Veganské Chianti

Listopad, 27.11.2017 09:40

Veganská vína jsou vína, při jejichž výrobě se nepoužívají žádné živočišné látky či produkty. Jejich konzumací se tak vegani nedostávají do střetu se svou životní filozofií. Pít je ale samozřejmě mohou i klasičtí masožravci, jako jsem já. Darem jsem dostal organické Chianti Superiore 2015 z vinařství Sensi, které to na veganskou notu na můj vkus hraje snad až trochu příliš.

IMG_20171126_135003

Konkrétně: visačka na hrdle láhve, která dvojjazyčně sděluje „I am Vegan“, na etiketě informace VINO VEGAN a to neberu v potaz název vína VegantE. Jeden hned dostává chuť vodkráglovat nějakou pěkně košatou brokolici nebo zaříznout pořádně dlouhej pórek. Ne nebojte, při psaní tohoto příspěvku nebylo ublíženo žádné zelenině, udržel jsem se na uzdě…

Proč vlastně některá vína nejsou vhodná pro vegany? Jasně, víno se dělá z hroznů, tady je všechno v pořádku. V určité fázi výroby ovšem může přijít do kontaktu s živočišným materiálem, zejména pak při operaci, které se říká čiření vína. Používají se tzv. čiřidla, jejichž účelem je napomoci vysrážení miniaturních částic ve víně, které by se mohly začít později po nalahvování začít shlukovat a vytvářet zákal ve víně. Čiřidla způsobí vysrážení látek ještě před fází lahvování a jejich usazení na dně nádrže.

Používaná čiřidla mohou být živočišného původu. Může jít o vaječné bílky, mléčnou bílkovinu kasein nebo vyzinu, která se vyrábí z měchýřů ryb vyzy, jesetera nebo sumce. A tady jsme logicky tak říkajíc na hodně tenkém veganském ledě… Naštěstí existují alternativy, jako čiřidlo vinaři mohou využít třeba bentonity, což jsou zeminy pocházející hlavně z rozkladu vulkanického popela, nebo želatinu z mořských řas. Možností je ale více. Velmi mnoho vinařů pak vína nefiltruje a nečiří vůbec, takže ani nemusí řešit otázku čím?

Sehnat víno vhodné pro vegana tedy není zas až takový problém, ve většině vinoték jistě s požadavkem na živočišnou čistotu vína určitě pochodíte. Vinařství Sensi má poměrně velké produktové portfolio a tak se tak trochu marketingově rozhodlo jedno z vín totálně „poveganštit“. Na můj vkus trochu až moc, ale to nejdůležitější nakonec stejně je, co za poklad se skrývá uvnitř láhve. Takže…

VegantE Chianti Superiore 2015, Sensi, 13,5 %          Hodnocení: 86/100

Dle stránek výrobce víno neprošlo filtrací, fermentace proběhla spontánně. Barva je spíše světlejší, mladistvě rubínová. Vůně květinově ovocná, s tóny připomínajícími třešně, maliny, borůvky nebo levanduli. V chuti je víno mladistvé, primárně ovocné, trochu jednostranné. Působí jemně, možná až příliš jemně, v hlavní roli se představuje červené ovoce, tříslo je v pozadí tak nějak jen v náznaku. Přiznám se, že mne docela překvapilo, nejde úplně o typické Chianti. Naslepo bych ho asi do Chianti ani neposlal. Ale pokud máte rádi lehčí, příjemně ovocná vína, ze kterých nevystřeluje kyselina ani třísloviny, tak tohle může být dobrá volba.   

Orientační cena: 299 Kč (Adveal.cz)

IMG_20171126_135800

Okomentovat:

*

Loading...