Tempranillo: španělská královna

Prosinec, 15.12.2015 09:54

Tempranillo je jednou z největších odrůd na světě. Je to odrůda upřímná a vděčná. Když se oni dobře staráte, tak má vše – bohaté aroma i třísloviny, a především, velmi dobře se snáší s dalšími odrůdami,“ shrnuje silné stránky nejdůležitější odrůdy Španělska v knize The Wine Region of Rioja María Vargas z tradičního vinařství Marqués de Murrieta. Zatímco ve Francii se o pomyslný odrůdový trůn přetahuje třeba Cabernet Sauvingon, Merlot (Bordeaux) nebo Pinot noir (Burgundsko), v Itálii zase Sangiovese (Toskánsko), Nebbiolo nebo Barbera (Piemont), Španělsko má v tomto ohledu pouze jednoho vládce. Královnou je tu bez jakýchkoliv debat odrůda Tempranillo.

vega-sicilia

Pokud jste někdy měli možnost ochutnat červené španělské víno, tak šance, že v něm byla přítomna odrůda Tempranillo je poměrně vysoká. Dnes čtvrtá nejrozšířenější odrůda světa totiž ve Španělsku zabírá více než 200 000 hektarů vinic (17 %), zásadní roli přitom hraje v těch nejvyhlášenějších regionech jako Rioja, Ribera del Duero nebo Toro. Výjimkou potvrzující pravidlo je snad pouze Priorat, kde jsou vína primárně postavena na odrůdě Garnacha (Grenache). Výsadba Tempranilla přitom rostla v uplynulých dekádách ruku v ruce s rozvojem a modernizací španělského vinařského průmyslu.

K popularitě Tempranilla napříč Španělskem přispěly výsledky, kterých vinaři s odrůdou dosahují v tom nejzásadnějším regionu celé země, vinařskému kraji s názvem Rioja. Ještě v roce 1973 zde dominovala vinicím Garnacha s 39 % plochy, Tempranillo se muselo spokojit „jen“ s 31% zastoupením. Už o deset let později se poměr sil obrátil a výsadba Tempranilla vzrostla na 40 %. V 90. letech pak pokračovala „tempranillorientace“ a odrůdová královna dosáhla až na dnešních 80 % místních vinic. Garnacha se propadla na nějakých 9 % a historicky se jí daří zejména ve východní části regionu zvaného Rioja Baja, a pak také v části Rioja Alta. Proč je Tempranillo v místních podmínkách tak úspěšné? Španělský spisovatel José Peñín to okomentoval následovně: “Tempranillo je v regionu Rioja perfektní díky třem klíčovým faktorům. Potřebuje chladno, sluníčko a horko.“ A místní podmínky toto všechno odrůdě opravdu hojně dopřávají. Daří se ale i jinde ve Španělsku.

Plná a robustní červená vína připomínající rozzuřeného býka vznikají z odrůdy Tinta de Toro v apelaci Toro na sever od Madridu. Tinta de Toro je přitom místní klon Tempranilla dobře uzpůsobený snad nejteplejší části Španělska. Nedaleká Ribera del Duero sází na stejného koně, Tempranillo je zde nazýváno Tinto Fino nebo Tinto del País.

No a slavní chtějí být i vinaři v jiných částech Španělska, po vzoru Riojy se odrůda Tempranillo hojně vysazovala a vysazuje v regionu Navarra, který se dříve profiloval spíše přes růžová vína a dnes se snaží o seriózní červená s příměsí Cabernetu Sauvignon nebo Merlotu. Slušný potenciál Tempranillo do budoucna může mít i v Cigales, Somontanu nebo Uclés.

A pokud byste snad chtěli Tempranillu vyhnout nákupem nějakého levného španělského vína za pár eur, tak ani v této kategorii nemusíte uspět. Velká část levných španělských vzniká v centrálním Španělsku v oblasti Castilla-La Mancha, někdy také označované jako největší vinařský region Evropy. Z 200 000 hektarů místních vinic obsadil 73 000 hektarů hádejte kdo?

image-moyen-vega-sicilia-199

Ale zpátky k výjimečným vínům. Pokud jste dostali po přečtení předchozích řádků chuť na španělské červené, nabízím tip na několik zajímavých lahví, konkrétně z oblastí Rioja, Ribera del Duero a Toro. Tady obvykle dokáže Tempranillo rozkvést do neuvěřitelně krásných a elegantních vín s žádnou či minimální podporou dalších odrůd. Toro a Ribera del Duero, to je velmi často 100% Tempranillo, Rioja je historicky doplněná o jemné příměsy odrůd Graciano, Garnacha nebo Mazuelo, i když některá vinařství pracují s čistě odrůdovým Tempranillem i zde.

Pomyslné vítězství dnes patří skvělému vínu Briego Adalid 2009 z oblasti Ribera del Duero. To jen potvrzuje neuvěřitelný kvalitativní progres, kterého v relativně krátké době místní vinaři dosahují. Ještě v roce 1982, kdy získala Ribera del Duero status DO (Denominacion de Origen), tu bylo zaregistrováno jen devět vinařství. Dnes jich je více než 300 a vína z Ribery patří k tomu nejvyhledávanějšímu ze Španělska. Rozloha místních vinic vzrostla na 21 700 hektarů a stejně jako v regionu Rioja, i tady výsadbám jasně dominuje odrůda Tempranillo.

Briego Adalid 2009, Ribera del Duero Reserva Reserva, 14 % Hodnocení: 92/100

Víno z 30–40 let starých vinohradů, zrání nejméně 16 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech, dalších 20 měsíců potom v láhvi. Barva ve skleničce je intenzivní, viskozita vysoká. Víno krásně voní, hluboce a koncentrovaně, objevuje se paleta ovocných tónů od malin, jahod, černých višní nebo švestek, doplněná o příjemnou květinovost a jemnou vanilku. V ústech velké, komplexní a vrstevnaté. Svěží tmavé ovoce, zralé taniny, dloouhá dochuť. Krásné robustní víno s dalším potenciálem.

Orientační cena: 599 Kč (labotella.cz)

IMG_3423[1]

Viňa Pomal 2010, Rioja Reserva, 14 % Hodnocení: 89/100

100% Tempranillo, víno zrálo 18 měsíců v sudech z amerického dubu, následně dva roky v lahvi. Na nose výraznější a rozvinuté, s tóny sušeného tmavého ovce, tabáku, dřeva nebo tuhy. Na jazyku vláčné, kořenité připomínajíčí hřebíček neno vanilku, zralé a koncentrované ovoce. Plnější, bohaté, se sametovými taniny a dlouhou dochutí. Krásně nazrálé, zábavné.

Orientační cena: 349 Kč (Premier wines)

vina-pomal

Tritón Tinta de Toro 2014, Bodegas Ordóñez, 14 % Hodnocení: 88/100

Barva je tmavě rubínová, ve skleničce víno krásně slzí. Fajn voňavé na nose, s tóny zralého tmavého ovoce, černého rybízu, ostružin, sušených švestek, kořenité tóny připomínající pepř nebo vanilku, trocha lékořice. V ústech plné, všeho takříkajíc narozdávání, alkohol krásně zabalen do sladkých ovocných tónů, delikátní taniny, příjemná kyselina. Hladké, vysoce pitelné, s dlouhou čokoládovou dochutí.

Orientančí cena: 350 Kč (Bavino.cz)

IMG_3417[1]

Luis Canas 2010, Reserva, 14,5 % Hodnocení: 88/100

Víno z 95 % Tempranillo a zbytek odrůda Graciano, réva stará v průměru 40 let. Před lahvováním 18 měsíců na dvouletých amerických a francouzských (60 %) sudech. Vůně je líbivá, jemná, ale koncentrovaná s ovocnými tóny připomínajícími jahody, brusinky nebo červený rybíz. Delikátní, příjemně vybalancované, sametové, spíše dámského střihu. Zralé červené ovoce, exotické koření, vanilka, fialky. Delší dochuť, koncentrovaná až likérová.

Orientační cena: 399 Kč (Edelikatesy.cz)

IMG_3424[1]

Felix Callejo 2004, Ribera del Duero Reserva, 14 % Hodnocení: 87/100

Tahle vyzrálá Ribera má tmavou nepropustnou barvu, aroma jasně prozrazuje vyšší věk. Vařené ovoce, v podobě černého rybízu nebo černých třešní, přes tóny připomínající kůži, tabák a lékořici. V chuti nasládlé lesní ovoce, sušené švestky nebo černá káva. Víno v ústech působí poměrně masivně, s příjemnou kyselinou a výraznějším tříslem, v závěru přechází do delší sladce kořenité dochuti připomínající povidla nebo caramel. Pěkně strukturovavé víno, potenciál do několika dalších let.

Orientační cena: 430 Kč (Wineplanet.cz)

IMG_3420[1]

Úvodní fotografie jsem si vypůjčil z www.vega-sicilia.com. Rozhovor se zástupkyní vinařství si můžete přečíst zde.

Loading...