Tři německé sekty

Červen, 29.06.2022 05:33

Německý vinařský institut DWI se do toho slušně opřel a v krátké době se v Praze uskutečnila třetí zajímavá akce. Po velké degustaci koncem loňského roku na Německé ambasádě a nedávné přehlídce vín z regionu Franky, to tentokrát byl masterclass pod vedením sympatické Romany Echensperger MW. Tématem byla Rozmanitost Ryzlinku rýnského a své místo tu měla i šumivá vína.

IMG_20220621_164447__01

Produkce šumivých vín má v Německu velkou tradici. V rámci masterclassu Romana Echensperger připomněla, že za Francií a Itálií jsou Němci na třetím místě v produkci šumivých vín, i když opravdová kvalita tvoří jen zlomek trhu. Podobně jako u nás je výroba šumivých vín velmi koncentrována a šest největších vinařství má na svědomí 80 % německých šumivek. Současně ale platí, že čím dál tím více prestižních výrobců do svého sortimentu přidává právě bubliny.

Inspirace z Champagne

Historie německých šumivých vín je asi o sto let mladší, než v případě vín z Champagne. Zatímco nejstarší šampaňský dům Ruinart byl založen v roce 1729, tak první německý sektový dům vznikl v Esslingenu roku 1826.  Jak se říká za vším hledej ženu a v tomto případě ženu z Champagne. Georg Christian von Kessler z Mainzu totiž roku 1806 začal pracovat pro slavnou šampaňskou vdovu Madame Clicquot Ponsardin a právě v jejím vinařství se inspiroval pro založení vlastní sektové výroby o 20 let později.  Mimochodem z Mainzu pocházel i Joseph Krug, který v Champagne založil v roce 1843 slavné vinařství Krug. Historie německých a francouzských šumivých je propojená více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Jak ve své knize The Wines of Germany uvádí Anne Krebiehl MW, už v roce 1900 se v Německu vyprodukovalo 12 milionů lahví šumivých vín a v tomto ohledu tak rozhodně Němci nebyli příliš pozadu za Champagne. Slušně nastartovaný šumivý business v Německu udusila série zdanění, která vedla k tomu, že výrobci se začali orientovat na levnější postupy a méně kvalitní produkci. Segment kvalitních bublin si tak postupně zpět vzala Champagne.

IMG_20220621_164436__01__01

Winzersekt nebo Rieslingsekt

Poslední dekádu zažívá produkce šumivých vín v Německu zajímavou obrodu. V souvislosti s opětovným zájmem o tento typ vín se VDP rozhodla vytvořit novou kategorizaci sektů, která vychází z požadavků na tzv. Winzersekt. Tedy víno z vlastních hroznů vinařství, ručně sklizených, zrající minimálně 15 měsíců v kontaktu s kvasinkami. Ortsekt je pak víno z vinic konkrétní vesnice a Lagensekt z prestižní vinice kategorie Erste Lage nebo Grosse Lage, které zraje v kontaktu s kvasničními kaly minimálně 36 měsíců.

Specialitou německých vinařství je pak Rieslingsekt, tedy šumivé víno z klíčové německé odrůdy Ryzlink rýnský. Jeho typicky vysoká kyselina a nízké ph jsou skvělým základem pro produkci šumivých vín. Ryzlink rýnský také umí velmi dobře interpretovat lokální odlišnosti v terroiru, což jsme si ostatně v rámci německého masterclass jednoznačně potvrdili.

Riesling Sekt trocken ze slavného vinařství Weingut Dr. Loosen byla pěkná ukázka svěžího energického pití, s výraznou kyselinou a tóny limetky, meruňky nebo žlutých jablek. Delikátní projev na nose, ale odrůdově typický. V chuti je víno výrazně suché, s velmi jemnými brioškovými tóny, s kombinací tónů peckovin a lehce květinovým nádechem typickým pro Moselu. Příjemně minerální. Tohle šumivé víno jednoduše nezapře svůj původ, typický a velmi pěkný moselský ryzlink!

Zcela odlišným stylem se prezentovalo šumivé víno Riesling 2018 Sekt Brut, Raumland z regionu Rheinhessen. Na první pohled s výraznější zlatavou barvou, ve vůni s tóny zralých peckovin. V ústech s bohatým perlením, výrazně krémové, s tóny briošky, kvasnic a bílé broskve. Víno zrálo 36 měsíců na kalech, chuť příjemně prořezává vyšší kyselina. Delší závěr.

Do třetice biodnamika

Třetím německým šumivým vínem jsem pak minulý týden doma zapíjel úspěšné zakončení kurzu Champagne Academy. Ve středu se totiž na kurzu servíroval už jen test, žádné prestižní cuvée nebo Blanc de Blanc. Naštěstí se zadařilo a jsem ve skupince premiantů, kteří na jaře příštího roku zamíří na krátkou návštěvu slavného vinařského regionu. To chtělo otevřít bublinky a doma jsem měl po ruce sekt z biodynamického vinařství Melsheimer z Mosely – Reiler Mullay-Hofberg 2018 Brut.

Víno, které mne ze tří uvedených šumivých vín baví nejvíce. Stylem někde uprostřed, s příjemnou hloubkou chutí. Velmi jemné lisování, přírodní sedimentace moštu, vinifikace ve velkém sudu o objemu 1 000 litrů. Spontánní fermentace, druhotné kvašení probíhá v láhvi a zrání na kalech po dobu 36 měsíců. Svůdná kombinace zralého peckového ovoce a minerální nakouřenosti. V chuti vybalancované, svěžest i krémovost zároveň. Ryzlink jak poleno, s vyšší, ale vlídnou kyselinou, minerálně slaným závěrem. Thorsten Melsheimer se bublinám hodně věnuje, šumivá vína tvoří až pětinu tohoto rodinného vinařství a tento sekt je skvělou vizitkou vinaře.

IMG_20220628_185524__01

Okomentovat:

*

Loading...