Dobrého Veltlínu a Frankovky není nikdy dost. Těmto odrůdám u nás fandím, a proto mi velkou radost dělá Tomáš Osička se svým novým projektem Vinařství Verýsek. V polovině září se stalo jeho víno největším překvapením mého testu moravských vín odrůdy Veltlínské zelené. Teď se mi dostalo do skleničky i druhé víno Vinařství Verýsek, tedy Frankovka 2019. Opět víno, které rozhodně stojí za pozornost, takže jsem využil příležitosti a požádal Tomáše Osičku, aby svůj nový projekt trochu představil.
V následujícím krátkém rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jaká byla cesta Tomáše k vlastnímu vinařství, jakým dalším odrůdám se bude věnovat a jak vznikl tak trochu „večerníčkový“ název vinařství. Starší čtenáři si možná vybaví roztomilého Vydrýska, který ve večerníčku Václava Chaloupka z roku 2002 brázdil koryta tuzemských potoků a říček. Ačkoliv tyto dva projekty nemají nic společného je pravda, že Tomáš Osička do tuzemské vinné branže skočil stejně hbitě, jako lasicovitá šelma do lesní tůně. O vinařství Verýsek na tomto blogu určitě nečtete naposledy.
Tomáši můžete prosím krátce popsat Vaši cestu k vlastnímu vinařství?
V naší rodině se vinařským řemeslem bavilo několik generací od stařečka Antonína, dědy, mého otce a dnes i mě. Ne vždy jsem měl, ale k vinařství jenom pozitivní vztah. Do vinohradu mě lákala spíš hlavně technika a do sklepa jsem se těšil sporadicky. O vinařství jsem se opravdu začal zajímat až po vystudování vinařské školy ve Valticích, kdy jsem se zapojil do fungování rodinného vinařství rodičů.
Jak to tak ale v životě chodí, rozhodl jsem se změnit místo mého působení a zkusit si ,,možná“ dělat víno někde na jiném místě a třeba i mimo Velké Bílovice. Až s odstupem času se pak zrodila myšlenka založit si v budoucnu vlastní vinařství. Dnes s odstupem času věřím, že to bylo správné rozhodnutí. Ne vše by však bylo jednoduché bez pomoci rodičů a tímto bych jim chtěl poděkovat za veškerou podporu.
Jak byste popsal vinařský projekt Verýsek?
Vinařství se nesnaží být tradiční, ale pracovat s tradičními odrůdami. Pro nás jsou profilačními odrůdami typický Veltlín a Frankovka. Při výrobě se snažíme řídit zdravým selským rozumem, kdy méně znamená více. Stručně nás vystihuje 5 slov: VÁŠEŇ * ÚCTA * POKORA * TRADICE * VELKÉ BÍLOVICE.
Můžete vysvětlit, jak vznikl název vinařství?
Myšlenka názvu vinařství ve mně zrála dlouhou dobu. Přemýšlel jsem, jaký název by vyjádřil úctu všem předchozím generacím, protože nebýt jich, možná by dnes nebylo o čem psát. Když přijedete do Bílovic, po krátké době zjistíte, že zde žije mnoho rodin s příjmením Osičkovi. V minulosti, aby se po dědině vědělo, o koho jde, měl skoro každý nějakou přezdívku. A naše rodinná byla právě ,,VERÝSEK“. Začalo se tak říkat mému dědovi Františkovi, a to proto, že byl na stromech více než na zemi, zpočátku se mu říkalo Franc Veverka a později VERÝSEK, stejně jako mému otci, mě a vlastně dnes i našemu narozenému synovi Jonášovi. Název vinařství tak byl v našem případě něco naprosto jasného a přirozeného.
Jaká je Vaše filozofie práce ve vinici a ve sklepě?
Snažím se věci dělat přirozeně. Co se týká vinohradů, ty jsou rodinné a z hlavní části je využívají rodiče, kteří se věnují svému vinařství, a já si této spolupráce velmi vážím. Ve sklepě se nesnažím jen o primární aromatiku, 60 % produkce tedy kvasí v nerezu a asi 40 % ve dřevě. Všechna vína kvasí pomocí čisté kultury kvasinek a to z důvodu snížení rizik případné problematiky během fermentace. Věřím ve smysl pracovat s jemnými kaly, které pomáhají ukázat ve vínech jejich původ a výjimečnost. Není to jen o bohatosti v primární aromatice, ale hlavně o vrstevnatosti a bohatosti v chuti, odrůdovosti, to je to, na co cílím.
Aktuálně pracujete s odrůdami Veltlínské zelené, Frankovka, ke kterým přibude brzy i Sauvignon blanc. Podle čeho vybíráte odrůdy?
K těmto vínům přibude ještě Neuburg a tím končíme. Jak už bylo zmíněno, snažím se věci dělat nekomplikovaně, ale samozřejmě čas ukáže, jaké bylo naše rozhodnutí. Snažíme se pracovat s takovými odrůdami, které byly v katastru Bílovic již historicky vysazeny dříve a byly typické. Nesázím příliš na novodobé odrůdy a to i přes jejich zřejmě skvělou adaptivnost, plasticitu a ještě lepší marketingovou oblíbenost. Pro mě je to o přesvědčení a tak trochu i nostalgii k tomu, co dříve ve sklepě bývalo tradiční a tomu věříme. Podle mě už je vše vymyšleno. Proto má vinařství jen dvě stěžejní odrůdy…je to Veltlín ze sprašového podloží a Frankovka.
Můžete popsat terroir Vašich vinic?
Dá se říci, že prakticky na celém Velkobílovickém katastru se nachází půdní typ černozem či částečně smonice, což bylo dříve subtypem černozemě. Většina svahů obsahuje hluboké hlinité půdy nebo mocné vrstvy navátých spraší. Terén v katastru je poměrně členitý a díky velkému podílu černozemě jsou půdy velmi záhřevné.
Máte v nabídce vína ročníku 2019, jaký podle Vás byl?
Tento ročník hodnotím velmi pozitivně. Byl velmi stabilní s poměrně vyrovnaným průběhem počasí. Mošty měly výborné parametry poměru kyselin i výživy a díky této kombinaci si drží příjemnou svěžest a odrůdovou aromatiku. Pro nás to byl po této stránce určitě velmi dobrý ročník k nastartování vinařství.
Jaké máte plány s projektem Verýsek? Kam byste se chtěl dostat ohledně produkce?
Ambice jsou velké, avšak nepůjde o strmé navyšování produkce, byť k postupnému nárůstu produkce dochází. Pokud se podívám do budoucna, dohlédnu na kapacitu 20 000 lahví ročně. Hlavním parametrem je zvyšování kvality vín, pilovat je a udržitelnost před kvantitou, experimentovat se sudy v různých objemech. Chceme se věnovat vybraným odrůdám, protože v ně věříme. Tento rok nám, jak těžké je cokoliv plánovat, ale cesta je cíl.
Pracujete jako technolog v pražském vinařství Salabka. Jaké bylo letošní pražské vinobraní?
Ano, to je pravda. Salabka je pro mne dnes mým domovem a to zejména díky přístupu majitele k vinařství. Letošní vinobraní na Salabce bylo mé již sedmé v řadě a pokud ho mám zhodnotit, tak bylo to nejspecifičtější a nejnáročnější. Nejvhodnější přirovnání bude asi „sprint na 100 metrů“. Díky velmi nestálému průběhu počasí v období dozrávání to bylo hodně o trpělivosti. Mošty však dosahovaly při sběru výborných parametrů, vína jsou již po fermentaci a zrají na kvasnicích v tancích a dřevě. Jsou šťavnatá a odrůdově typická.
Z aktuální nabídky Vinařství Verýsek nyní můžete vyzkoušet bílé Veltlínské zelené 2019 a červenou Frankovka 2019. Obě víno rozhodně stojí za ochutnání.
Frankovka 2019, Vinařství Verýsek, 14 % Hodnocení: 89/100
Mladá šťavnatá Frankovka, zrající před nalahvováním šest měsíců v barikových sudech. Výraznější rubínová barva s fialovým nádechem. Vůně je pronikavá, s tóny čerstvého ovoce, tóny připomínající červený rybíz, švestky nebo brusinky. Nechybí tóny fialky a jemného pepře. V chuti je víno plnější, s odzbrojující a delikátní kombinací ovoce, jemné kořenitosti a říznější kyseliny. Víno má typický odrůdový charakter, středně výrazné třísloviny, dochuť je delší a příjemná.
Veltlínské zelené 2019, Vinařství Verýsek, 12,5 % Hodnocení: 88/100
Víno ze 40 let starých vinic vysazených ve Velkých Bílovicích, ve viniční trati Zadní hora. Víno bylo mícháno osm měsíců na kvasničných kalech, částečně zrálo v dřevěných sudech. Sytější zlatavá barva, ve vůni středně intenzivní víno, s tóny peckovin a jemného tónu ušlechtilého dřeva a vanilky. V chuti je víno středně plné, s fajn ovocným projevem připomínajícím meruňky nebo žlutý meloun, kombinovaným s tóny vanilky a toustu. Víno je elegantní, sladěné, s příjemnou kyselinou, opravdu skvěle pitelné, po láhvi se zaprášilo. Delší kořenitá dochuť.
!! Líbil se Vám tento příspěvek? Máte rádi blog Podkorkem? Můžete se stát sponzorem blogu a podpořit tvorbu dalších textů. Díky! Více.