Sváteční šumivé Franciacorty

Květen, 15.05.2018 09:11

Já vím, jsou mezi Vámi tací, pro které je šampaňské písmem svatým, šumivou kategorií, přes kterou prostě nejede CityElefant.  Já to tak ale nemám, takže si umím vychutnat i dobrý Crémant, kávu nepiju, ale Cavu jo, stejně tak italskou Franciacortu. A dvě hodně zajímavé láhve jsem vychladil, odstřelil a vypil  minulý týden. Konkrétně vína Franciacorta DØM Riserva Dosaggio Zero 2006 a Franciacorta Elite Senza Solfiti Extra Brut, obě z produkce vinařství Mirabella.

IMG_20180513_183603

Lombardie je s trochou nadsázky takovou italskou Champagne. Metodo classico, jak Italové nazývají tradiční metodu výroby šumivých vín prostřednictví druhotného kvašení v láhvi, tu totiž dává vzniknout prestižním vínům Oltrepò Pavese a Franciacorta. Třetím tradičním šumivým vínem Itálie je pak Trento DOC z nedalekého Trentina. Každé z trojice vín má svůj charakteristický styl vyplývající ze specifických podmínek v té či oné části Itálie, společným znakem všech tří je ale používání „šampaňských“ odrůd Pinot nero nebo Chardonnay. Vinice, ze kterých vinaři sklízí hrozny pro Franciacortu najdete relativně nedaleko od města Verona, vinařská oblast leží směrem na jih od jezera Iseo.

Réva se tu pěstuje odpradávna, což potvrzují místní archeologické nálezy. Dle současných poznatků zde víno vyráběli již staří Římané. Ve středověku a v době renesance pak místní region vzkvétal a v roce 1570 jeden z místních učenců popsal pozitivní vliv zdejších šumivých vín na lidský organismus. Podle dochovaných zápisů pak v době napoleonské bylo v oblasti registrováno na 1000 hektarů vinic.

Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se místní vinaři začali ve větší míře opět věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční metody. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995). Následovaly dekády, kdy se postupně zvyšovala kvalita místních vín, začalo přibývat výrobců a rostl objem produkce.

IMG_20180513_183447

Základem vín Franciacorta jsou odrůdy Chardonnay, Pinot noir a Pinot Bianco. Zdaleka nejrozšířenější odrůdou na vinicích Franciacorta je Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby. Pinot noir tvoří kolem 15 % a pouze malá část tak zbývá na odrůdu Pinot Bianco. Ta se používá výhradně v kombinaci s dalšími odrůdami a netvoří více než 50 % výsledného cuvée. Trojici odrůd pak nově doplňuje také pozdně zrající místní odrůda Erbamat. Tou se vinaři budou snažit bojovat proti globálnímu oteplování.

Pro vína Franciacorta je typické také dlouhé zrání na kvasnicích, které vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost chuti. Minimální doba zrání je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!

Kategorie vín Franciacorta:

Franciacorta

Neročníkové víno tvořené odrůdami Chardonnay a Pinot Noir, s maximální příměsí 50 % odrůdy Pinot Blanc. Druhotné kvašení musí probíhat v láhvi, s minimální dobou zrání 18 měsíců na kvasnicích. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.

Franciacorta Satèn

Víno z bílých odrůd, tedy 100% Chardonnay, případně doplněné o menší podíl odrůdy Pinot Blanc. Jak název napovídá, pro víno je charakteristická elegance a jemnější perlení, které dosahuje tlaku méně než pět atmosfér.  Satén se lahvuje pouze jako Brut.

Franciacorta Rosé

Směs odrůd Pinot Noir (minimum 25 %), Chardonnay a případně i Pinot Blanc (maximálně 50 %). Víno může být i 100% Pinot noir. Tato odrůda dává růžovému vínu typickou aromatiku, barvu a také tělo. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.

Franciacorta Millesimato

V tomto případě jde o ročníkové víno, tedy minimálně z 85 % toto víno musí pocházet z roku uvedeného na láhvi. Víno se produkuje pouze v ročnících mimořádné kvality. Pro vína je typické delší zrání na kvasničních kalech, vína mohou být uvedena do prodeje nejdříve 37 měsíců od sklizně. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry.

Franciacorta Riserva

Víno z excelentního ročníku. Víno je určeno k delšímu vyzrávání na kvasničních kalech, konkrétně může být uvedeno do prodeje po 67 měsících zrání. Víno má díky tomu velmi komplexní a vyvinutý chuťový profil. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry. V případě vína Satèn Riserva je povolena pouze kategorie Brut.

Prestižní označení kategorie Riserva nese i víno DØM Riserva Dosaggio Zero 2006, jedno z nejlepších vín Franciacorta, co jsem měl možnost ve svém mladém věku 37 let ochutnat. Nádherně nazrálé a krémové víno.

Franciacorta DØM Riserva Dosaggio Zero 2006, Mirabella, 12,5 %

Víno bohatě perlí, jde o směs odrůd 60 % Chardonnay, 25 % Pinot Blanc a zbytek Pinot Noir. Degorsáž proběhla v březnu 2016. Barva ve skleničce je sytější a zlatavá, ve vůni kombinující bohatost a vyzrálost. Tóny bílých peckovin, broskve, bylinek nebo lískových oříšků. V ústech tělnaté, krémové, delší. Elegantní a vláčné, kombinace nazrálých ovocných tónů a příjemné svěžesti v závěru. Seriózní a zábavné pití.

IMG_20180513_183458

Druhé z vín vinařství Mirabella hrdě prezentuje jako vůbec první Franciacortu bez přidaných siřičitanů. Produkt vznikl jako výsledek desetiletého výzkumu a pokusů, pracovali na něm hned tři enologové. Přirozená hodnota síry se ve víně drží pod hranicí 10 mg/litr. Hrozny pro výrobu vína pochází z nejlepší vinice vinařství vysazené roku 1981. V tomto případě jde o 100% Chardonnay.

Franciacorta Elite Senza Solfiti Extra Brut, Mirabella, 12,5 %

Blanc de Blanc, který zraje v kontaktu s kvasinkami zhruba čtyři roky. Relativně hodně expresivní na nose, s tóny jablek, broskve nebo bylinek. Působí hodně svěžím dojmem. Dlouhé, čisté ovocné. Říznější suchá dochuť, postavená na šťavnaté kyselině. Funky party bubliny, s touhle flaškou v ruce budete králem večírku. Pije se jedna báseň.

IMG_20180513_183508

IMG_20180513_183521

Franciacorta

Okomentovat:

*

Loading...