To nejlepší ze Salonu vín 2019

Červenec, 11.07.2019 08:24

Po roce jsem se vrátil na místo činu a v rámci krátké moravské dovolené prošel také Salonem vín 2019. Ochutnal jsem prakticky celou 100ku vzorků a udělal jsem si tak obrázek o tom, co výběrová komise považuje za to nejlepší z Česka. Zázraky jsem nečekal, i tak se radosti ve valtickém podzemí příliš nerozdávalo. Pokud si pojedete do Valtic udělat vlastní obrázek, nabízím ale výběr 10 vín, která v Salonu určitě nevynechat.

IMG_20190706_113206

V Salonu vín České republiky 2019 najdete 71 bílých vín, 26 červených, 2 vína šumivá a 2 vína růžová. Nejvíce zastoupenou odrůdou je Ryzlink rýnský (21 vzorků!) a nutno dodat, že řada prezentovaných vín byla fajn (Sonberk, ČZU, Školní statek Mělník, Spielberg, Vinný dům..). Že by tedy rýňák, nikoliv vlašák, v budoucnu mohl plnit roli tuzemské profilové odrůdy? Já bych se tomu vůbec nebránil. Za mne byla prezentovaná vína RR daleko pitelnější, přímá a zajímavější než některé aromaticky komplikované a těžkopádné RV.

V červených vínech letos dominuje Pinot noir (neboli Rulandské modré), tady jsem byl ale z vín rozpačitější. Zaplaťpánbůh všech devět vín je suchých, z průměru tu vystupuje se svými víny Jiří Radocha a Vinselekt Michlovský. Kvalita červených vín mi obecně přišla oproti loňskému Salonu horší. Zatímco loni jsem byl nadšen z Frankovky od Jana Stávka nebo Merlotem z Vinařství Trpělka a Oulehla, letos jsem vysloveně favority hledal těžko.

Welcome to the candy shop

Celkově Salon vín v současné podobě působí spíše jako příjemná osvěžovna pro cyklisty brázdící silnice jižní Moravy, než něco, co by mělo reprezentovat to nejlepší z tuzemských vinic. Špičku v tuzemsku dnes často tvoří malí rodinní vinaři, kteří v Salonu i nadále chybí. Kde je Gala s vlašákem? Nepraš s rýňákem? Fabig se Sauvignonem? Sůkal s Pinotem? Salon vín stále funguje jako marketingový a prezentační nástroj některých velkých hráčů a u nemalého počtu vzorků se člověk musí ptát kdo a proč?

Kdo a proč tohle víno do Salonu vybral. Salon vín je také trochu cesta časem. Pokud občas cestujete za vínem do zahraničí, ochutnáváte vína třeba jen našich jižních a západních sousedů, pak víte, že současnost je někde jinde. Tak třeba bonpari. Nevím, proč každé třetí bílé víno musí primárně charakterizovat tyto vlezlé podbízivé ovocně nasládlé tóny. Sakra přestaňme dělat cukrátka pro děti (bonpari + zbytkový cukr) a začněme dělat sebevědomá terroirová vína. Respektive my už je děláme, jen asi jejich místo není v Salonu vín.

V Salonu je mimo oficiální katalog možné ochutnat také jedno „naturální“ víno z vinařství Syfany. Za mne víno, které bohužel nedělá úplně tu nejlepší reklamu tomuto vinařskému směru a je škoda, že alespoň mimo soutěž se organitázoři neodváží prezentovat nějaký „punk“ naturálně progresivní koutek. Nabízí se srovnání s Rakouskem, kdy v květnu ve Vídni Austrian Wine Marketing Board prezentoval novinářům z celého světa hrdě to nejlepší ze své produkce a hned na úvod umístil stánek s rakouskými Pét-Naty. V Rakousku nikdo nepochybuje, že Pét-Nat je víno a že má své místo na trhu.

Nikdy neříkej nikdy, ale příští rok asi Salon vín už definitivně vynechám a v rámci moravské rekreace si radši půjčím kolo a osvěžím se v některém z oblíbených vinařství. A co nejzajímavějšího se v letošním Salonu tedy nachází k ochutnání? Tady je mé osobní TOP10 Salonu vín České republiky 2019:

President Cuvée Ryzlink vlašský 2015, Vinselekt Michlovský, 13,8 %  (Hodnocení: 89/100) – „prestižní“ vlašák z viniční trati Purmice, školený v dubových sudech. Tóny žlutého ovoce a peckovin, vanilka, lehká stopa medu. Plnější v chuti, uhlazené a elegantní. V kategorii polosuché, necelých osm gramů cukru.

IMG_20190706_125008

Velká Bílá Slípka 2015, Vinné sklepy Zapletal, 13,5 % (Hodnocení: 88/100) – bílovické slípky mne většinou baví a ani tohle není výjimka. Povedené cuvée odrůd Chardonnay a Rulandské šedé, zrání 12 měsíců v nových francouzských sudech. Víno plné, komplexní, s relativně hodně výraznou stopou sudu. Tóny broskve, žlutého melounu, hřebíčku nebo vanilky. Delší závěr, potenciál zrát v láhvi. Zábavné pití.

Cuvée 2016, Vinařství Šoman, 13,5 % (Hodnocení: 87/100) – pěkné přímočaré víno, kombinace odrůd Rulandské šedé a Ryzlink vlašský. Víno zrálo 13 měsíců v kontaktu s kvasničními kaly, z toho půl roku ve velkém sudu ze slavonského dubu. Svěží tóny bílých peckovin, pomeranče, jemná kořenitost po zrání v sudech. Středně plné, delší, delikátně ovocné a jemně minerální v závěru.

EGO Rulandské bílé 2017, Zámecké vinařství Bzenec, 13,4 % (Hodnocení: 87/100) – vín z řady EGO je v salonu několik a musím říci, že obecně celkem dobrý. Nejvíc mi chutnalo tohle RB, s tóny meruněk, citrusů, grepu a bílých květin. Šťavnaté, s příjemnou kyselinou.

Ryzlink rýnský 2015 VOC Mikulov, Sonberk, 13,5 % (Hodnocení: 90/100) – první láhev nebyla v pořádku, ale nechali jsme si otevřít novou a tady už bylo vše, jak má být. Velmi povedený Riesling, ve vůni citrusově květinový, s náznakem pepře. V chuti čistý, přímočarý, s říznější kyselinou, citrusovým ovocem a náznakem medu. Delší minerální dochuť.

IMG_20190706_124726

Ryzlink rýnský 2015, Česká zemědělská univerzita, 12 % (Hodnocení: 87/100) – původně jsem chtěl psát o povedeném víně ze Školního statku Mělník, ale velmi zajímavé víno má v Salonu i „hnojárna“ alias ČZU. Kabinetní víno z 35 let staré vinice, ve vůni jemné, s tóny meruněk, mokrého šutru a stopou petroleje. Hodně zajímavé. V chuti svěží, hladce ovocné, s vyšší kyselinou.

IMG_20190706_124741

Tramín červený 2017, Víno J.Stávek, 13 % (Hodnocení: 87/100) – z relativně velkého počtu aromatických vzorků stojí za pozornost zejména tento suchý Tramín. Z viniční trati Skale, ve vůni výraznější, typicky odrůdové, kořenité s tóny exotického ovoce. Svěží v chuti, prakticky bez zbytkového cukru, vysoce pitelné, delší. Tenhle styl Tramínu mi sedí.

IMG_20190706_125215

Frankovka 2016, Kosík vinařství, 12,9 % (Hodnocení: 88/100) – víno z viniční trati Lizniperky a velmi příjemné překvapení. Uhlazené víno, tak akorát kořenité, s tóny švestky, černého rybízu, jemnou stopou dřeva. Pohlazení po jazyku, sametová dlouhá dochuť.

IMG_20190706_124553

Bellegrado 2016, František Zapletal, 14 % (Hodnocení: 90/100) – oproti jemnější Frankovce, tohle je drsnější chlapácké pití. V barikových sudech zrající moravský „Bordeaux blend“ z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe. Temně zbarvené víno, s tóny černého rybízu, ostružin nebo černého pepře. Plné a strukturované v chuti, s výraznějšími tříslovinami. Dlouhé, s potenciálem zlepšovat se v čase.

Ryzlink vlašský 2009, Vinselekt Michlovský, 12,2 % (Hodnocení: 91/100) – výběr z bobulí, zhruba 40 gramů zbytkového cukru, z viniční trati Purmice. Krásné sladké víno s opulentním aroma sušených meruněk, pomerančů, bylinek a medu. Doslova se rozplývá na jazyku, nechybí kyselina, příjemně vyvážené.

3 komentáře:

Pavel S

11. July 2019 09:02

V červenci jsem by v Salon 2019 podruhé. Ze stovky se mi opravdu velmi líbilo pouze 15 vín. Pravidelně chodím třikrát do roka. Na začátku, uprostřed a na konci. Pravdou je, že u řady vín dochází během této doby k výraznému posunu. Bohužel k horšímu. Další vadou je, že v Salonu mohou být vína, kde v šarži má vinař minimálně 800 ks lahví. Což je pro některé menší vinaře limitující. Další úskalí je v nominačních pod oblastních kolech. Zde v komisích hodnotí místní (z dané oblasti) degustátoři (s platným osvědčením), ale kteří jsou zároveň vinaři a dodávají své vzorky do nominačních kol. A právě na prvních nominačních kolech velmi záleží kdo se dostane dále.
Mám pochybnosti o 100% objektivitě.

miky

11. July 2019 09:08

Díky za zajímavý komentář! S ohledem na uvedené se nedivím, že část vinařů Salon ignoruje.

Tycka

12. July 2019 09:57

Asi bych ten Salon vín bral jako dobrý mainstream…o objektivitě se asi nemá cenu bavit. Moc se mi nechce věřit, že by během roku docházelo k nějakému radikálnímu posunu v kvalitě vín, lepší skladovací podmínky si neumím představit…

Okomentovat:

*

Loading...