V uplynulých týdnech se můj podkrovní byt přeměnil na celkem nesnesitelnou saunu a prádelnu v jednom. Jelikož jsem se potil i nehybně ležící s knihou v ruce, docela jsem se těšíval do klimatizované práce. Rekordní vedra a sucha začala být zdrojem různých katastrofických zpráv o neúrodě všeho druhu. Víno nevyjímaje.
Nejprve jsem v médiích zaznamenal prohlášení o tom, že vinaři už počítají se zhruba 30% ztrátami oproti běžné úrodě. Pak jsem v jednom z diskuzních pořadů na ČT24 vyslechl vyjádření jakési odbornice, která sebevědomě uvedla, že co se týká vín ročníku 2015, tak na své si přijdou milovníci „suchých, zemitých, těžších, sladkých vín“. No a to už jsem si řekl, že se obrátím na vinaře sám a zjistím, jak že to tedy s tou letošní úrodou zatím vypadá.
Réva má sluníčko ráda, to je obecně známá věc. Na druhou stranu všeho moc škodí a tak tropické teploty v kombinaci s nulovými srážkami dávají záhul zejména mladým výsadbám. Starší réva je odolnější a díky vyvinutějšímu kořenovému systému má přece jen kam „sáhnout“.
Na následujících řádcích přináším komentáře od Petra Marady, Jiřího Maděřiče, Lubomíra Glose a Romana Slouka ze Sonberku. Na hodnocení ročníku je přeci jen brzy, každopádně 2015ka by mohla být odpovědí kverulantům, kteří se snaží neoblomně hájit názor, že na Moravě nemohou dozrávat pořádná červená vína:)
Petr Marada – Se špačky bude veselo
Hrozny, respektive bobule mi připadají velikostí měsíc téměř stejné. Na révě se objevují žluté listy, což je znak usychání, kdy se rostlina zbavuje zelených částí, aby vyživila alespoň semena-bobule a tím zajistila „přežití rodu“. Vinice mají stáří pět let. Aktuální počasí lépe zvládají staré vinice, u mladých vinic se ukáže až za rok, jak to zvládly.
Dalším problémem a dost velkým budou špačci, neboť byla mírná zima, tudíž hnízdili pravděpodobně dvakrát. Kvůli suchu se již sklízí kukuřice,ve které se spačci za normálních podmínek drží dlouho, zhruba do konce září. Až vyrazí špačci do vinic, to bude teprve veselo!!!!
Jiří Maděřič – Bude to ročník století
Po pravdě řečeno jsem nadmíru spokojen, jednak nemáme mladých vinic, které by pomalu zmíraly a druhak máme většinu poloh opatřenou kapkovou závlahou. Pro nás vypadá (zatím!!) úroda skvěle, přiměřený výnos, 100% zdraví a vysoká vyzrálost. Také kvůli přísunu vody, je po loňsku příjemný. Globálně vidím letošní ročník jako problém pro mladé výsadby do 5 let, ale starým vinicím v dobrých viničních tratích by toto počasí vadit nemuselo.
Co se týká kvality ročníku, bude to ročník století :-D, nebo jak se to vlastně každý rok před vinobraním nechá slyšet :-)))). Ale vážně, Komentář k ročníku bych nechal na debatu za 12 měsíců.
Lubomír Glos – Kvalita červených by mohla být vysoká
Závlahu ve vinicích nemáme, většina vinic je ale v celkem dobrém stavu, i když voda samozřejmě chybí. Co se týká možné kvality ročníku, tak pokud by byly bílé hrozny odlistěny, bude velký problém s nižší kyselinou a větším množství hořkých látek. U červených vín by mohla být kvalita vysoká, ale záleží na dalším vývoji počasí.
Roman Slouk (vinařství Sonberk) – Starosti s Ryzlinkem
Jako správný optimista doufám, že konečně naprší. Problém je ale v tom, že si to říkám celé léto. Mezi tím se vegetace dostala do takové fáze, kdy by déšť navodil téměř ideální podmínky pro zrání hroznů a pro skvělou úrodu letošního roku.
Tady končí pohled optimisty a nastupuje pesimista. Podle něj se situace ve vinicích bude vyvíjet od pokračujícího sucha po celý zbytek podzimu po opakování situace z loňského roku, tedy deštivý podzim. Zde končí prognózy a nyní k samotné situaci.
Naše vinice jsou na sprašových půdách, které stále ve spodních vrstvách mají vodu. Odrůda Moravský muškát nám pomalu dozrává a bobule jsou pěkně narostlé. Oproti tomu naše nejpozdnější odrůda Rýnský ryzlink ještě nezačala zaměkat a bez srážek to nebude za mnoho stát.
A tak závěrem musím říct, že nás čeká pěkně dlouhá cesta k dobrému ročníku 2015 a že zajíci se počítají po honu.