pevným středem. Vyšší kyselina, krásně zapomponované třísloviny. Plné víno, ale krásně pitelné, uhlazené, s velkým potenciálem. Nečekejte nějakého ramenatého svalovce, klíčová je pro tohle Brunello elegance. Velmi dlouhá dochuť. Již nyní víno nabízí mimořádný zážitek, ale rozhodně jde o kandidáta na uložení do archivu. Víno zrálo dva roky ve francouzských barikových sudech a dva roky v láhvi.

81902872_10218121406521411_5008329890345254912_o-1024x768

Lutzmannsburg 2015, Alte Reben, Moric, 14 % Hodnocení: 94/100

Kultovní Frankovka z Burgenlandu z dílny mága Rolanda Velicha a opravdový tekutý skvost. Víno ze starých keřů, jejichž věk přesahuje 100 let. Tmavší barva ve skleničce, s fialovým nádechem. Hodně zajímavá aromatika, působí až exoticky a nabízí kombinaci ovoce a bylin. Borůvky, višně, švestky, lékořice nebo fialka. V chuti víno vyzařuje neuvěřitelnou silou, energií. Minimálně sudu, čistá energie a komplexnost. Víno působí delikátně, ale je hluboké jak pohled Mony Lisy. Čisté tóny tmavého ovoce, hřebíček, všeobjímající taniny. Noblesní víno, vybroušený diamant. Tohle víno je na začátku své cesty, rozhodně ještě nedosáhlo svého vrcholu.

82440373_2670413113041082_5745205437771284480_n

Roučí 2015 Rezerva 24, Stapleton – Sringer, 13,5 %    Hodnocení: 93/100

Tohle je prostě petelice! Jeden z nejlepších Pinotů, které jsem zatím z Moravy ochutnal. Před lahvováním zrálo víno 20 měsíců v nových sudech Francois Freres. Velká očekávání Rezerva budí už jen velkorysou a těžkou lahví burgundského tvaru. Po přelití do sklenice se objevuje na Pinot relativně intenzivní třešňová barva. Ve vůni je víno koncentrované, s tóny tmavých třešní, červeného rybízu a malin. Tóny jsou výrazné a jdou až do marmeládových tónů, podpořených jemnými bylinkovými podtóny a lehkou kořenitostí. V chuti je Roučí robustní, komplexní a elegantní zároveň. Navazuje na vůni a nabízí lahodnou kombinaci drobných červených peckovin, jemných tříslovin a minerální slanosti. Víno je velmi dlouhé, jeho chuť se vytrácí opravdu velmi zvolna. Skvělé teď, ale má bezpochyby potenciál dalšího zrání klidně i dalších deset let.

IMG_20201024_105859

Roda 1 2013, Roda,     Hodnocení: 93/100

Hodně tmavá koncentrovaná barva ve skle, téměř inkoustová. Už první přivonění ke skleničce slibuje velký zážitek. Bohaté aroma kombinující tmavé peckoviny, dominuje černý rybíz, švestky, borůvky, ale přidávají se tóny lékořice, povidel, fialky nebo hřebíčku. Vše zarámováno do ušlechtilého dřeva. Koncentrace vůní doslova parfémová. V chuti je víno komplexní, vrstevnaté, plné, ale uhlazené, sametové a „jammy“. Opět pestrá škála tónů, ve kterých nechybí povidla, švestky, černý rybíz nebo čokoládu. Přes velkou koncentraci vínu nechybí fajn svěžest, typická pro vína Roda. Noblesní tříslo a parádní práce se dřevem. Dlouhé jak rychlík Ostravan, v ústech se drží opravdu dlouho. Skvělé v současné podobě, s potenciálem do dalších let.

IMG_20200423_083755

Corpinnat Brut Nature 2010, Huguet de Can Freixes, 12 %     Hodnocení: 93/100

Odrůdovému složení dominuje Parellada, doplněná o Macabeo a Pinot Noir. Víno strávilo nejprve půl roku v nerezu a následně mnoho let v láhvi. Odstřeleno v listopadu 2019. Na zadní etiketě se mimo jiné dozvíte, že jde o láhev číslo 48 625 z celkového počtu 65 781. Víno mne překvapilo, čekal jsem bubliny výrazně nazrálejšího charakteru. Tenhle Corpinnat je ale parádně svěží, ovocně minerální a hlavně hrozně dobrý! Intenzivní a bohaté perlení ve skleničce, světlejší zlatavá barva. Vůně je elegantní a jemná, s tóny citrusů, žlutých jablek a bílých květů. Energická a svůdná. V chuti je víno výrazně suché, s pěknou kyselinou, svěží a krémové, s tóny čerstvého ovoce, citrusů a minerální slaností. Nic opulentního, ale delikátní a bohaté zároveň. Zábavné do posledního detailu. Prostě skvělé bubliny, po sedmičce se doslova zaprášilo.

IMG_20200610_193527_436

!! Líbil se Vám tento příspěvek? Máte rádi blog Podkorkem? Můžete se stát sponzorem blogu a podpořit tvorbu dalších textů. Díky! Více.

Okomentovat:

*

Loading...