Konec minulého týdne se nesl ve znamení takových těch dní, kdy se vám ke stolu upocená ruka lepí i v půl 10 večer, kdy prostě nemáte chuť na Brunello, ani kdyby bylo od Biondi-Santi a věci kolem vás svévolně mění pevné skupenství na tekuté. Prostě vedro jako kráva, podle meteorologů tzv. tropické dny. A to je ten čas, kdy není od věci natáhnout nohy směrem k bazénu nebo alespoň do lavoru se studenou vodou a rukou se přidržovat nějakého pořádně vychlazeného rosé.
V podkrovním bytě v Podolí jsem si okamžitě vybavil léto loňské, kdy těch tropických dnů bylo tak nějak rekordně (46!) a pronajaté 3+kk s ložnicí pod šesti střešními okny a výhledem na Vyšehrad se změnilo v prostor s takříkajíc… „hřejivou atmosférou“. Každopádně těch pár letošních teplejších dnů mne po loňském drilu, či chcete li grilu nemohlo rozházet, takže jsem je přijal s klidem a bez emocí a aby se mi lépe žilo, naordinoval jsem si bez předpisu kvartet růžových vín z Francie.
Nejen Moravou člověk živ
Moravská růžová vína poslední roky frčí, vinařům se kolem nich podařilo udělat slušné haló. Díky pestré odrůdové skladbě má zákazník z čeho vybírat, zdejší podmínky nahrávají vínům s příjemnou vyšší kyselinou a vinař si případně růžovým může pomoci, pokud se ročník, co se podmínek pro výrobu kvalitního červeného, příliš nepovedl. O růžových z Moravy jsem tu psal v loňském roce a tak jsem se tentokrát rozhodl sáhnout po vínech z Francie. Francie je bez přehánění růžová velmoc, růžová vína se v zemi galského kohouta vyrábí prakticky ve všech vinařkých oblastech, Bordeaux nebo Champagne nevyjímaje. Některé části Francie jsou produkcí rosé vyhlášené, ať už jde o Anjou v údolí Loiry, Tavel v rámci regionu jižní Rhôny nebo úplný jih země v čele s Provence.
To je jakýmsi epicentrem výroby růžových vín ve Francii. V rámci rozsáhlé oblasti Côtes de Provence tvoří rosé až 80 % produkce vín. Drtivá většina růžových se zde vyrábí jako suchých a hlavními odrůdami jsou Grenache a Cinsault. Speciální podoblastí Provence je pak Bandol, kde vznikají zejména robustní červená vína postavená na odrůdě Mourvèdre. Kromě nich ale zdejší vinaři věnují zhruba třetinu produkce vínům růžovým, s dominantním podílem odrůdy Mourvèdre, doplněné o Grenache a Cinsault.
Stále populárnější jsou také růžová vína z regionu jižní Rhôny. Pokud byste chtěli ochutnat jen jedno růžové víno z této části Francie, určitě by to měl být Tavel. Zhruba 900 hektarů velká oblast na pravém břehu řeky Rhôny se totiž na rosé čistě specializuje a dle mnohých právě zde vznikají nejlepší růžová vína celé země. Jižní Rhôna, to je především odrůda Grenache a nejinak je tomu i v apelaci Tavel. Ve směsi pak Grenache často doplňují odrůdy jako Cinsault, Bourbolenc, Clairette, Syrah, Carignan, Mourvèdre. Vinaři mohou použít kombinaci většího počtu odrůd, podobně jako v nedalekém Châteauneuf-du-Pape. V podmínkách jižní Rhôny nemají hrozny problém dozrávat, vína z Tavelu bývají výrazná, s robustnějším tříslem a s vyšším alkoholem.
V trojici klíčových francouzských oblastí pro výrobu růžových vín pak nelze vynechat údolí Loiry, konkrétně jeho část Anjou. Nejznámějším zdejším růžovým produktem je Rosé d‘ Anjou, jehož typickým znakem je na první ochutnání patrný zbytkový cukr a lehká nasládlost. Klíčovou odrůdou je v tomto případě odrůda Grolleau, kterou doplňují odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Malbec nebo Pineau d’Aunis. Zpravidla sušší variantou růžového vína ze stejného regionu pak je Cabernet d’Anjou, kde je odrůdový recept limitován na duo Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Zahraniční růžová vína to mají u nás docela obtížné, výroba rosé v tuzemsku za poslední dekádu neuvěřitelně narostla a navíc i intenzivní doprovodná kampaň udělala ze skleničky domácího růžového sexy záležitost. Na druhou stranu suchá růžová vína z jihu Francie vznikají za výrazně odlišných podmínek, ze zcela jiných odrůd, reprezentují často hodně odlišný styl a rozhodně stojí za to ochutnat. Jako by z nich středomořská atmosféra doslova vyzařovala, se všemi těmi exotickými vůněmi a chutěmi. Svět růžových vín je hodně pestrý a byla by škoda se omezit pouze na domácí sortiment.
Les Cannisses 2014, Familie Breban, 13,5 % Hodnocení: 87/100
Růžové víno z apelace Bandol, tvořené směsí odrůd Mourvèdre, Grenache a Cinsault. Barva je krásná, konkrétně oranžově lososová, vůně je jemná a líbivá, připomíná červený pomeranč nebo maliny, na pozadí nechybí svůdné tóny středomořských bylin. V chuti poctivé, svalnaté, s příjemnou kyselinou a pevným tříslem v dochuti. Víno má krásnou svěží ovocnost, srší energií. Pije se jedna báseň.
Orientační cena: 330 Kč
Côtes de Provence Jules 2015, Domaine du Grand Cros, 13,5 % Hodnocení: 86/100
Víno světlé lososové barvy se svěží vůní třešní, malin a květu růže. V chuti je přímočaré, nekomplikované, suché, vzrušující, prostě letní pití se vším všudy. Působí jemně, delikátně, vínu nechybí příjemná kyselina, tóny třešní, jahod a citrusů, jemná hořčinka v závěru.
Orientační cena: 290 Kč
Rosé d Anjou 2015, Guy Saget, 10,5 % Hodnocení: 85/100
Růžové víno z údolí Loiry, ze 100 % tvořené odrůdou Grolleau. Barva je relativně sytá jahodově lososová. Na nose je víno výrazně ovocné, působí nasládle, s tóny jahod, malin nebo červeného rybízu. V chuti hladké, s patrným zbytkovým cukrem, s táhlou elegantní ovocností a delší nasládlou dochutí. Hodně podchlazené poslouží jako příjemný aperitif.
Orientační cena: 190 Kč
La Cour de Marrenon 2014, 13 % Hodnocení: 85/100
Víno z jihu Francie, konkrétně apelace AOC Luberon, tvořené z 60 % odrůdou Grenache a 40 % odrůdou Syrah. Před nalahvováním zraje čtyři měsíce na jemných kvasných kalech. Barva je světlejší jahodová, po přivonění je víno výraznější, voňavé, připomínající červené třesně, jahody nebo maliny. V chuti jsou to pak hlavně jahody, jahody a jahody. Čerstvé a koncentrované. Ovocnost se dobře doplňuje s kyselinou a výsledek je fajn.
Orientační cena: 190 Kč
Kaley
20. July 2016 14:48
Heck of a job there, it abellutsoy helps me out.