Ve vinicích vinařství Kraus naměřili až -18,5°C

Březen, 1.03.2012 09:34

I přes velké mrazy zuplynulých týdnů to vypadá, že vinice vinařství Kraus hluboké mrazy přežily bez újmy. Enolog vinařství, Karel Hejduk, vrámci dnešního dílu seriálu Vinařův rok upřesňuje, jak se dělají testy vitality oček révy, jak to vypadá svíny ročníku 2011 a prozrazuje něco málo o nových etiketách.

V současné době pokračuje ve vinařství Kraus řez révy, velmi chladné počasí přineslo zpoždění. Řez je při silných mrazech problematický pro révu (otevřené rány) a samozřejmě i pro pracovníky. Nejnižší teploty ve vinohradech dosáhly na -18,5°C, testy vitality oček dopadly naštěstí dobře, významné poškození nenastalo. A jak se takové testy vlastně provádějí?„Vitalita oček se prověřuje tak, že se odebere vzorek réví zvinohradu (takové, které by bylo vhodné použít jako tažeň, hlavní výhon do dalšího roku). Réví se nechá cca 24 hodin vpokojové teplotě, pak se žiletkou naříznou očka (pupeny) na réví,“ vysvětluje Karel Hejduk. Sleduje se barva. Pokud je zelená, je vše vpořádku. Hnědá barva na řezu znamená odumřelé očko a při větším výskytu problém.

Nová vína vnovém kabátu

Ve sklepě se připravuje lahvování mladých bílých vín zročníku 2011. Půjde o Pinot gris, Kerner a ryzlinky vsuché a sladké variantě. Množství není bohužel příliš veliké, kvalita vín je však zajímavá. „Překvapilo nás velmi vysoké množství termolabilních bílkovin vmladých vínech, čiření vín pro stabilizaci jsme museli prakticky u všech vín opakovat,“ dodává Karel Hejduk. Termolabilní bílkoviny jsou přirozeným jevem vmladých vínech. Vyšší výskyt je obvyklý při teplých a suchých ročnících. V neošetřeném víně nejsou viditelné, vyloučí se vlahvi vpodobě vločkovitého zákalu zejména po prudké změně teploty ve víně. To je samozřejmě nežádoucí. Proto se používá preventivní čiření moštů a vín kodstranění těchto látek. Dochází kreakci-vysrážení kladně nabitých bílkovin sčiřidlem, které má záporný náboj. Jako čiřidlo se používá upravený přírodní minerál.Vína ročníku 2011 doprovodí na lahvích nové etikety, které by měly být přehlednější než ty stávající. „Nové etikety mají puristický, moderní styl, dominantním prvkem zůstává zavedené a povedené logo „KRAUS“. Těšíme se na první reakce,“ vysvětluje Karel Hejduk. V příštím díle Vinařova roku zvinařství Kraus předložíme kporovnání původní a novou verzi etiket.Na závěr Karel Hejduk ještě odpovídá několik otázek:

Jaké počasí byste si přál po zbytek zimy?

Nechal bych to na přírodě…

Evropská Unie připravila nová pravidla pro označování vín značkou BIO. Jak novou úpravu hodnotíte? Chystáte se produkovat BIO vína?

Ne.

Obejde se tuzemský vinař ve vinici bez občasné pomoci nějaké té chemie?

Pokud není hazardér nebo hobby vinař, který si může dovolit úplný výpadek sklizně, těžko.Nejsem příznivcem paušálního využívání tvrdých systémových přípravků bez ohledu na konkrétní situaci. Ve velmi citlivých fenofázích révy (před květem, po odkvětu) vkombinaci se špatným počasím (srážky, teplo, vlhko) není podle mého názoru jiná volba. Vinař musí sáhnout po účinném přípravku, biopreparáty jsou vtomto případě nedostatečně účinné.

V lednu SZPI odhalila, že vněkterých vinotékách se prodávalo sudové víno ředěné vodou. Jak hodnotíte kontrolní činnost SZPI? Měly by být tresty pro vinaře, kteří šidí zákazníky přísnější?

Mám pocit, že je to problém prodejců! Vinař, který plánuje budoucnost voboru by takové metody nevolil – možné sankce jsou vysoké a jednoduše se to nevyplatí.

Máte zposlední doby nějaký mimořádný zážitek svínem? Nebo jste ochutnal nějaké mimořádné víno?

Ryzlink vlašský 2009 zvinařství Volařík. Nadchlo mě mineralitou, komplexností a atraktivním buketem.

Okomentovat:

*

Loading...