V Pavlově u Radomíra Nepraše

Duben, 20.04.2015 05:49

Nedávný moravský víkend jsme zakončili pod Pálavou, konkrétně v malebném Pavlově. V jednom ze zdejších historických sklepů sídlí mladé vinařství Nepraš & Co. Pokud je vám jméno v názvu povědomé, tak vězte, že majitelem vinařství je Radomír Nepraš, jeden z bývalých společníků vinařství Reisten, které v  roce 2012 skončilo pod křídly Templářských sklepů. S Radomírem Neprašem jsme se ale při ochutnávání vín ve sklepě bavili především o jeho novém vinařství, které v příštím roce čeká první panenská sklizeň z vlastních nově vysazených vinic.

palava

Jediné víno pocházející z vlastních vinic vinařství je v současnosti Ryzlink vlašský z trati Pod Pálavou. Staré keře, vysazené na ploše zhruba 1,2 hektaru, zde dávají vzniknout vínu mimořádnému charakteru. Krásně minerální, suché, čisté víno, s jemnou slanou dochutí. Pro mne asi nejzajímavější vzorek, který jsme během celého víkendu z této pro Mikulovsko tak typické odrůdy ochutnali.

Do budoucna počítají ve vinařství Nepraš se zhruba 10 hektary vlastních vinic. Radomír Nepraš by rád zachoval rodinný charakter vinařství, což mu v poslední etapě působení ve vinařství Reisten chybělo. Nyní je vysazena asi polovina cílové rozlohy vinic, kromě již zmíněné trati Pod Pálavou by se příští rok měly sklízet hrozny v tratích Sahara, Stará hora a U Božích muk. Na Staré hoře konkrétně Ryzlink rýnský, klon byl zvolen speciálně po konzultacích na univerzitě v německém Geisenheimu, sazenice se dovezly ve školkařství Antes v Heppenheimu. Hodně příkrá trať U Božích muk je především Sauvignon blanc a pak také rodina burgundských odrůd Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay a jednou snad i Pinot noir. A na Sahaře budou zrát hrozny pro výrobu „moravské verze“ červené Bordeaux směsi Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe.

IMG_2793

Nemohl jsem se nezeptat na Pálavu, když jsme v centru známé vinařské obce úzce spojené s místními vápencovými vrchy. Na rozdíl od Tanzbergu, ve vinařství Nepraš jasno o její výsadbě ještě nemají. Na jedné misce vah je samozřejmě nesporný komerční potenciál této odrůdy a její popularita, na misce druhé odhodlání nepodbízet se a nepodléhat aktuálním spotřebitelským trendům. Uvidíme, který z argumentů do budoucna převáží.

Aktuálně se počítá s další výsadbou v rozsahu zhruba jeden hektar za rok, takže cílového stavu 10 hektarů vinic by vinařství mohlo dosáhnout za čtyři až pět let, strop své vinné produkce ještě o pár let později. O významu vlastní výsadby jsme během ochutnávky vín hovořili s enologem vinařství Ondřejem Veselým. V komplikovaných letech, jako byl ten loňský, kdy jsou prakticky všude větší výpadky hroznů, se spolehlivý dodavatel suroviny hledá jen těžko. Nepsané dohody a domluvy nakonec ne vždy platí a možnost sklidit plody své vlastní práce je v tomto ohledu k nezaplacení. Jinak všechny vinice vinařství Nepraš se obhospodařují dle zásad Bio režimu.

Ve sklepě vinařství vládne dřevo. Jak pro výrobu červených, tak bílých se počítá s používáním dřevěných sudů. Ať už barikových, nebo velkých 2500 litrových dubových sudů. Vína se dlouho nechávají na jemných kvasničných kalech. Červená vína budou před uvedením do prodeje trávit na sudech dva roky. Všechny vína se budou dělat do sucha, dle Radomíra Nepraše trh už na tento styl vín začíná být připraven. Když do sucha, tak vína kolem jednoho gramu cukru. To však dnes o produkci vinařství ještě neplatí, vína z nakoupených hroznů mají zbytkový cukr v některých případech posazen výše.

Ochutnali jsme například cuvée Sauvignonu a Ryzlinku rýnského z Novosedel z viniční trati Nad sklepy. Polosuchý Pinot Gris ze stejné lokality nebo čistě odrůdový Ryzlink rýnský z viniční trati Pod Mušlovem. Z bílých vín mne kromě již zmíněného Ryzlinku vlašského nadchlo krásné Chardonnay, s vyrovnaným poměrem 7g zbytkového cukru a 7,5 gramů kyselin, s krásně zapracovaným dřevem, plné, elegantní. Fantastickou tečkou byl pak Merlot 2009, nádherně vyzrálý, sametový, delikátní.

vinice

S Ondřejem Veselým a Terezou Poláškovou jsme pak objeli jednotlivé viniční tratě a strávili příjemnou hodinku na čerstvém jarním vzduchu. Mluvili o tom, co to obnáší vysadit hektar vinice, jaké to je hospodařit v režimu Bio, jak se místní vinaři dívají na seriál Vinaři, co vše v Pavlově a okolí vlastní Bohemia Sekt nebo o tom, kde se v Mikulově a Brně dá dobře najíst…

Uteklo to jako voda, byla neděle po poledni a nás už s kamarádem začínaly v hlavě tížit myšlenky na dlouhou cestu do Prahy potažmo Bratislavy. V Pavlově u Nepraše bylo fajn, jsem zvědavý na příští rok a první produkci z vlastních hroznů. S ohledem na vytyčený směr a jasnou představu o tom, kam by se mělo vinařství ubírat, věřím, že vinařství Nepraš & Co bude v budoucnu hodně vyhledávaným bodem na tuzemské vinařské mapě. Tak na zdraví a úspěšnou sklizeň v roce 2015!

IMG_2798

MoravaPavlov

Okomentovat:

*

Loading...