Ve sklepě u Lubomíra Glose

Listopad, 9.11.2014 23:31

Minulý víkend jsme na Moravě strávili mimo jiné dvě příjemné hodinky ve sklepě u Lubomíra Glose v Moravské Nové Vsi. S otcem Cabernetu Moravia nebo Fratavy jsme ochutnali dlouhou řádku vzorků a povídali o víně. Řeč přišla například na letošní špatný rok, naturální vína, síru ve víně nebo na pověstnou mineralitu. Pár postřehů a myšlenek přináším zprostředkovaně v dnešním příspěvku.

Lubomir GlosVinařství Lubomíra Glose letos mimo jiné získalo ocenění nejlepší malé vinařství v rámci soutěže Vinařství roku 2013, vinař sám pak získal cenu za celoživotní přínos tuzemské vinné branži. V souvislosti s těmito úspěchy je prý celkem logicky ve sklepě u Glosů nyní rušněji než dříve. Zvědavců přijíždí více než v minulých letech. Nejen radosti ale přinesl rok 2014.

V letošním roce to ve vinohradech nedopadlo příliš slavně. Pršelo od září až do 20. října. Za tu dobu napršelo ve vinicích Lubomíra Glose to, co jinak za půl roku. Poslední slabá zima navíc přispěla k tomu, že všechny choroby a škůdci dobře přezimovali. Jak Lubomír Glos říká: „Něco už pamatuji, ale tak špatné jako letos to snad ještě nebylo. Možná rok 1965 byl podobně slabý, i když šlo o celkově chladnější rok. Tehdy to sice špatně dozrávalo, ale hroznů nakonec bylo docela dost.“

???????????????????????????????Co se týká odrůd, kterých má Lubomír Glos vysazeno ve vinohradech požehnaně, relativně lépe se s letošním počasím popasoval například Ryzlink rýnský, Viognier, Chenin blanc. S cukernatostí to ale nebylo, kdo ví jak, slavné. Hůře než bílé odrůdy dopadly modré. Slušně odolala například právě odrůda Cabernet Moravia. Jen pro upřesnění, vinařství Glosovi aktuálně obhospodařuje 6 hektarů vinic ležících ve viničních tratích Vinohrady a Stará hora. Roční produkce je cca 30 000 lahví vína včetně speciálních bobulových výběrů, ledových a barikových vín.

V posledních letech se ohledně produkce vín vrací Lubomír Glos tak trochu ke kořenům. Jeho relativně nová řada vín Natura kopíruje trend směřující k čistým vínům, dělaných bez chemie ve vinici a přídavných látek ve sklepě. Jak sám říká, inspiroval se před třemi lety při návštěvě několika vinařů ve Slovinsku. Před dvěma lety začal s „autentická“ vína dělat s Chardonnay, Rulandským šedým a Cabernet Moravia, loni přidal Ryzlink rýnský, Viognier, Sauvignon, Syrah a Cabernet Sauvignon. Letos bohužel nebyly hrozny z vinice v nejlepší kondici, takže řadu Natura utvoří jen Rulandské šedé. Vína nechá kvasit v nerezu, nikoliv ve dřevě. Červená i bílá vína mají do 20 gramů celkové síry. V dubnu pak vína přečerpává do použitých větších sudů nebo do bariků. V nich vína tráví jeden rok.

Měli jsme možnost ochutnat ještě „nehotové“, dozrávající Chardonnay 2013, velmi zajímavé. Ještě více mne ale zaujal v tuzemsku exotický Viognier, vonící po broskvích a s výraznou osobností. Víno z 25 let starých hroznů, koncentrované, až olejovité. Kromě Lubomíra Glose odrůdou v tuzemsku ještě pracuje Miloš Michlovský nebo Znovín Znojmo. Řadu Natura jsme zakončili příjemným Sauvignonem.

Lubomir Glos sklepZaklínadlem současnosti je v případě naturálních vín síra. „Síra strašně ovlivňuje chuť vína. Váže se se spoustou látek ve víně, vznikají sirné sloučeniny, které dost podstatně mění chuť i vůni vína,“ vysvětloval mimo jiné Lubomír Glos. A přidal i povídání o historii jejího používání při výrobě vína. Síra se začala při výrobě vína používat hodně dávno, už 400 – 500 let před naším letopočtem se vědělo o jejích účincích. Hodně se používala v době starověkého Říma. „A třeba za Karla Velikého byl v Německu 1268 vydán dekret, kolik se síry může do vína dávat, protože už tehdy byla některá vína přesířena,“ doplnil Lubomír Glos. Kromě síry se přitom na stabilizaci vína mělo v dávných dobách používat také například olovo.

Na široký výběr jsme zvyklí

Jako příznivci užší specializace mi to nedalo a ptal jsem se Lubomíra Glose i na jeho pohled na tuzemskou odrůdovou roztříštěnost. „Co se týká odrůd, lidé si na široký výběr zvykli. Očekávají od vinaře alespoň 10 odrůd, jinak to není vinař.“ Pestrost u nás podle něj navíc není tolik na škodu, protože Morava nikdy nebude příliš exportovat, takže se ani není potřeba specializovat na větší šarže vín několika odrůd.

Na svých šesti hektarech vinic má Lubomír Glos poměrně pestrou odrůdovou škálu. Případné výpadky ovšem ničím nenahrazuje. Nenakupuje, především s ohledem na nevalnou kvalitu hroznů dostupných na trhu. Při otázce proč toho má vysazeno tolik se Lubomír Glos odkazuje zejména na dlouhou spolupráci a přátelství s panem profesorem Krausem. Neustále spolu zkoušeli něco nového, odrůdy, vlastní šlechtění…Tento přístup vinaři z Moravské Nové Vsi vydržel do současnosti.

sklepAle vše má rub a líc. „Nejvíce se nyní vysazuje Hibernal a Pálava, příliš se přitom nehledí na to, že se tyto odrůdy nehodí úplně všude,“ říká Lubomír Glos. Podobná situace prý byla před 15 až 20 lety, kdy bylo málo červených vín na Moravě, a proto se vysazovaly modré odrůdy třeba i na Znojemsku. Dnes vinaři nejen tam občas neví co s modrými hrozny, a tak z nich ve velkém dělají růžová vína.

Co se týká vín, ochutnali jsme toho hodně. Z bílých například ještě Ryzlink rýnský, Rulandské šedé nebo třeba Rulenku, slovenskou Norii, Chenin blanc či Chardonnay. Mezi červenými samozřejmě nemohla chybět pýcha Lubomíra Glose, tedy Cabernet Moravia nebo Fratava. Skvělý byl ale i Merlot.

Nádherným bonbónkem celé ochutnávky bylo Chardonnay 2008, výběr z cibéb, které získalo velkou zlatou medaili na mezinárodní soutěži v Izraeli. Víno pochází z nejlepší polohy na Staré hoře. V její, dolní části je lužní les a louka, kde se často vyskytují mlhy, v jejichž důsledku pak ve vinici také ušlechtilá Botrytis cinerea. Hned 216 gramů zbytkového cukru, ale vyváženo příjemnou kyselinou. A harmonie je ostatně společným jmenovatelem celé produkce Lubomíra Glose. Zručně udělaná vína s čistým odrůdovým charakterem. Až pojedete do Moravské Nové Vsi, stavte se ve sklepní uličce u nádraží.

Loading...