Uplynulý víkend se Brno mohlo pyšnit nejen titulem „metropole Moravy“, ale také městem s největší koncentrací Master of Wine v ČR. Do Brna totiž již ve čtvrtek dorazil charismatický Holanďan Frank Smulders MW. Lektoroval tu kurzy WSET a v pátek navečer v hotelu International vína chtivému publiku naservíroval v rámci Rioja Masterclass červené lahůdky ze svého oblíbeného Španělska.
Když ho miluješ, není co řešit! Víno myslím samozřejmě. Ale i tak byly poslední čtyři dny minulého týdne celkem náročné. Ve čtvrtek jsem totiž navečer pro změnu zase já servíroval červené lahůdky z mého oblíbeného Toskánska. Na degustaci dorazilo více než 30 fanoušků Itálie. Sangiovese v proměnch terroiru, sluší se říci – Chianti, Bolgheri, Vino Nobile di Montepulciano a chybět nemohlo ani Brunello di Montalcino. V pátek odpoledne jsem pak s kyselinkou v krvi a tříslem ve tváři vyrazil tradá po D1 do Brna.
Frank Smulders MW nebyl v Čechách poprvé. Před několika lety se tu účastnil hodnocení vín v rámci soutěže Vinař roku. Specialitou Franka Smulderse ale není moravský vlašák, nýbrž Španělsko a Champagne. Zejména jihoevropská země je jeho velkou láskou, jak sám prozradil, s rodiči do Španělska jezdili odmalička a i dnes se tam poměrně často vrací. Nejen za vínem. Ostatně do Brna přicestoval přímo z regionu Ribera del Duero.
Jinak Frank Smulders je historicky prvním Master of Wine z Holandska, tento prestižní titul získal již v roce 1992. Ve světě vína se pohybuje již více než 30 let a celou dobu sleduje detailně vinařskou scénu ve Španělsku. Relativně nedávno pak měl také na starosti úchvatnou vinnou sbírku ve vídeňském Palais Coburg, dnes v rakouské metropoli tráví poměrně velkou část roku.
Největší část pracovních aktivit Franka Smulderse aktuálně tvoří lektorování, či vyučování kurzů WSET. Jestli si pamatuji správně tak říkal, že Česká republika je 16. zemí, kde kurzy učil. Kromě páteční Masterclass jsem měl spolu s dalšími 11 účastníky možnost absolvovat v sobotu a neděli v sídle jazykové školy MKM kurz WSET Level 2 Award in wines and spirits. Pod vedením Franka samozřejmě.
Ale vraťme se ještě o něco zpátky v čase, konkrétně do pátečního večera. Po delikátní večeři v mém oblíbeném Kohoutovi na víně jsem se s kamarádem Robertem přesunul do již zmíněného hotelu International, v očekávání, že ochutnáme nějakou interesantní Rioju. A ochutnali jsme.
V rámci zhruba dvě hodiny dlouhé Masterclass nás Frank Smulders seznámil s historií výroby vín v regionu Rioja, která je dlouhá zhruba nějakých 500 let. Kdybych to měl hodně zkrátit, tak řeknu, že pro region byla zásadní nejprve phyloxera ve Francii, která donutila francouzské obchodníky s vínem nakupovat vína právě zde, a pak také vstup Španělska do EU v roce 1986, který znamenal významné investice do místních vinařství.
Rioja dnes představuje zhruba 62 000 hektarů vinic, více než 90 % místní produkce tvoří červená vína. Dominantní je odrůda Tempranillo, ale ne vždy tomu tak bylo. Dříve se ve zdejších vinicích velmi výrazně prosazovala odrůda Garnacha, ale její podíl, jen mezi lety 1987 a 2015, poklesl z nějakých 36 % na současných 7 %. Není divu, že Masterclass byla předevších o červených vínech, ale na úvod jsme ochutnali i příjemnou a v chuti sametově jemnou Cavu Brut od vinařství Conde de Haro. Víno z odrůdy Viura, nazrálé, tradiční metoda a ročník 2012. Naopak poměrně razantní a „plnotučné“ bylo jediné bílé víno degustace, Erre Punto 2011 z vinařství Ramirez de Ganuza. Ze 70 % Viura, doplněná o Malvasii, osm měsíců battonage. V tónech vína objevíte nasládlou vanilku, kořenitost, heřmánek, z ovoce hrušky nebo zralé citrusy. Pocitově jsem si poznamenal „vánoční víno“.
Jedním z podtémat Masterclass bylo srovnání tradičního a moderního stylu červených vín Rioja. „Starou dobrou“ Rioju reprezentovala dvě vína. Zatímco Viňa Tondonia Reserva 2004 z vinařství Lopez de Heredia mne v chuti trochu zklamala, víno Viňa Ardanza Reserva 2007 ukázalo, jak příjemné elegance může nazrálá Rioja dosáhout. Ve vůni sušené ovoce, švestky, tóny připomínající ovocný likér, tabák. V chuti delší, s tóny tmavého ovoce, trochou dřeva, tóny připomínající krabici na doutníky nebo lékořici. Nebylo to víno večera, ale krásné rozhodně.
To „úletem“ ochutnávky bylo víno Propriedad 2011, od jedné z nejvýraznějších osobností současné španělské vinné scény – Alvaria Palaciose. Jediné červené víno, které nebylo postavené na odrůdě Tempranillo. Alvario Palacios v tomto případě lahvuje 100% Garnachu. Tedy odrůdu, kterou většina místních vinařů tak nějak odepsala. V chuti bylo víno příjemné a koncentroované, plné červeného ovoce, červeného rybízu, brusinek, lehce kořenité. Dlouhá dochuť. Bylo nás tam ale více, co jsme si tak nějak nedokázali poradit s divokou a exotickou vůní na nose. Tóny červeného ovoce, v kombinaci se zelenými tóny, celé takové divoké ala barvy a laky… I když se ve skleničce aroma postupně zjemňovalo, tohle víno prostě daleko lépe chutnalo, než vonělo.
Celková úroveň osmi červených vín na degustaci byla vysoká, absolutní vrchol ale pro mne byly poslední dva vzorky. V první řadě nádherné víno Remelluri Reserva 2010, s krásně elegantní ovocnou vůní, s tóny višní, třešní, brusinek nebo rybízu. V ústech působící mladistvě, ale noblesně, se spoustou ovoce a příjemně zapracovaným sudem. Španělé jsou blázni do bariku a ne vždy se jim podaří dosáhnout vyváženého výsledku. Tohle víno se ovšem povedlo. Chuť je plná, s nádherným taninem, příjemnou kyselinou. Výsledek okouzluje jednolitým projevem.
Na závěr pak přišel bonbónek v podobě vína Torre Muga 2006. Co dodat. Neuvěřitelně koncentrované, s tóny povidel, černého rybízu, ostružin, čisté a expresivní víno. V chuti minimum terciálních tónů, ovoce doplňuje lékořice, hřebíček nebo černý pepř. Dlouhé víno s velkým potenciálem dalšího ležení.
O den více, do lavice
V sobotu v 8:30 jsem v jazykové škole MKM v centru Brna zasedl spolu s dalšími 11 účastníky k absolvování kurzu WSET Level 2 Awards in wines and spirits. Opět pod vedením Franka Smulderse MW. Jdeo kurz dvoudenní, v anglickém jazyce, který postupně účastníky seznamuje s principy výroby vína, faktory, které ovlivňují styl vína, představuje hlavní odrůdy a vinařské regiony světa. Nechybí kapitoly věnované šumivým vínům, sladkým a také těm fortifikovaným. Nahustit celý vinný svět do dvou dní je tak nějak nemožné, takže se v rámci jednotlivých témat pracuje s rozumným detailem. Každopádně přehledně zpracovaná učebnice, pracovní sešit i doprovodná prezentace poskytují spoustu zajímavých informací ve srozumitelné podobě. Na kurzu jsme se sešli zástupci dovozců vín, reprezentanti vinařství a vinní nadšenci. Dle reakcí si troufnu říci, že kurz rozšířil vinné obzory každého z přítomných.
Součástí kurzu je také trénink hodnocení a popisu vín dle metodologie WSET. V tomto případě ještě v o něco jednodušší podobě, než jak je tomu například na WSET Diploma, ale i tak je vždy velmi zajímavé veřejně prezentovat svůj pohled na víno a následně slyšet názory ostatních. V první řadě pak Franka Smulderse, který některé ze vzorků ohodnotil sám, v ostatních případech doplňoval či korigoval ostatní. Pokud se chcete zlepšovat v tom, jak přistupovat k hodnocení vín, toto jsou nesmírně cenné zkušenosti. Celkem jsme během dvou dní ochutnali na 40 vín z různých koutů světa, odlišných kvalitativních úrovní i stylů. Hermitage, Barbaresco, Chianti, Bordeaux, Champagne, Prosecco, Rueda, Ribera del Duero, Chile, Argentina, Austrálie… několik vín z Moravy a Slovenska, donesených od účastníků kurzu nevyjímaje.
Na kurzu vládla velmi příjemná atmosféra, sešli jsme se tam prostě a jednoduše dobrá parta. Že mají kurzy WSET zvuk potvrdili i dva účastníci ze Slovenska, a hlavně pak dvoumetrový Holanďan Bart, který přijel na kurzy z Vídně, kam dováží vína z Moldávie. I takhle spletité mohou být cesty ve světě vína… Poznat Barta i další účastníky bylo moc fajn, byl to krásný víkend. Studovat víno je totiž zábava!
Někteří z Vás se možná diví, proč jsem se dal na studium WSET Level 2, když jsem se tu před nedávnem chlubil absolvováním WSET Diploma, jinak řečeno Level 4. Důvod je jednoduchý. Pokud vše dopadne jak má, získám snad oprávnění pro vyučování kurzů WSET a již v dubnu bych mohl zasednout „za katedru“ a předávat své zkušenosti v rámci úvodního kurzu WSET Level 1 Award in Wines v Brně. Moc se na to těším. Termíny budou vypsány na druhou polovinu dubna, tak sledujte stránky mkm.cz.