Poprvé jsem se s víny vinařství Azienda Agricola Toscani setkal letos v únoru na veletrhu vín ve Florencii. A bylo to úplně něco jiného, než na co je člověk připraven, když dostává do skleničky toskánské víno. Začátek ochutnávky obstaral růžový pet-nat ze Syrahu a nechybělo oranžové víno z odrůdy Greco. V červených vínech pak ani stopa po klasickém Sangiovese. Toscani patří mezi naturální hvězdy Itálie, všechna vína čistá, sebevědomá a skvěle pitelná.
Vinařství, které sídlí poblíž toskánského pobřeží, doslova nadohled od moře (jak napovídá i název jednoho z vín – Vedomare), má aktuálně k dispozici 15 hektarů vinic a produkuje vína z odrůd jako Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot nebo Teroldego.
Vinařství založil v 60. letech italský fotograf Oliviero Toscani, který se proslavil zejména svou prací na kontroverzních kampaních pro společnost Benetton. Část svých prostředků se rozhodl investovat a zakoupil usedlost jen pár kilometrů od dnes slavného Bolgheri. Postupně rozšiřoval okolní pozemky a tak kromě 4000 vysazených olivovníků najdete na panství koně plemene Appaloosa, prasata nebo krávy plemene Angus. Dlouho se tu také věnují chovu holubů. Prostě farma se vším všudy.
Součástí rodinného projektu se stalo i 15 hektarů vinic, které jsou vysazeny na pozemcích připomínající přírodní amfiteátr, v nadmořské výšce kolem 350 metrů nad mořem. Hlavní pěstovanou odrůdou je Syrah. Zdejší klima přeje francouzským odrůdám z Bordeaux, proto tu podobně jako v Bolgheri nepracují se Sangiovese. Ve vinařských počátcích pomáhal Oliveiru Toscanimu jeho přítel a slavný vinař Angelo Gaja, od roku 2014 má na starost produkci vín jeho syn Rocco.
Vedomare Rosso 2018 Costa Toscana IGT, Toscani, 13,5 %
100% Syrah. Rušní sklizeň, primární fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Macerace na slupkách trvala zhruba 30 dní. Před lahvováním víno zrálo 12 měsíců v 1000 litrových sudech ze slavonského dubu. Víno je nefiltrováno. Ve skleničce se středně intenzivní rubínovou barvou, ve vůni je výrazné, voní po tmavých třešních, malinách, ale také fialce a sladkém koření. Vína je doslova plná sklenice. Chuť je plnější, bohatě ovocná, až sirupové koncentrace, s tóny malin a ostružin, podpořená příjemnou kyselinou a tóny ušlechtilého dřeva. Jemné třísloviny. Dlouhý závěr. Sebevědomé, elegantní, skvěle pitelné víno!
VIENI VIA COM ME Costa Toscana Rosso IGT 2018, Costa Toscana IGT, Toscani, 14 %
100% Cabernet Franc z nejlepších hroznů vinice Monteromboli. Ruční sklizeň, primární fermentace v nerezu, macerace zhruba 20 dní. Před lahvováním víno zrálo 12 měsíců v 350 litrových francouzských dubových sudech tonneaux. Nefiltrováno. Ve skleničce s tmavým rubínovým odstínem, vyšší perzistencí. Koncentrované aroma, které kombinuje lesní plody s tóny připomínajícími fialku, hřebíček nebo kávu. V ústech je víno tělnaté, s dobrou perzistencí, příjemně vystupujícími taniny a dlouhým minerálním závěrem. S potenciálem dalšího zrání na láhvi. O Cabernetu franc se mluví jako o budoucí hvězdě Bolgheri a tohle víno je jasnou ukázkou potenciálu místních vinařů.
SOUTĚŽ: Na facebookovém profilu podkorkem.cz probíhá do zítřejšího poledne soutěž o 2 vstupenky na galadegustaci vín VinoDoc 16. června. Tak se neváhejte zapojit a hodně štěstí!