Sonberk je jako mé dítě, říká Vladimíra Mrázová

Březen, 7.03.2012 07:59


Jsem rád, že do pomyslného křesla pro hosta, vrámci seriálu Rozhovor spřívlastkem, usedla po řadě gentlemanů vína konečně také dáma. Osobnost Vladimíry Mrázové znají velmi dobře všichni fandové popických vín s typickou etiketou se sluníčkem, ale nejen oni. Když se řekne Sonberk, tak se mi vybaví skvělá bílá vína zodrůd Ryzlink rýnský, Pálava nebo Muškát moravský, ale také architektonická perla uprostřed vinohradů, kde stojí za to zastavit a u sklenky vína alespoň chvíli rozjímat.

Příjemné počtení přeje Mikuláš

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinice Sonberk byla osázena révou již ve 13. století a díky své poloze dávala slavná popická vína, která nejenv roce 1522 byla dodávána na pražský hrad, na slavnostní tabule Jagellonců. Nyní na jejích 40 hektarech pěstuje vinařství Sonberk odrůdy zhistorického a geologického hlediska nejvhodnější – Ryzlink rýnský, Sauvignon, Pálavu, Tramín a Rulandské šedé. Vinařství vyrábí 150000 lahví bílých přívlastkových vín, charakteristických vysokou ovocností, zajímavou šťavnatostí a vysokou mineralitou. Tato originalita je dána nejen místem, ale i spojením rukopisu sklepmistra, špičkové technologie a šetrným pěstováním hroznů. Sonberk vyrábí vína pouze zvlastních hroznů, z přísně redukovaných sklizní, kdysemnožství sklizených hroznů na keř pohybuje kolem 1 kilogramu. Réva je během vegetačního období ošetřována aodlisťována ručně, samozřejmostí a nutností pročistotu a kvalitu následně vyrobeného vína je iruční sklizeň hroznů. Sonberk bylo na Moravě první vinařství zasvěcené moderní architektuře, vytvořené architektem Josefem Pleskotem.

…………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Ing. Vladimíra Mrázová Phd. stála u zrodu vinařství Sonberk a od roku 2007 je jeho marketingovou a obchodní ředitelkou. Vínu se věnuje téměř celý svůj život. Než vznikla myšlenka založit vinařství Sonberk, byla Vladimíra Mrázová spolumajitelkou vinoték vBrně a na Znojemsku. Kromě vinařství Sonberk se sní můžete setkat na degustacích vín ze Sonberku nebo na různých přednáškách zoboru vinařství a marketingu vína.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla vaše cesta kvinařství Sonberk?

V roce 2003 jsme se sešli – majitelé vinařství a milovníci vína, sklepmistr Oldřich Drápal a já. Každý znás se vínem více či méně zabýval podstatnou část svého života. Byli jsme naladěni na jedné notě, vytvářet opravdovou kvalitu a výjimečnost na Moravě. A vprvní fázi na papíře začali kreslit jednotlivé části mozaiky, ze které je dnes Sonberk postaven.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Terroir vinice Sonberk je základním kamenem našeho vinařství. Vynikající poloha, známá již ze 13. století, orientace jih – jihozápad, 210 – 260 m nad mořem, svažitá. Půda je spraš, tj naplaveniny Dyje na vápenatém podloží.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Sonberk samozřejmě:) Pěstujeme zde podle geologického rozboru nejvhodnější odrůdy – Ryzlink rýnský, Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé, Tramín, Chardonnay, Muškát a pro radost trochu červeného Merlotu.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Ryzlink rýnský a Pálava – vletech 2003 a 2004 jsme dělali opravdu pečlivé analýzy půdy, místa, historie a poté, na základě vyhodnocení, jsme začali pěstovat odrůdy, ze kterých se na první místo kvality a originality dostal právě Ryzlink a Pálava

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Promítá se zásadně. Pro mne je Sonberk vpřevedeném slova smyslu třetí dítě, spolupodílím se na jeho vytvoření, věnuji se mu, kdykoliv mně potřebuje a je to část mého života, ke které mám opravdu citový vztah.… Nicméně ostatní kolegové jsou na tom podobně.

Kombinujete ráda víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Pokud bych měla uvést nějaké kombinace snašimi víny, je to například suchý Ryzlink rýnský, Velký Sonberk, a tartar ztuňáka slanýžovým olejem nebo hovězí rostbíf zWaldorfským salátem zdílny restaurantu Borgo Agnese od tvůrce Michala Prachaře. Nebo polosladká Pálava je ideální skozím sýrem sbílou plísní nebo sovocnými koláčky z lineckého. Hodí se také ktiramisu sjahodou.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Doufám, že bude vypadat stejně… samozřejmě vtom dobrém slova smyslu, protože jedním zcílů naší práce je vytvořit dobré vinařství, které jako by tady vždy bylo a které za 5 let nebo za 100 let bude stejně dobré, stejně atraktivní …

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Podle mého názoru jsou to určitě ročníky 2005 a 2007. Pro Sauvignony 2008 a 2010, 2011.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?

Velmi dobrý. Výborný by měl být na Rulandské šedé, Ryzlinky, Pálavy. Samozřejmě pokud si vinaři sami nepokazili to, co jim příroda nadělila, a to buď pomalou sklizní nebo nedůslednou prací ve sklepě. Bylo totiž zapotřebí pečlivě hlídat množství kyselin vhroznech při sklizni.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Většinou vkvalitních restauracích a hotelech. VBrně jsou nejlepší referencí Borgo Agnese a Koishi, vPraze VZátiší, Bellevue, Rocco Forte nebo Allegro. Naše vína najdete také tam, kde majitelům nebo provozním bije srdce pro dobrá vína, ať už moravská nebo zahraniční …

Vjaké vinařské oblasti byste chtěla provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

VJižní Africe – Constantia nebo Frenshoek – nádherné polohy, moderní vinařství, výborné podnebí …

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Samozřejmě ve vinici. Tam vzniká, ve sklepě se nesmí pokazit… Nicméně dobrý vinař a vinohradník umí pracovat shroznem tak, aby eliminoval negativa špatného roku do takové míry, že si toho zákazník ani nevšimne.

Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?

Kromě našeho Ryzlinku 2008 a 2007, to bylo Chablis 2001 přímo od vinaře, nebo Chateau Lagrange, tuším ročník 2005 a pak ještě tolik zajímavých vín, že bych mohla popsat celou stránku …

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Jsou to vynikající konzumenti bílých moravských vín, osobně si toho velmi vážím. Doufám, že žádné zásadnější změny vbudoucnu nenastanou.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Většinou kladný. Soutěž je pro nás jediná možnost jak se srovnat skonkurencí. Ocenění na láhve lepíme, ale snažíme se, aby nám nenarušila design. Proto také lepíme pouze ta nejvýznamnější, na která jsme patřičně hrdí.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Je to vsoučasné době nejobjektivnější hodnocení ze všech subjektivních, kterými můžeme víno hodnotit :)

Jaké víno byste doporučila pro první setkání sbudoucí tchýní?

Tramín 2010 Velký Sonberk.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Burgundsko. Mám ráda tento nádherný vinařský kraj a také burgundské odrůdy. Ale možná své preference přehodnotím, protože 11. února byli na Sonberku vinaři zVelkých Grand Cru Chateaux Bordeaux a byli to tak milí a příjemní lidé, že se opravdu těším na návštěvu u nich.

Jak byste přesvědčila pivaře, aby začal pít víno?

Časem a úsměvem.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Mozaika složená zkvality polohy, vinohradu, technologií a lidí, kteří zde nechávají své srdce.

…………………………………………………………………………………………………..

3 doporučená vína:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)

Ryzlink rýnský 2008, suchý,

pozdní sběr, Velký Sonberk , cena 320 KčZakvášeno vlastními vyšlechtěnými kvasinkami „Terroir Sonberk Yeast – Sacharomycetes Cerevisiae, sb.1“.

Víno je barvy zlatě zelenkavé, vůně připomínající včelí plást až petrolej, spodtóny bylinek – meduňky a mateřídoušky, na patře žluté ovoce, vchuti šťáva meruňky, citrusová kůra, nádech akátového medu, vdochuti výrazné, strukturní a dlouhé víno. Vhodné kdekantaci anebo ke zrání na láhvi po dobu 10 let.

Pálava 2008, polosladká , výběr zhroznů, Velký Sonberk, cena 280 Kč

Víno barvy světle zlaté, velmi jemné, elegantní a noblesní květinově kořenité vůně stóny hroznů přecházející do chuti, která více připomíná zralé tropické plody. Na patře plné ovocnosti a harmonie, vdochuti kořenitost a harmonie pikantní kyseliny spojené se zbytkovým cukrem. Vhodné kležení na láhvi 7 let.

Tramín, slámové 2008, sladké, 10% výlisnost, cena 980 Kč

Víno tmavě zlaté barvy, omamné vůně rozinek smedem. Vchuti medová plnost, sušené ovoce, tamarind, kompotová šťáva meruněk spodtóny bylinek a zahradních květin. Vdochuti se projevuje typická odrůdová tramínová kořenitost a plnost, kulatost a délka vína, která umožňuje zrání na láhvi po dobu 15 a více let.

1 komentář:

Radim Pytlík

7. March 2012 09:58

Paráda…iracionálně začínám být jejich fanda…jen tak… (a taky že jsem od nich nikdy nepil nic špatnýho!) :) Ale pokaždé, když kolem jedu na úřady do Hustopeč, tak si říkám, že by ta odbočka k nim zasloužila lepší vizáž…kdysi jsem si říkal, jaká je to tam ve vinicích krásná střelnice (to jsem byl ještě hloupej)… :))) A on je to designově skvostný Sonberk! No…však kdo chce zkusit ty jejich dobroty, tak si je tam bez problémů najde (všude jsou cedule) ;)

Okomentovat:

*

Loading...