Tramín kořenný nově ve vinicích Kraus

Květen, 10.05.2012 05:30

Již potřetí vletošním roce míříme do vinařství Kraus. Naposledy měly vinice na Mělníku za sebou mrazy dosahující až -18 stupňů Celsia, dozvěděli jsme se, jak se dělají testy vitality oček révy a byly nám slíbeny fotografie nových etiket. Ty dnes skutečně uvidíte, ale to není jediná novinka vinařství Kraus. Došlo také kvysazení tří nových vinic. Více vrámci seriálu Vinařův rok prozradí enolog vinařství, Karel Hejduk.

Jak to tedy vypadá aktuálně ve vinicích vinařství Kraus? Ke konci měsíce dubna jsou již vinice vyvázány, jsou provedené podsadby uhynulých rostlin ve stávajících vinicích. Začíná rašení révy, fotografie pořízené ve stejný čas ilustrují různé stupně vývoje rašení vzávislosti na odrůdě a lokalitě. Zdá se, že již zmíněné mrazy vinice přežily bez významného poškození, přestože poměrně pozdní únorové mrazy klesly k -19°C. Určité znepokojení vyvolává nízká zásoba půdní vláhy ze zimy, tím se zvyšuje možnost vláhového deficitu vletním období.Vuplynulém období byly vysazeny tři nové vinice vtrati Klamovka, o celkové ploše 2,5 ha. Vybrány byly odrůdy Pinot noir, Tramín kořenný a Solaris. „Pinot noir se dostal na velmi pěknou záhřevnou lokalitu svyšším obsahem vápna vpůdě. Byl zvolen kvalitativní klon odrůdy spotenciálem nižšího výnosu, ale vysoké jakosti hroznů. Vinice bude pěstována na nižším tvaru a určena pro produkci prémiových vín,“ vysvětluje Karel Hejduk.Tramín kořenný vbudoucnu rozšíří sortiment bílých vín vinařství, byly vybrány nové klony zFrancie. „Odrůda nabízí různé varianty postupů při zpracování hroznů, už těšíme se na první sklizeň,“ doplňuje Karel Hejduk. Třetí zvolenou odrůdou je méně známý Solaris, což

je nová rezistentní odrůda révy, která vykazuje vyšší odolnost vůčihoubovým chorobám. Byla vyšlechtěna vNěmecku a na jejím vzniku se podílel i profesor Kraus. Je raná, dobře tvoří cukry a je zajímavou alternativou kodrůdě Muller Thurgau.Ve sklepě panuje po nalahvování vín plánovaných pro jaro 2012 relativní klid. V brzké době se můžeme těšit na nové růžové víno, konkrétně Pinot noir 2011 (Labín), který bude vržen do prodeje po téměř vyprodaném růžovém Modrém Portugalu 2011. „Obecně se vína zposledního ročníku vyvíjejí podle očekávání, dosud jsme nemuseli řešit žádné větší komplikace. Problém je spíš vmalé zásobě vína zročníku 2011, která nás nutí komezením voblasti prodeje,“ dodává Karel Hejduk.Minule jsme tu zmiňovali nové etikety, se kterými jsou vína ročníku 2011 uváděna na trh. Už jste je viděli? Nové etikety by měly být přehlednější než ty stávající, vypadají moderněji, i když zachovávají zavedené logo KRAUS. „Jsme rádi, že reakce zákazníků na nové etikety jsou zvalné většiny příznivé. Zákazníci oceňují snadnou identifikaci výrobce pomocí dominantního loga a přehledné dělení do kvalitativních řad. Etikety působí mladistvě, svěže a korespondují smoderním výrazem vín,“ vysvětluje Karel Hejduk. Kaktuálním tématům Karel Hejduk ještě odpovídá:

Jak vnímáte snahu EU sjednotit pravidla pro produkci biovín vEvropě?

Certifikovaná biovína nejsou vnaší nabídce, nejsou ani předmětem zájmu do budoucna. Snažíme se pěstovat zdravé hrozny srespektem kživotnímu prostředí vytvořením optimálních podmínek pro révu: vyvážená výživa, aktivní půda, vzdušný habitus rostlin, dodržení agrotechnických lhůt atd. Tento přístup je součástí firemní filozofie vinařství a není garantovaný žádným razítkem nebo certifikátem. Striktně odmítat účinnější přípravky na ochranu rostlin vpřípadě silného tlaku chorob nepovažuji za rozumné.

Jaká je pozice biovín vČR? Pomáhá označení BIO na láhvi sprodejem vína? Není naopak tato značka u nás trochu devalvovaná?

Certifikovaná biovína neprodáváme, nemám tak přímou zkušenost. Osobně si myslím, že označení bio nyní nepatří kzásadním faktorům, které rozhodují o výběru vína u naprosté většiny zákazníků.

Po krátké pauze je na stole opět spotřební daň na víno. Co by její zavedení konkrétně znamenalo pro Vaše vinařství? Lze vyčíslit dodatečné náklady?

Spotřební daň na víno samozřejmě není vítána, osobně se obávám nárůstu byrokratické zátěže pro vinaře a kontrol ze strany Celního úřadu. Tento čas by mohl být vinařem jistě využitý efektivněji než pro zmíněné účely.

O kolik byste zdražili svá vína, vpřípadě zavedení daně?

Do maloobchodní ceny lahve vína se promítne nejen sazba spotřební daně, ale i navýšená DPH (ano,i spotřební daň je přidaná hodnota….) a zvýšené náklady na administrativu, zřejmě i povinnost certifikovaného cejchování objemu nádob na víno. Stát by měl podle mého názoru efektivně vymáhat odvody DPH zejména u sudových vín, než zavádět novou daň snejasným efektem pro příjem do státního rozpočtu.

Vmédiích se objevují prohlášení typu „likvidace tuzemského vinařství“ apod. Není přece jenom hysterie okolo zavedení daně přehnaná?

Spotřební daň vrozumné výši určitě není likvidační, i když přináší zmíněná negativa. Pravděpodobně přinese snížení obratu zejména vlevnějším segmentu, který je citlivý i na malé zvýšení ceny. Tlak na udržení původní ceny bude znamenat snížení marže, která zůstává u vinařů. To pochopitelně vyvolává odpor.

Blíží se čas letních grilovaček a zahradních party. Představte si rozpálený gril, na teploměru 30 stupňů nad nulou, vepřový steak na grilu. Jaké víno zVaší produkce byste doporučili pro tuto příležitost a proč?

Ke grilování bych zvolil následující vína znaší produkce: dobře vychlazené rosé – suchý Portugal 2011 ke grilované zelenině, k rybě bych sáhl po suchém ryzlinku 2011, k červenému masu bych vybral Dornfelder 2008.Předchozí díly seriálu Vinařův rok s Vinařstvím Kraus:Vinařství Kraus: Nový sekt i etikety (12. ledna 2012)Ve vinicích vinařství Kraus naměřili až -18,5°C (1. března 2012)

2 komentáře:

Josef

11. May 2012 10:40

Nechci zase vypadat jako brblal, ale jedna technicka … u clanku chybi nadpis (neda se tim padem snadno klikat atd) :-)

podkorkem.net

11. May 2012 10:54

Už je tam…díky:)

Okomentovat:

*

Loading...