TOP 10 vín roku 2013

Prosinec, 23.12.2013 07:50

A je to tu zase. Období, na které se netěší žádný z třeboňských kaprů. Jehličnany barevně svítí na náměstích, pečivo voní z kuchyně a v nákupních centrech probíhá nákupní běsnění ve jménu Ježíška. Prostě Vánoce, svátky klidu jsou tu. Zároveň definitivní předzvěst konce letošního roku. Jojo, letí to, co si budeme vyprávět. Máte tedy před sebou poslední příspěvek roku 2013.

Na následujících řádcích si dovolím připomenout desítku zajímavých vín, které jsem v letošním roce měl možnost ochutnat, některá z nich při výjimečné příležitosti, skvělé degustaci nebo třeba návštěvě vinařství. Tímto příspěvkem bych se s Vámi chtěl pro letošní rok na tomto blogu rozloučit, a poděkovat za dosavadní přízeň. Přiznám se, že jsem si letos prošel i menší tvůrčí únavou, ale s pomocí vína a klávesnice jsem se z toho vypsal. Předsevzetí do příštího roku? Ochutnat zase o něco více vín než letos, absolvovat více ochutnávek, navštívit více vinařů. To nejzajímavější se pokusím nenechat pro sebe, tak doufám, že na Podkorkem.net občas zabrouzdáte. Pohodové svátky a spoustu skvělých vín v roce 2014!

Ryzlink vlašský 2008, Vinařství Kolby, pozdní sběr, 13 %

Hned začátkem roku jsem ve Viničním altánu navštívil ochutnávku, která byla pro mě osobně hodně příjemným překvapením. Toho večera byla degustační místnost doslova nařachaná, ochutnávala se zajímavá vína starších ročníků (co nestihl vypít Hušák a jeho parta). S vinařstvím Kolby jsme nedaleko Pálavy, kde se jak známo velmi daří vlašákům. Tenhle byl prostě skvělý. Typický minerální Ryzlink vlašský z Pálavy, pěstěný na vápencovém podloží, Aroma výrazné, s medovými tóny, kořením a meruňkou. V chuti opulentní, krásně se rozlévá v ústech. Víno absolutně vyzrálé v projevu. Taková ta hutná vláčná „elegantní dekadence“.

Frankovka modrá 2009, Pavelka, výběr z hroznů, 13 %

Únor byl letos na Podkorkem.net ve znamení slovenských vín. Mohli jste si přečíst rozhovor s několika slovenskými vinaři, tipy na některé lahve dostupné v tuzemsku. Z vín, která jsem v druhém měsíci letošního roku ochutnal, mne oslovila právě vyzrálá Frankovka od Pavelky. Na pohled víno elegantní, hrdé, syté barvy. Aroma opulentní a vrstevnaté, objevuje se zralé ovoce, černorybízová marmeláda, višně. Ovoce podporují karamelové podtóny. Na jazyku je víno plné, po rozdýchání příjemně hebké. Identifikoval jsem peckové ovoce, které doplňuje příjemná kořenitost. Tříslo akurátní. Frankovka jako řemen, sluší se říci.

Modrý Portugal 2006, Vinselekt Michlovský, výběr z hroznů, 12,5 %

V supermarketech se prodává nejvíce vína. Já sám zas tak často do jejich regálů vína nakupovat nechodím, ale občas se i tam dá objevit nějaká ta zajímavost. Přesně takovým vínem byl sice zlevněný, zato skvělý Modrý Portugal od Michlovského. Pěkná rubínová barva, slušná viskozita. Aroma košaté, hřejivé. Objevuje se v něm košík bobulového ovoce, černá višeň, koření. V chuti hebké, objevují se višně, kávové tóny v dochuti. Jemné tříslo, nasládlý projev balancuje akurátní kyselinka. Krásně nazrálé, ve skvělé formě. Tohle je víno, které by chtěl popíjet někde na horské chatě u krbu zachumlaný do bavlněné deky…s krasavicí po boku.

Zweigeltrebe 2011 Rosé, Krásná hora, 12 %

Na Krásnou horu jsem letos na jaře zavítal s kamarádem na závěr programu našeho vypečeného moravského víkendu. Bylo to moc fajn, stejně jako vína tohoto vinařství. Produkce vinařství Krásná hora je mi hodně blízká, ať už jde o suché svěží Muškáty, rýňáky nebo jejich červená cuvéčka. Skvělá jsou i jejich rosé. Musím říci, že přesně tento styl má blízko mé ideální představě, jak by osvěžující letní růžové pití mělo vypadat. Zweigeltrebe pochází z viniční trati Nové vinohrady, má krásnou a elegantní meruňkovo-lososovou barvu. Aroma je decentní, ale návykové. Znovu a znovu nutí přivonět ke skleničce jako k flakónu francouzského parfému. Primárně jahodové, s podtóny bylinek, růže. V chuti víno pokračuje v nastoleném trendu. Suché, řízné, s pěknou kyselinou. Nechybí jahody, maliny. Víno má zajímavou a delší dochuť, která má až povidlový charakter.

Les Garennes 2010, Francois Villard, 14 %

Do dnešního TOP 10 zařazuji dvě francouzská vína a tohle je prvním z nich. Víno od bývalého šéfkuchaře, který propadl vínu a v roce 1989 vysadil své první hrozny. Vinařství nakonec vzniklo až v roce 1997. Obsah lahve s chvátajícím ušákem na etiketě mne překvapil a doslova nadchnul. Víno má intenzivní, rubínovou barvu, s lehce nafialovělým nádechem. Aroma je hodně výrazné, nejprve se objevují hutnější tóny připomínající tlející listí, následuje exploze zralého ovoce, mix ostružin a višní. Víno má hodně osobitý a zajímavý projev. V ústech je plné, sametové. Višně v čokoládě, kořenitost. Bariková stopa není přehnaná, tříslo akurátní, nechybí svěžest podpořená kyselinkou. Expresivní a elegantní pití.

Velké dobré bílé 2006, Dobrá vinice, Premium reserva

Jednou z nejosobitějších, nejvtipnějších a nejzajímavějších ochutnávek loňského roku byla degustace vín Petra Nejedlíka v Chambre Separée. Luboš Osička a Petr Nejedlík prostě bavili. Bílá vína Petra Nejedlíka jsou osobitá, skvělá, určitě patří mezi to nejlepší, co u nás vzniká. Těžko vybírat jedno víno, ale nakonec bych se přiklonil ke cuvée odrůd Chardonnay 40%, Pinot gris 30%, Pinot blanc 20% a Sauvignon 10%. Víno patří mezi vlajkové lodi vinařství a na ochutnávce rovněž patřilo k vrcholům. Víno zrálo na kvasnicích v dubových sudech 22 měsíců. V aromatice dominuje stopa dřeva, objevují se přezrálé pomeranče, nasládlé koření, ale nechybí ani hutnější polohy. „Védébéčkoů mne zatáhlo až někam do koňské stáje, kde zavoněla kůže a pot. Velké víno měnící své polohy. V ústech explozivní, nabušené ve všech směrech, opět stopa dřeva, mineralita.

Minimal 2010 (Grüner Veltliner), Sepp Moser, 15 %

Rakouská vína jsem letos pil docela hodně, do výběru tak zařadím dvě lahve. Ani jedna ale neodpovídá typickým představám o rakouských veltlínech. Mladý vinař Niki Moser mi letos poskytl rozhovor a degustační balíček navrch. Všechna vína byla skvělá a jedno se z nich přece jen vymykalo. Veltlín z jiného „světa“. Víno absolutně bez přidané síry, nefiltrováno, nesířeno, rok zrálo v dřevěných sudech na kvasnicích. Na pohled není ve skleničce úplně čiré, tmavá barva moči, z počátku lehce perlí. Určitě nechat dlouze prodýchat. Aroma hutnější, mnohovrstevnaté, proměnlivé. Nejprve se objevují těžší karamelové tóny, následuje přezrálé ovoce, hrušky, medovost. V chuti příjemná kyselina, dřevo, mineralita, přezrálé citrusy, oxidativní. Druhý den sametové, srovnané do lajny, exkluzivní. Nekonvenční pití, pro fajnšmekry a naturální úchyláky. Potenciál dle vinaře do roku 2021.

Hiedler, Grüner Veltliner 2006, Familienreserve, 14 %

V květnu letošního roku otevřen Venograf svou druhou „pobočku“ na Senovážném náměstí. Velkoryse řešený vinný bar si odbyl svou degustační premiéru v rakouském stylu. Ladislav Machovec a Pavel Šatný z Rakouska-vina.com připravili návštěvníkům zajímavý průřez vín z Kamptalu, zaměřený na klíčové rakouské odrůdy Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Vinařství Hiedler, jehož historie sahá až do roku 1856 a které patří mezi pionýry ekologického hospodářství v rámci Rakouska. V okolí Langenlois dnes organicky obhospodařuje 26 hektarů vinic. Veltlínské zelené ročníku 2006 zrálo ve velkých akátových sudech na kvasinkách až do roku 2011! Po dlouhém odpočinku šlo před dvěma roky do lahví. Kdo si počká, ten se dočká, a v tomhle případě se čekání rozhodně vyplatilo. Víno má intenzivní zlatavou barvu, bohaté aroma přezrálých citrusových plodů, hrušky, medových tónů a rozinek. Opojný aromatický konzert doplňuje příjemná dřevěná stopa. V chuti nádherně vláčné, hebounké, kořenité s jemnou medovostí a znatelným zbytkovým cukrem. Expresivní, bohaté, zároveň elegantní stylové víno vhodné do té nejlepší společnosti. Mimořádný kousek, který má jistě i další potenciál do budoucna.

Roučí 2008, Stapleton-Springer, 13 %

Vína Jaroslava Springera se mi letos dostala do skleničky hned několikrát. Díky Bohu za to. V říjnu jsem navíc v karlínském Veltlinu absolvoval skvělou pinotovou exhibici v podání tohoto vinaře. Bylo to prostě super, ochutnali jsme mraky výborného pinotu. Potvrdilo se, že s víny tohoto vinaře jen málokdy šlápnete vedle. Mne například o pár měsíců dříve doma knokautovalo parádní Roučí 2008 (Pinot noir a Svatovavřinecké). Aroma je bohaté, rafinované, dominuje v něm višňový likér, ale objevují se i ostružiny, povidla nebo kořenitost. Na jazyku je víno pěkně strukturované, jemné, má vyzrálý projev, decentní kyselinu. Je vláčné, nasládle ovocné, nechybí tóny višně, švestky a čokoláda v závěru. Dlouhé, elegantní a krásně pitelné. Prostě radost pít. Určitě má další potenciál k archivaci.

Château Sénéjac 2010, Cru – Bourgeois, Haut – Médoc, 13,5 %

No a po moravském Pinotu na závěr krátký odskok do slavné francouzské oblasti Bordeaux. Co by to bylo za TOP 10, kdyby v něm chyběl zástupce tohoto věhlasného regionu. Ale teď vážně. Tenhle vzoreček si zde své místo jednoznačně zaslouží. Skvělé víno se ve skleničce prezentuje tmavší sytější barvou a intenzivním aroma. V nose doslova exploduje hromada černého bobulového ovoce, objevuje se černý rybíz, ostružiny. Nádherná a čistá vůně, která postupně přechází do pepřových tónů nebo čokolády. Mnohovrstevnaté a zajímavé aroma. Na jazyku je víno mohutnější, koncentrované. Působí v ústech lehce nasládle, vláčně, má zakulacené taniny, je elegantní, dlouhé. Opět košík černého bobulového ovoce, nejen kuřáky potěší trocha tabáku. Potěšilo hodně, takovéhle Bordeaux můžu.

Okomentovat:

*

Loading...