Skvělý seriál Medvěd na Disney+

Listopad, 2.11.2022 07:28

„Bylo by divné pracovat v restauraci a úplně se z toho nezbláznit“, říká jedna z postav ve skvěle natočené minisérii Medvěd na Disney+. Dnes si dovolím malou odbočku od vína, ale u gastronomie zůstaneme, mám pro vás bufetový tip napěchovaný hovězím a bagetami! Po delší době se mi přihodilo, že jsem se nemohl odtrhnout a shlédnul seriál prakticky na jeden zátah. Tempo a zajímavé postavy série z malé špinavé chicagské kuchyně vás chytnou a nepustí. Co se týká filmařiny z prostředí gastronomie, dlouho jsem neviděl nic tak svižného a zábavného, jako je Medvěd.

thebear

Kdo nebaští Star Wars, Pixar nebo Marvel neměl příliš důvodů začínat si s Disney+, ale seriál Medvěd minimálně za předplatné na zkoušku stojí. Pokud jste se svého času snažili prostřednictvím Zdeňka Pohlreicha a pořadu Ano šéfe pochopit, jak funguje křehký ekosystém zvaný restaurační kuchyně, bude se vám Medvěd líbit. Ostatně relativně nedávno jsem četl knihu Důvěrnosti z kuchyně od zesnulého Anthonyho Bourdaina a některé vypjaté scény a historky, které ze svých restauračních začátků popisoval, jako by se zhmotnily v této minisérii.

Tempo prvních dvou dílů série Medvěd je brutální a divák jen stěží stíhá sledovat, co se v kuchyni fastfoodové restaurace Original Beef of Chicagoland děje. Po sebevraždě majitele podnik přichází zachránit jeho bratr Carmen Berzatto, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších kuchařů Ameriky. Prostředí luxusního michelinské restaurace v Napa valley mění za malý bufet a ze zadluženého rodinného podniku s nefunkční kuchyní zkouší navzdory nepochopení všech kolem vytvořit dobře namazaný stroj.

Špína, stres, naschvály a konflikty, fuck upy, kolabující vybavení, občasné přestřelky drogových gangů, prostě džob, který by chtěl každý. Připočítejme psychické problémy hlavního hrdiny a komplikovaný profil některých dalších postav a máme tu výbušný koktejl plný emocí. Napětí střídá humor, o nečekané situace není nouze. Osm zhruba půlhodinových dílů má strhující tempo. To umocňuje tikot hodin ukrajujících čas do otvíračky a díky rychlému střihu máte místy pocit, že sledujete dokument.

Skvěle zahraná je hlavní postava kuchaře Carmena Berzatta, sympaťák, kterému nelze nefandit, ale postupem času si zamilujete celou tuhle nesourodou kuchařskou partu, jejímž cílem je přežít další den do zavíračky. Na CSFD má první série Medvěda aktuálně velmi slušné hodnocení 84 % a mně nezbývá, než souhlasit. Snad se příští rok dočkáme pokračování téhle chicagské jízdy!

Okomentovat:

*

Loading...